Liker du fredagstaco? Da vil du elske birria tacos

Gryten smaksettes med chili og legges i tortillalefser med ost og løk. Samle venner og familie til en smaksrik og spennende matopplevelse!

Oppskrift på birra tacos
© Styling: Petra Lindstrand / Foto: Helén Pe

Birria taco

Unngå å slå av skjermen

Ingredienser

2 pers

  • ¼ kg høyrygg
  • ¾ dl vann
  • 1¾ dl vann
  • ½ anchochili
  • ½ chipotlechili
  • ½ gule løk
  • ¾ hvitløkfedd
  • ½ jalapeñochili
  • ¾ ss rapsolje
  • ½ ss rapsolje
  • ¼ dl rapsolje
  • ½ ts salt
  • ¼ dl tomatpuré
  • ¼ ss malt spisskumme
  • ¼ ss oregano
  • ½ bokser hakkede tomater
  • ¼ dl konsentrert kalvefond
  • ½ ss rødvinseddik
  • ½ ss rårørsukker
  • ½ kanelstenger

Tilbehør

  • ½ sølvløk
  • ¾ pakker minitortillas (à 200 g)
  • 100 g revet mozzarellaost
  • ½ potter koriander
  • 1 dl rømme
  • mangosalat, se oppskrift
  • limebåter

Slik gjør du:

I en original oppskrift på birria taco dyppes tortillalefsene i sausen som kjøttet er kokt i, før de stekes og fylles med kjøtt, løk og ost. Det blir helt fantastisk, men også veldig klissete å spise. Her forenkler vi prosessen ved å koke kjøttet i en mindre mengde saus, som deretter blandes med kjøttet og fylles i tortillas. Like godt, men mindre søl!

  1. Kok opp 3 dl vann. Hell vannet over den tørkede chilien og la stå i ca. 15 min. Fjern stilkene. Kjør chili og vann med en stavmikser.
  1. Rens kjøttet og skjær det i ca. 4 cm store biter. Skrell og finhakk løk og hvitløk. Skjær jalapeñoen i skiver.
  1. Brun kjøttet i porsjoner i stekepannen i 3 ss olje. Krydre med salt. Legg kjøttet i en gryte. Stek løk, hvitløk og chili i 2 ss olje under omrøring til det har fått fin farge. Tilsett tomatpuré, spisskummen og oregano, og la det steke i ca. 1 min. Hell det over kjøttet i gryten.
  1. Ha i den moste chilien, 7 dl vann og hakkede tomater. Tilsett fond, eddik, sukker og kanelstenger. La det koke opp. La gryten småkoke under lokk i 4–5 timer, til kjøttet faller fra hverandre.
  1. Legg kjøttet på et fat og riv det fra hverandre med to gafler. Kast kanelstengene.
  1. Bland kjøttet inn i sausen.
  1. Skrell og skjær sølvløken i skiver. Fordel kjøttblandingen på den ene siden av tortillaene. Strø over løk, ost og hakket koriander. Brett brødene sammen slik at de blir doble.
  1. Stek de doble brødene i 1 dl olje i ca. 2 minutter på hver side, til de har fått fin farge.
  1. Server de fylte tortillaene med rømme, mangosalat og limebåter.

TIPS! Kok gjerne kjøttet på forhånd; det kan stå i kjøleskapet i 2 dager før servering. Rester kan fryses.

taco oppskrift
© Styling: Petra Lindstrand / Foto: Helén Pe