vin til fårikål
Taras vinekspert anbefaler drikke til fårikål:

Hvilken vin er best til fårikål? Sommelier Gunnhild Bjørnsti tipser deg om den beste drikken til tradisjonsretten fårikål.

© Aurora Leonor Jimenez Lorente / Getty Images

Dette smaker himmelsk sammen med fårikål

Drikkeforslagene til fårikål behøver ikke være like tradisjonelle som selve retten.

25. september 2018 av Merethe Hommelsgård og Gunnhild Bjørnsti

Vin til fårikål

Nasjonalretten fårikål er en populær høstrett som både er enkel å lage, og som smaker utrolig bra. Den gode kraften med peppersmak varmer godt i sjela, spesielt når dagene har begynt å bli litt kjøligere. Fårikål er en tradisjonsrik rett med kokt kjøtt, kål, kraft og poteter – skikkelig norsk. Men hva slags drikke burde man velge til fårikål?

– Jeg lager en stor kjele fårikål hver høst, og kjelen kan gjerne vare i flere dager. Den er jo like god selv om du varmer den opp igjen, forteller Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti.

Hun synes fårikål smaker veldig godt når høsten setter inn, og sammen med den salte tradisjonsretten nyter hun gjerne et godt glass hvitvin, men det er også flere gode alternativer som kan være en god kombo med fårikål-middagen. 

Se hennes beste drikketips til fårikål!

Gunnhild Bjørnsti vinanbefaling
Anbefaler hvitvin til fårikål:

Hvitvinen Gunnhild anbefaler passer godt til retter som har fett, kraftig smak og kål, som nettopp fårikål. Produsenten er biodynamisk og heter Zind-Humbrecht.

© Aurora Leonor Jimenez Lorente

Kål, pepper og kraft

Det viktigste du kan gjøre når du skal velge drikke til mat er å tenke på hvilke smaker som utpreger seg i retten din. Når det gjelder til fårikål er de fremtredende smakene stort sett pepper og kål.

– Kål er en utfordrende smak, men hvis man ser til nordøst-Frankrike i Alsace, har de faktisk en tilsvarende kål-rett som inneholder mye av det samme som fårikål. Retten heter ”choucroute” og spises ofte med et glass fransk riesling, forklarer Gunnhild.

– Til forskjell fra tysk riesling er den franske fyldigere og mer konsentrert i smaken, derfor er dette et godt valg, fortsetter hun.

Zind-Humbrecht Clos Häuserer Riesling
En fransk riesling:

Riesling fra Alsace smaker perfekt til fårikål. Denne vinen er laget på riesling druer dyrket på kalkstein noe som gir god syre og konsentrasjon. Kjenn duft av moden sitrusfrukt, blomst og honning, hint av mineraler. Smaken er frisk og fyldig, og balansert, med lang ettersmak.

© 8304901 Zind-Humbrecht Clos Häuserer Riesling 2016, kr 279,90 (BU)

Dropp øl – gå for sider

– Det er ikke noe problem å ha øl til fårikål, men smakene kommer bedre frem om man for eksempel velger en eplecider i stedet, sier Gunnhild.

– Jeg ville for eksempel heller ha valgt en sider med et delikat sødmepreg som passer utmerket til fårikål. Er du en som kanskje reagerer litt på syren i vin er dette et godt alternativ, anbefaler hun.

– Epler er dessuten også norsk tradisjonsmat, så slik matcher jo disse to hverandre perfekt, sier Gunnhild. 

liersider egge gård bonde marius
Liersider fra Egge Gård:

Norsk eplesider er et virkelig spennende alternativ til den helnorske retten fårikål. Opplev delikat forfriskende duft av epler, florale noter og urter. Smaken er ren, frisk og saftig, med preg av eple, sitrus og urter. En helt naturlig eplejuice med 11% alkohol fra Egge gård. Epledyrker Marius har ikke tilsatt sukker. 

