Dette smaker himmelsk sammen med fårikål
Drikkeforslagene til fårikål behøver ikke være like tradisjonelle som selve retten.
Vin til fårikål
Nasjonalretten fårikål er en populær høstrett som både er enkel å lage, og som smaker utrolig bra. Den gode kraften med peppersmak varmer godt i sjela, spesielt når dagene har begynt å bli litt kjøligere. Fårikål er en tradisjonsrik rett med kokt kjøtt, kål, kraft og poteter – skikkelig norsk. Men hva slags drikke burde man velge til fårikål?
– Jeg lager en stor kjele fårikål hver høst, og kjelen kan gjerne vare i flere dager. Den er jo like god selv om du varmer den opp igjen, forteller Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti.
Hun synes fårikål smaker veldig godt når høsten setter inn, og sammen med den salte tradisjonsretten nyter hun gjerne et godt glass hvitvin, men det er også flere gode alternativer som kan være en god kombo med fårikål-middagen.
Se hennes beste drikketips til fårikål!
Kål, pepper og kraft
Det viktigste du kan gjøre når du skal velge drikke til mat er å tenke på hvilke smaker som utpreger seg i retten din. Når det gjelder til fårikål er de fremtredende smakene stort sett pepper og kål.
– Kål er en utfordrende smak, men hvis man ser til nordøst-Frankrike i Alsace, har de faktisk en tilsvarende kål-rett som inneholder mye av det samme som fårikål. Retten heter ”choucroute” og spises ofte med et glass fransk riesling, forklarer Gunnhild.
– Til forskjell fra tysk riesling er den franske fyldigere og mer konsentrert i smaken, derfor er dette et godt valg, fortsetter hun.
Dropp øl – gå for sider
– Det er ikke noe problem å ha øl til fårikål, men smakene kommer bedre frem om man for eksempel velger en eplecider i stedet, sier Gunnhild.
– Jeg ville for eksempel heller ha valgt en sider med et delikat sødmepreg som passer utmerket til fårikål. Er du en som kanskje reagerer litt på syren i vin er dette et godt alternativ, anbefaler hun.
– Epler er dessuten også norsk tradisjonsmat, så slik matcher jo disse to hverandre perfekt, sier Gunnhild.
Frisk akevitt fra Hellstrøm
En annen tradisjon vi er stolte av her i Skandinavia er akevitt, som heldigvis også passer godt til tradisjonsretten fårikål!
– Prøv å drikke akevitt til fårikål hvis du har lyst, du vil ikke angre! Særlig akevitten til Hellstrøm faller alltid i god smak hos oss damer. Den er frisk, litt sitrusaktig og ikke tung, anbefaler Gunnhild.
Hellstrøms akevitt er i aller høyeste grad en kortreist Norsk akevitt, med lokale urter fra Grimstad, som gir en frisk og lett smak.
Tips fra Hellstrøm: Kombiner gjerne akevitt og riesling. Ha et elegant glass med akevitt, nipp til det, og varierer med gode slurker av riesling. Smakene utfyller hverandre, og riesling forfrisker.
Derfor passer ikke rødvin til fårikål
– Det ikke feil å drikke rødvin, men det er ikke den ideelle vinmatchen fordi rødvin har tanniner (garvestoffer som sitter i skall og kjerner) som ikke matcher fårikål så godt, forklarer Gunnhild.
Hvis du likevel har lyst til å drikke rødvin er det lurt å velge en lett rødvin, for eksempel en pinot noir.
Les hele artikkelen
Champagne til fårikål
Champagne har en fin syre som spalter fettet fra maten og renser litt opp i munnen. Champagne har dessuten en restsødme som balanserer den kraftige smaken fra kål og kjøtt veldig fint.
– Har du en champagne i kjelleren du har lyst til å drikke så er tiden for å sprette den definitivt i godt lag, med en stor kjele fårikål på bordet, sier Gunnhild.
Du trenger ikke velge champagne om du ønsker bobler, det er fullt mulig å velge andre musserende viner som denne fra Gancia Alta Langa 36 Mesi, som hamler opp med fettet bedre enn en enkel Prosecco eller en ung Cava.
Balanser smakene
Uansett hva du velger å drikke til fårikål er det viktig å huske at drikken skal matche kraftige smaker og derfor ikke være for lett.
– Chablis er et godt eksempel på dette, en vin mange liker for sin lette og friske smak. Til fårikål vil den dessverre falle litt igjennom, avslutter Gunnhild.