3-retters kalkunmiddag med det beste tilbehøret
Saftig, helstekt kalkun med supergodt tilbehør, pluss forretten og desserten som passer til.
Slik lykkes du med kalkunen
Helstekt kalkun er blitt en stor favoritt når man vil by hele familien på middag, enten til jul (som britene) eller nyttår.
Begynn tilberedningen i god tid, da er sjansen større for at også kokken kan nyte kalkunfesten i ro og fred.

Urtespekket kalkun med calvadossaus
Tin kalkunen langsomt i kjøleskapet. Det tar minst to døgn. Begynn med fonden, som brukes til å øse over kalkunen under steking, og også i sausen. Har du ikke calvados i skapet, kan du bruke konjakk i stedet.

Det beste tilbehøret til kalkun
I stedet for stuffing har vi laget en form med milde sjalottløk og rosenkål overstrødd med brødsmuler. Retten kan gjøres klar før på dagen, og settes inn i ovnen når kalkunen er ferdig og skal hvile.

Syltet gesskar
Butternutsquash som brukes her kalles også muskatgresskar eller flaskegresskar på norsk.
Krydret og sursøt syltet gresskar passer godt sammen med både fugl og svinekjøtt. Hvis ikke alt blir spist opp, holder den seg ca. tre uker i kjøleskapet.

Mandelpotet- og jordskokkpuré
Mosen smaker friskt syrlig av yoghurt, og jordskokkene gjør den ekstra rik på smak. Denne mosen kan også gjøres ferdig på forhånd.

Tyttebær med fiken og balsamicoeddik
Basisen her er fryste tyttebær, som smaker mer av bær og skog enn ferdigkjøpt tyttebærsyltetøy. De passer også utmerket til juleribben! Tyttebærene holder seg ca. en måned i kjøleskapet.

Velkomstdrinken
Server en Shiny cocktail når gjestene kommer. Shiny står her for den skinnende gule solen som symboliseres blant annet av appelsinsmaken du får ved å bruke Cinzano Orancio.

Forrett: Røkelaks med safranmajones
Enkelt og godt ved siden av drinken og som lages på noen minutter hvis man bare har majonesen klar. Tenk på at ingrediensene til majonesen bør ha samme temperatur for at du skal lykkes. Den er god til både fisk og skalldyr og holder seg ca. to uker i kjøleskap. Les hele oppskriften her.

Desserten
Eplepai med appelsin, pekannøtter og karamellsaus er en drømmeavslutning på kalkunmåltidet
En smaksrik, sprø eplepai servert med karamellsaus. Appelsinmarmeladen pensles på deigen og gjør at eplene ikke gjør paibunnen bløt, samtidig som den gir en fin smak.
