Vi smaker på høstlige rødviner
Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti har testet sjarmerende toskanere, ildfulle argentinere, friske newzealandere og kraftige franske viner - det tid for å nyte mørkerød vin i ditt favorittglass!
Etter en fantastisk sommer koser vi oss innendørs med høstlige rødviner som smaker.
Det er tid for å nyte rødvin!
Tenk at vi i store deler av Norge kunne lengte etter mindre sol og varme. Ønske oss frisk luft og lavere temperaturer. Slik ble det etter drømmesommeren 2018.
Vi nyter nå den kommende høstsesongen i fulle drag med mørkere kvelder og tid for innekos med gode måltider, lese de bøkene vi ikke rakk i ferien, se en god film og verdsette livet. Nå smaker det godt med rødviner som sjarmerende toskanere, ildfulle argentinere, friske newzealandere og kraftige franske viner fra Rhône-området. Når det er kjøligere ute passer det med vin som har fylde og som varmer hjerte og sjel.
Jeg startet rødvinssesongen på koselig hyttetur ved Beitostølen med gode venner som alle er glad i mat og vin. Vi trakk frem et knippe rødviner og smakte oss frem til fantastiske viner som kan passe i tiden fremover.

Smaksrik allrounder
En dyp rødfiolett vin på syrah med litt tilsetning av grenache hvor druene er spontanfermentert sammen, delvis med hele klaser. Vinen har sval duft av modne bjørnebær, kjøttfulle svarte moreller, pepper, kjøttpreg, lyng og lavendel med jordlige toner og et hint av vanilje.
Smaken er ung, ren og rik med lette, fine tanniner i en silkemyk munnfølelse og en frisk, dyp og tett smak av saftige plommer, sødmefulle røde og mørke kirsebær, lakris og mynte. Lang ettersmak. Perfekt til kjøttgryter, pastaretter, spekemat og lett krydrede/eksotiske retter, som for eksempel fredagstaco, samt lettere retter med lam, storfe og vilt.

Fruktig og anvendelig
Her er en flott rubinrød vin fra Central Otago som har perfekte dyrkingsforhold for pinot noir. Denne årgangen har god modning som gjenspeiles i deilig vinsmak. Den har klar aroma av kirsebær og røde frukter, krydder og noe mokka.
Smaken er sjenerøs med mørke kirsebær og bjørnebær samt litt tørkede krydder. Vinen har integrerte tanniner som gjør den deilig å nytes alene (kosevin) samtidig som den matcher perfekt med lyst kjøtt, lam, okse og vilt.

Elegant og rimelig toskaner
Her er en klassisk og tradisjonell rubinrød chianti på sangiovese med litt ekstra canaiolo- og colorino-druer. De tre hendene på etiketten er fra gårdens våpenskjold og symboliserer håndverk, ærlighet og generøsitet. Vinen dufter som en toskansk sommerdag med ren, krydret og sjarmerende aroma av søte moreller, blå plommer, fioler og urter med et snev av nøtter, lær, sjokolade og balsamiske toner. Nam!
Smaken er myk, saftig og frisk, innhyllet i florale og delikate rødbærsfruktige toner, og er en leskende allrounder til forretter/småretter, grillmat, italienske klassiskere (sopprisotto, spagetti bolognese, pizza med tomatsaus og mozzarella) og lettere kjøttretter. Server gjerne vinen lett avkjølt!

Spenstig kjøttvin
Skal du servere reinsdyr eller et annet godt kjøttmåltid, så er jeg svak for argentinsk rødvin på malbec. Denne vinstilen har så mye kraft og samtidig fin friskhet. Her er en rødfiolett vin laget på håndplukkete druer dyrket på over 1000 moh. ved Andesfjellene. Høyde og sol gir flott modning og etterlengtet friskhet fra kjølige netter.
Vinen har intense florale, fruktige noter, med litt fiol, modne kirsebær og plommer, samt litt pepper- og sjokoladepreg. Smaken er fyldig og juicy av mørk frukt med finesse og delikate tanniner. Det er bare å nyte.

Vellagret argentiner
Her er nok en flott argentinsk kjøttvin med fint vellagret preg til fin pris. Produsenten heter Weinert, er etablert og anerkjent. Denne vinen er laget på håndplukkete druer av malbec, cabernet sauvignon og merlot, har modnet 2,5 år i eiketønner, deretter i sementtank.
Vinen dufter av mørke bær som solbær og søte moreller med hint av røyk og lakris. Fruktig, konsentrert og sødmefull smak. Modne og balanserte tanniner. Passer perfekt til det meste av kjøttretter, som vilt, lam og okse.
