Den beste vinen til sjømat!
Taras vinskribent Gunnhild Bjørnsti har smakt på vin som passer perfekt til mat fra havet.
Taras vinskribent Gunnhild Bjørnsti anbefaler deg viner du kommer til å elske sammen med et deilig måltid fra havet!
Som Godfisk skriver på sine sider; "Skalldyr har brukt våren på å gyte, sommeren på å fete seg opp – og er klare for å havne på norske fat når høsten kommer. Derfor er krabbe og blåskjell på sitt beste om høsten og vinteren"
Smaken av sjø
Jeg liker både kamskjell, sjøkreps, hummer, østers, blåskjell, reker og krabber. Smaken av salt sjø med lett sødmepreg, til flott vin med mineralitet og friskhet, skaper smakslykke!
Skalldyr med godt avkjølt hvitvin er noe av det beste jeg vet!
Skalldyr er også enkelt å servere. Ingen steking eller lang tilberedning, bare å sette frem på serveringsfat til gjestene som gjør rensejobben selv. Så snakker man hyggelig sammen mens skall knekkes og gode munnfuller lirkes ut av gjemmestedene.
Vin med fylde
Krabbekjøttet er ganske rikt på smak, og det trenger en vin med fylde og gjerne lett fatpreg. Det balanserer perfekt med krabbene.
Hummer har en viss sødme som også krever en vin med noe mer konsentrasjon enn den terrassevinen du nyter til vanlig.
Blåskjell er lettere i stilen, og til dem kan du ha både chablis og soave, som smaksmessig er rene og delikate.
Reker takler vinmessig både de rene hvitvinene og de mer fyldige, spesielt med tilbehør av fett og syre. Reker har både godt saltpreg og en viss sødme, og kan spille mot ulike vinstiler.
Kamskjell liker jeg å spise dem rå som carpaccio, gjerne på en seng av tomat/agurk/salt/pepper/litt tabasco. Har du noen dråper trøffelolje blir det virkelig elegant. Champagne er nydelig til kamskjell og all sjømat hvis du er glad i bobler.
Østers smaker av sjø og mineralitet, og chablis er en sikker vinmatch. Muscadet er ikke like kjent, men en aldeles nydelig vinstil som jeg har fått øynene mer opp for. Muscadet lages på druen melon de Bourgogne og lagres på bunnfall, slik som champagne. Vinstilen blir dermed både forfriskende, men også med en viss konsentrasjon som står svært godt til sjømatens salt/sødme. Prismessig får man mye kvalitet for pengene når man kjøper muscadet.
Husk tilbehøret!
Uansett hvilke skalldyr du skal innta, så husk at majones og aïoli, samt sitron, er det enkle og helt riktige tilbehøret. Fett og syre fremhever den gode vinsmaken og balanserer sødmen i sjømaten. Varierer gjerne med chilimajones eller majones tilsatt rogn for ekstra smaksvariasjon. Eventuelt majones med litt rømme. Godt brød hører også med.
Da gjenstår det bare å finne noen skalldyr og nyte med god vin i glasset! Skål, damer!

Til all sjømat:
Det er alltid stas med champagne. Den passer til å starte kvelden med som aperitiff, men kan også følge hele måltidet. Kjenn utviklet duft av modne epler, fioler og limeblomster med et hint av kalkmineraler og fat. Smaken har modne epler, sitrus og tropisk frukt, samt mineralske toner som munner ut i en forfriskende avslutning med innslag av epler, honning og brioche. Lette og livlige bobler i en silkemyk munnfølelse.
Denne utgaven er laget på økologisk dyrkede druer (chardonnay, pinot meunier og pinot noir).
Champagneskolen: 10 ting du bør vite om de edle dråpene!

Til blåskjell og reker:
Dette er en delikat vinstil som passer både som aperitiff og til blåskjell og reker. Den har duft av modne epler, fersken og sitrus. Smaken er fruktig med moden fruktighet og lett krydret tone. Druene er garganega, cortese, trebbiano, tocai friulano og incrocio manzoni.
Visste du: Vin kan forlenge livet ditt!

Til blåskjellsuppe og østers:
Chablis har en ren smak svært mange liker. Denne utgaven har aroma preget av sitrus og grønt eple over urter og kalkmineraler. Smaken er ung og frisk med preg av eple, sitrus, urter og lett mineralitet. Jordsmonnet i Chablis er gamle østersbed fra juratiden, derfor passer denne vinstilen perfekt til østers, men også annen sjømat.
Kan du forskjellen? Cava, Prosecco, Champagne og Cremant!

Til krabbe og hummer:
En deilig hvitvin laget på chardonnay-druer fra California. Den dufter av tropiske frukter, epler og litt fat. Smaken er myk og saftig, med kraft fra moden fruktighet og integrert fatlagring. Det moderate eikepreget gir ekstra konsentrasjon som passer til hummer og krabbesmak. En perfekt kombinasjon!
Rosévin - en sikker vinner om sommeren!

Til blåskjell, reker og østers:
Melon de Bourgogne-druen gir behagelig aroma av epler og sitrus og smak av modne frukter og epler. Stilen er saftig og god, med fin lengde. Vinen passer som hånd i hanske til østers og blåskjell, samt gir en delikat smak til rekene. De håndplukkede druene har modnet 8 måneder på bunnfallet.
