6 gode viner til jentefesten
Inviter gode venninner til en kveld med god vin i glasset og matchende smaker på tallerkenen. Det er alltid hyggelig!
– For å komme i stemning er champagne helt riktig. Den får også smaksløkene til å våkne, så man får lyst på mat. Jeg anbefaler en demi-sec-utgave som man gjerne kan ta med til bordet, sier Annelise Ladegourdie, arrangør av kurset "Kvinne, kjenn din vin" i København.
Videre anbefaler hun røkelaks og en hvitvin basert på romorantin-druen, gåselever til rødvin på marselandruer og torsk med beurre blanc til en rødvin laget på cabernet franc.
– Avslutt gjerne måltidet med demi-sec-champagne, servert med en sjokoladedessert. Det liker alle damer, smiler Annelise.

Halvtørr
1379801 Charles de Cazanove, Sec,
Champagne, Frankrike, kr 289,90
(Basis)
Som alternativ til knusktørr champagne, prøv en halvtørr variant slik som Annelise foreslår til både aperitiff og dessert. Denne har fruktig duft av røde bær, eple, sitrus og litt sjokolade og kjeks. Den har utviklet og konsentrert smak, med preg av eple og sitrus, og noe kjeks i ettersmaken. Druene er pinot noir, pinot meunier og chardonnay. Ideell til jordbær, samt røkelaks, sushi og
asiatisk mat.

Tørr
1940101 JM. Gobillard Marchesi Official Round Table Champagne Brut,
Champagne, Frankrike, kr 374,10
(Bestillingsutvalg)
Dette er champagneprodusenten som Annelise benytter, her er den i tørr utgave. Duften er kompleks, rik og utviklet, med fyldig og frisk smak. God lengde. Druene er pinot noir, pinot meunier og chardonnay. Ideell til aperitiff og lettere retter av skalldyr og fugl.

Rosé
9240901 Ch. La Mascaronne Quat’Saisons rosé, Provence, Frankrike, kr 159,20
(Bestillingsutvalget)
og kr 330 (magnum)
Rosévin er helt nydelig til laks, og er fin også som aperitiff. Denne er en av de beste, synes jeg, akkurat passe frisk, rund og med deilig smak av markjordbær. Duften er fyldig og rik, med røde bær og fersken. Druene er grenache og cinsault. Fin til fisk, kylling og skalldyr, med smak av sommer og sol fra Provence.

Hvit
524001 Huards Cour-Cheverny
Francois 1er Vieilles Vignes 2007, Loire, Frankrike, kr 209
(Bestillingsutvalget)
Annelise kan mye om interessante, ukjente vinstiler som hvitvin basert på romorantin-druen fra Loire. Stilen er tørr. Vinen har elegant, utviklet duft av moden sitrus, honning og fuktig stein. Smaken byr på mineralsk fruktighet, god intensitet og lengde, samt flott syre. Vinen er vellagret med ekstra fylde. Den takler fint fete sauser, fisk, skalldyr og kylling.

Rød
1085301 Couly-Dutheil Baronnie
Madeleine Chinon 2011, Loire,
Frankrike, kr 189,90
(Bestillingsutvalget)
Cabernet franc er en rødvinsdrue som dyrkes hovedsakelig i Bordeaux-området, men også i Loire. Dette er et nytt og interessant bekjentskap. Vinen har dyp blårød tone med duft av ung frukt, mørke bær, grønne urter og litt blekk. Smaken er sval og frisk med fin, fast ettersmak. En super kjøttvin!

Rød
3203401 Guigal Châteauneuf-du-Pape 2010, Rhône, Frankrike, kr 374
(Bestillingsutvalg)
Liker du en kraftig rødvinsstil, gir området Châteauneuf-du-Pape riktig smak. Dyp og rik rødfarge, elegant aroma av urter og moden rød frukt. Smaken er fast, frisk og elegant. Druene heter grenache, syrah, cinsault og mourvèdre. Passer perfekt til oksekjøtt, lam og faste oster.