© 5581701 Egge Gård Liersider, kr 159,90 (Basis)

Frisk akevitt fra Hellstrøm

En annen tradisjon vi er stolte av her i Skandinavia er akevitt, som heldigvis også passer godt til tradisjonsretten fårikål!

– Prøv å drikke akevitt til fårikål hvis du har lyst, du vil ikke angre! Særlig akevitten til Hellstrøm faller alltid i god smak hos oss damer. Den er frisk, litt sitrusaktig og ikke tung, anbefaler Gunnhild.

Hellstrøms akevitt er i aller høyeste grad en kortreist Norsk akevitt, med lokale urter fra Grimstad, som gir en frisk og lett smak.

Tips fra Hellstrøm: Kombiner gjerne akevitt og riesling. Ha et elegant glass med akevitt, nipp til det, og varierer med gode slurker av riesling. Smakene utfyller hverandre, og riesling forfrisker.

hellstrøm akevitt
Helnorsk rett, helnorsk drikk:

En moderne akevitt, gjerne servert avkjølt, passer alle som liker kraft i smakene. Denne heter Sommer og har lokale urter fra Grimstad samt fersk sitrus, appelsinblomst og pomeransskall for ekstra friskhet. Deilig duft med både sitrus, anis og karvepreg. Middels fyldig, frisk og ren med nyanserte aromaer i lang ettersmak.

© 7629502 Hellstrøm Sommer, kr 369,90 (50 cl BU)

Derfor passer ikke rødvin til fårikål

– Det ikke feil å drikke rødvin, men det er ikke den ideelle vinmatchen fordi rødvin har tanniner (garvestoffer som sitter i skall og kjerner) som ikke matcher fårikål så godt, forklarer Gunnhild.

Hvis du likevel har lyst til å drikke rødvin er det lurt å velge en lett rødvin, for eksempel en pinot noir. 

Champagne til fårikål

Champagne har en fin syre som spalter fettet fra maten og renser litt opp i munnen. Champagne har dessuten en restsødme som balanserer den kraftige smaken fra kål og kjøtt veldig fint.

– Har du en champagne i kjelleren du har lyst til å drikke så er tiden for å sprette den definitivt i godt lag, med en stor kjele fårikål på bordet, sier Gunnhild.

Moët et Chandon Grand Vintage 2009
Oppskrift på en perfekt kveld:

Skal du gjøre kvelden til en fest, velg årgangschampagne! Det løfter måltidet til selskapsmiddag. Denne har aroma av eple og sitrus, innslag av mineraler og brøddeig. Smaken er fint utviklet og kremet. Preg av eple, sitrus og kjeks, innslag av mineraler, god lengde.

© 677101 Moët et Chandon Grand Vintage 2009, kr 499,90

Du trenger ikke velge champagne om du ønsker bobler, det er fullt mulig å velge andre musserende viner som denne fra Gancia Alta Langa 36 Mesi, som hamler opp med fettet bedre enn en enkel Prosecco eller en ung Cava.

Gancia Alta Langa 36 Mesi Brut
Bobler til fårikål:

Et godt alternativ til champagne er musserende vin som f.eks. fra Piemonte laget på «champagne druene» pinot noir og chardonnay. Duften er fokusert og fint sammensatt, med gult eple, sitrus og blomst, hint av kjeks, nøtt og mineral. Lett utviklet, kremaktig og nyansert smak, med eple, sitrus og urter.

© 10119101 Gancia Alta Langa 36 Mesi Brut, kr 188,30 (Basis)

Balanser smakene

Uansett hva du velger å drikke til fårikål er det viktig å huske at drikken skal matche kraftige smaker og derfor ikke være for lett. 

– Chablis er et godt eksempel på dette, en vin mange liker for sin lette og friske smak. Til fårikål vil den dessverre falle litt igjennom, avslutter Gunnhild.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...