Bo Kho - Vietnamesisk gryte med kokosvann og sitrongress

En kraftig gryte med spennende krydder.

Vietnamesisk gryte
© Foto: Anna Kern

Bo Kho - Vietnamesisk gryte med kokosvann og sitrongress

I gryten inngår blant annet en meksikansk pasta, achiote, laget av annattfrø som gir en delikat rødfarge. Pastaen kan kjøpes på nettet. Five spice er en kinesisk krydderblanding som finnes i asiatiske butikker eller velassorterte matbutikker. Crispy chili er en hyggelig nyhet som nå også finnes i noen matbutikker (kan byttes med annen chili).

Unngå å slå av skjermen

Ingredienser

2 pers

  • 300 g grytekjøtt av høyrygg
  • 2 hvitløkfedd
  • 16 g fersk ingefær
  • ½ ts five spice (kinesisk krydderblanding)
  • ½ ss rårørsukker
  • ⅓ dl asiatisk fiskeolje
  • gul løk
  • 1 sitrongress
  • ½ gulrøtter
  • ½ ss rapsolje
  • ⅓ ts salt
  • ¼ ts kvernet svart pepper
  • ¼ dl tomatpuré
  • ½ ts achiotepasta (meksikansk krydderpasta)
  • ½ ts paprikapulver
  • ⅓ ts chilipulver
  • ⅓ l kokosvann, naturell
  • 1 dl + 7 dl vann
  • ½ ss japansk soyasaus
  • ½ stjerneanis
  • kanelstang

Garnering:

  • 66 g vårløk
  • potte koriander eller thaibasilikum
  • pakke bønespirer
  • crispy chili i olje (thai fong) eller annen chili

Tilbehør:

  • bagett eller risnudler
  • limebåter

Slik gjør du:

  1. Skrell hvitløkfeddene. Skrell og grovhakk ingefæren. Ha hvitløk, ingefær, five spice og sukker i en beholder med blender og blend godt. Tilsett fiskeolje og blend raskt sammen. Bland sausen med kjøttet og la det marinere i ca. 1 time.
  1. Skrell og grovhakk løken. Rens og bank sitrongresset hardt med knivhåndtaket, kast de ytterste bladene. Finstrimle sitrongresset. Skrell og skjær gulrøttene i tykke skiver.
  1. Brun kjøttet i omganger i olje i en varm stekepanne. Krydre med salt og pepper. La løk og sitrongress steke med på slutten. Legg alt over i en gryte. Skyll pannen med 1 dl vann og hell over i gryten.
  1. Tilsett tomatpuré, achiotepasta, paprika-og chilipulver i gryten og fres i ca. 1 min. Tilsett kokosvann, 7 dl vann, soyasaus, stjerneanis og kanelstang. La det koke opp og deretter småkoke under lokk til kjøttet er helt mørt, ca. 1 ½ time. Ha i gulrøttene etter ca. 1 times koketid.
  1. Rens og strimle vårløken. Hell gryteretten opp i dype tallerkener. Pynt med vårløk, urter, bønneskudd og chili. Server med bagett og limebåter.
Bo Kho
© Foto: Anna Kern