Vinen som passer til julematen
Vin til julematen
Stadig flere velger vin til julematen. God syre står opp mot de tradisjonsrike, fete rettene og virker samtidig rensende. Vinsmaken er nydelig i seg selv og smaken forfriskende. Se vinanbefalingen fra Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti.

Vin til ribbe
HVITVIN
Økologisk hvitvin med ren, konsentrert, syrefrisk og fruktig, preget av sitrus, blomster, eple og mineraler. Vinen har god modning kombinert med høy friskhet. Kan også nytes til pinnekjøtt
2083001 Wittmann Riesling Trocken 2014, Rheinhessen, Tyskland, kr 165
RØDVIN
Rubinrød vin med høy friskhet, god fruktighet og fin syrlighet som Asti-området er kjent for. En meget egnet vin til ribbe.
4411201 Tenuta Olim Bauda Barbera d'Asti La Villa 2013/14 Piemonte, Italia, kr 203,90

Vin til pinnekjøtt
HVITVIN
Rik og kraftig hvitvin med god syrlighet og fin konsentrasjon. Lett røktone fra fatlagring er spennende match.
3170001 Ostertag Pinot Gris Barriques 2012, Alsace, Frankrike, kr 249,90
RØDVIN
Frisk rødvin som også takler salt og kraftig mat. Flott aroma med kirsebær og moreller, noe mokka og sjokolade. Elegant og velbalansert vin med moderate tanniner og god lengde.
5297001 Allegrini Valpolicella Superiore 2013, Valpolicella, Italia, kr 144,90
Se oppskrift på lekker restemat av endiver med pinnekjøtt-brandad.

Vin til juletorsk
HVITVIN
Klassisk hvit burgunder fra Saint-Aubin, med fermentering og modning i fat. Økologisk dyrket. Strålende vin til hvit fisk.
9169801 Girardin Saint-Aubin 1er Cru En Remilly 2013, Burgund, Frankrike, kr 307,50
RØDVIN
Elegant og fin pinot noir fra Girardin, med god, saftig pinotfrukt og delikat avslutning. En lekker burgunder som vil gjøre juletorsken enda bedre.
9111501 Girardin Bourgogne Terroir Noble Pinot Noir 2013, Burgund, Frankrike, kr 189,90

Vin til kalkun
HVITVIN
En god hvitvin laget på gamle vinstokker av chenin blanc druen. Den har nydelig frisk duft av eple, sitrus og litt pære, med noe preg av nøtter og smør. Den har saftig fruktighet med flott smak slik som den dufter, av eple, sitrus og litt pære og nøtter. Fin ettersmak og lengde.
919701 Mullineux Kloof Street Old Vine Chenin Blanc 2014, Swartland, Sør-Afrika, kr 154
RØDVIN
Chianti av høy kvalitet med duft av modne kirsebær og moreller. Fruktig vin med lang ettersmak som gjør seg svært godt til kalkun med tilbehør. Frisk syre som renser opp i munnen.
2019201 Terreno Chianti Classico Riserva 2010, Toscana, Italia, kr 266,10
Vi har satt sammen den perfekte kalkunmeny til deg. Hele oppskriften finner du her.

Vin til lutefisk
BOBLER
Champagne er festdrikk til lutefisk, og denne takler tilbehøret. Champagnen har utviklet duft av gule epler og sitrus, og smaker både friskt og fyldig.
1438401 Champagne Drappier Grande Sendrée 2005, Champagne, Frankrike, kr 399,90
HVITVIN
Fruktig riesling går utmerket til lutefisk. Denne har duft av sursøt frukt, eple og sitrus. Ung, fruktig smak med eple og sitrustoner passer fiskeretten.
1107101 Steinberger Riesling 2014, Kloster Eberbach, Rheingau, Tyskland, kr 139,90 (basis)

Vin til rakfisk
BOBLER
God rakfisk smaker enda bedre med champagne, og min favoritt er Bollinger. Den har rik og utviklet smak som matcher kraften i rakfisken. Delikat preg av eple og sitrus gir friskhet. Deilig ettersmak med god lengde.
87901 Bollinger Spécial Cuvée, Brut, Champagne, Frankrike, kr 409,50 (finnes også som halvflaske, magnum, 3 liter og 6 liters flasker)
HVITVIN
Fruktig hvitvin med flott syre som passer utmerket til rakfisk. Duft av sitrus og epler, smak av moden grapefrukt, epler, sitrus og frisk syrlighet. Tips: Syrlighet fra rømme og rå løk får vin- og champagnesmakene til å stå bedre frem.
2777101 August Eser Hallgarten Schönhell Riesling Kabinett Trocken 2013, Rheingau, Tyskland, kr 194,50

Vin til multer
Liker du dessertvin med mye smak men som ikke er for søt, er denne midt i blinken. Den dufter av søtlig, honning og tropisk frukt. Smaken er forfinet med god friskhet, og lang ettersmak. Står fint til multedesserter, fruktsalater og -kaker. Kan også nytes alene.
2969102 Oremus Tokaji Late Harvest 2013, Tokaji, Ungarn, kr 189,90 (50 cl)

Vin til riskrem
Jeg er svak for portvin, som nytelse alene, med litt valnøtter eller til riskrem. Dette er en smaksrik og fruktig portvin med god smakskraft, middels sødme og aromaer av røde plommer, kirsebær og et snev av anis.
891802 Quinta de la Rosa Finest Reserve, Douro, Portugal, kr 189,90 (50 cl)
