Test: De beste vinene til pinnekjøtt og ribbe
Hvilken vin passer best til pinnekjøtt? Og til ribbe? Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti har testet ulike viner til julematen og har plukket ut sine 7 favorittviner til pinnekjøtt og ribbe.
Perfekt match: Julematen trenger viner som takler både fet og salt mat. Taras vinekspert har testet viner til ribbe og pinnekjøtt og avslører her hvilke 7 viner som setter prikken over i-en på julemiddagen.

Riesling til ribbe
3 Winner Riesling Trocken 2018 (80151019), Rheinhessen, Tyskland, 127,90 kr (Basis)
Liker du hvitvin, prøv gjerne riesling til ribbe i år. Dette er en lett og delikat riesling med fin fruktighet mange kan like. Prøv gjerne litt sitronsaft i surkålen for å tilføre ekstra friskhet og god syre – det gir også en fin match til rieslingen.

Georgisk hvitvin
Winiveria Mtsvane 2017 (10391401), Akhmeta, Georgia, 205 kr (BU)
Dette er en så spennende hvitvinsmak, fyldigere enn vanlig hvitvin fordi vinen er lagret med drueskallet som gir tanniner. Perfekt hvit matvin, og perfekt til årets juleribbe.

Rødvin til ribbe
Selvapiana Chianti Rufina 2017 (3316901), Toscana, Italia, 185,90 kr (Basis)
Her er en frisk, saftig rødvin med delikat kirsebær- og bringebærpreg som ikke blir for tung til juleribba. Husk gjerne et ekstra salt- og pepperdryss – det gjør rødvinen bare bedre. Og litt sitronsaft i rødkålen og surkålen gir også bedre vinmatch.

Julevin til ribbe
Winiveria Saperavi 2016 (10391501), Mukuzani, Georgia, 195 kr (BU)
Når vi testet viner til julematen, passet denne georgiske rødvinen som hånd i hanske til ribbe med surkål. Den har en rik smak av mørke bær, med fin friskhet. En ny favoritt til ribbe!

Musserende vin til pinnekjøtt
Ferrari Trento Brut (4561601), Trento, Italia, 199,90 kr (BU)
Som alternativ til champagne, prøv gjerne en god musserende italiensk vin som Ferrari til pinnekjøttet for friskhet og god smak. Gjerne med litt sitronsaft i kålrabistappen og et lite dryss salt og pepper. Den musserende vinen har en fruktig stil med preg av lime og epler med god mousse og fin syrlighet. Tørr og fin. Den musserende vinen er også perfekt til å starte julekvelden eller selskapet med som aperitiff.

Georgisk hvitvin til pinnekjøtt
Gurashvili’s Kisi Qvevri 2017 (10391601), Khaketi, Georgia, 265 kr (BU)
Av de georgiske vinene vi har testet i høst, er denne utgaven på kisi-druer som er lagret i leirkrukker (qvevri) i moden og konsentrert stil, helt nydelig til pinnekjøttets salte, gjerne røkte preg.

Ripasso til pinnekjøtt
Domìni Veneti Valpolicella Classico Superiore Vigneti di Torbe Ripasso 2017 (3345701), Veneto, Italia, 166,90 kr (Basis)
Denne ripassoen er en allround rødvin som også harmonerer med pinnekjøtt og tilbehør. Rødvinen takler kraftige smaker. Ripassoen er både frisk og sødmefull med preg av moreller, rosiner og vanilje.
Les også: Akevitten som passer til julematen
