Taras vinskribent Gunnhild Bjørnsti anbefaler deg viner du kommer til å elske sammen med et deilig måltid fra havet!
Som Godfisk skriver på sine sider; "Skalldyr har brukt våren på å gyte, sommeren på å fete seg opp – og er klare for å havne på norske fat når høsten kommer. Derfor er krabbe og blåskjell på sitt beste om høsten og vinteren"
Smaken av sjø
Jeg liker både kamskjell, sjøkreps, hummer, østers, blåskjell, reker og krabber. Smaken av salt sjø med lett sødmepreg, til flott vin med mineralitet og friskhet, skaper smakslykke!
Skalldyr med godt avkjølt hvitvin er noe av det beste jeg vet!
Skalldyr er også enkelt å servere. Ingen steking eller lang tilberedning, bare å sette frem på serveringsfat til gjestene som gjør rensejobben selv. Så snakker man hyggelig sammen mens skall knekkes og gode munnfuller lirkes ut av gjemmestedene.
Vin med fylde
Krabbekjøttet er ganske rikt på smak, og det trenger en vin med fylde og gjerne lett fatpreg. Det balanserer perfekt med krabbene.
Hummer har en viss sødme som også krever en vin med noe mer konsentrasjon enn den terrassevinen du nyter til vanlig.
Blåskjell er lettere i stilen, og til dem kan du ha både chablis og soave, som smaksmessig er rene og delikate.
Reker takler vinmessig både de rene hvitvinene og de mer fyldige, spesielt med tilbehør av fett og syre. Reker har både godt saltpreg og en viss sødme, og kan spille mot ulike vinstiler.
Kamskjell liker jeg å spise dem rå som carpaccio, gjerne på en seng av tomat/agurk/salt/pepper/litt tabasco. Har du noen dråper trøffelolje blir det virkelig elegant. Champagne er nydelig til kamskjell og all sjømat hvis du er glad i bobler.
Østers smaker av sjø og mineralitet, og chablis er en sikker vinmatch. Muscadet er ikke like kjent, men en aldeles nydelig vinstil som jeg har fått øynene mer opp for. Muscadet lages på druen melon de Bourgogne og lagres på bunnfall, slik som champagne. Vinstilen blir dermed både forfriskende, men også med en viss konsentrasjon som står svært godt til sjømatens salt/sødme. Prismessig får man mye kvalitet for pengene når man kjøper muscadet.
Husk tilbehøret!
Uansett hvilke skalldyr du skal innta, så husk at majones og aïoli, samt sitron, er det enkle og helt riktige tilbehøret. Fett og syre fremhever den gode vinsmaken og balanserer sødmen i sjømaten. Varierer gjerne med chilimajones eller majones tilsatt rogn for ekstra smaksvariasjon. Eventuelt majones med litt rømme. Godt brød hører også med.