Hva med en frisk, fyldig, fransk Riesling?
– Når du ønsker god friskhet, men også fylde, er riesling-viner fra Alsace et utmerket valg, anbefaler Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti.
Kjent for sine kvalitetsviner
På min siste vintur var jeg i Alsace, nordøst i Frankrike. Området er tørt, ganske varmt med ulike mikroklima, og kjent for å ha et svært variert jordsmonn med sandstein, skifer, leire, granitt og vulkansk jord. Regionen er liten, men har mange grand cru-parseller, 51 totalt, med navn som Schlossberg, Furstentum, Mambourg og Marckrain. Utgangspunktet for å lage spennende vinstiler er perfekt fra naturens side. Vinbøndene er svært langt fremme innen biodynamisk vindyrking, en tendens som helsebevisste forbrukere er opptatt av. Personlig synes jeg at riesling kommer ekstra godt til sin rett i Alsace. Vinene får fylde og god munnfølelse med fin friskhet og konsentrasjon samtidig med en passe dose mineralitet. Alsace-rieslinger fra biodynamiske vingårder gir en særegen og fantastisk vinstil etter min smak.
Kan du kjenne på smaken om vinen er biodynamisk?
Ja, det kan du. Etter litt trening. Vinene oppnår en annen tekstur, mer smak og mer liv. Tanniner og syre virker mildere. Prøve å skvise saften av to sitroner, en vanlig og en økologisk. Smaken av sitronjuicen fra den økologiske er mykere. Teknikken med å utelate kunstgjødsel og sprøytemidler ikke er nok alene, man må være en god vinmaker for å treffe på smaken. Konsentrasjonen i vinene betyr at utbyttet er noe lavere enn ved konvensjonell vinfremstilling, så prisen blir litt høyere. Kvalitet og pris står i sammenheng.
Når passer det å nyte en riesling fra Alsace?
Når du har lyst på en frisk hvitvin med noe kraftigere preg. Hver gang du ønsker å servere hvitvin til mat, fungerer Alsace-rieslinger til fisk, skalldyr, asiatisk mat, lyst kjøtt, salater, ost og kålretter som choucroute, en lokal spesialitet. Riesling er ypperlig til sushi og takler sødmen i risen.
Rieslingene fra Alsace er flotte matviner, men kan bli overkjørt av tyske rieslinger. Det finnes mange fine tyske utgaver, men syren kan bli for voldsom til å nyte mer enn et glass eller to i løpet av en kveld. Tyske rieslinger kan få et tropisk og nervøst preg, mens jordsmonnet og klimaet i Alsace gjerne bidrar til en mer vellykket tolkning av riesling-druen, etter min smak. I Alsace lages gode, fyldige hvitviner av flere druetyper, som pinot blanc, pinot gris og gewürtztraminer. Sistnevnte er vellykket til røkelaks og gravlaks, og pinot blanc/pinot gris står utmerket til gåselever og takler fett og kraftig kost. Greit å vite.

Hva kan du oppleve i Alsace?
Mat og vin, koselige småbyer med bindingsverkshus, brosteinsgater og blomsterprakt som Colmar, Ribeauvillé og Riquewihr. Området er fredelig med vingårder og landsbysjarm, et perfekt reisemål for en langweekend, eller for å kombinere mat- og vinopplevelser med fysisk aktivitet. Alsace er perfekt for sykkelturer på småveier mellom vinmarkene. Naturen kommer nært og du får etterlengtet trim mellom måltidene.
Å besøke vingårder og delta på omvisning og vinsmaking er en selvfølge. Domaine Zind Humbrecht er et godt utgangspunkt. Vingården har vakre vinområder, fine blomster mellom radene av druer, og hester går opp jorden. Vinmaker Olivier Humbrecht kan kunsten å forklare biodynamisk vindyrking så du enkelt forstår prinsippene.
Ønsker du å flotte deg, dra til Villa René Lalique (i Winger-sur-Moder), den tidligere boligen til glasskunstneren med samme navn. Den er pusset opp til hotell med restaurant og stor vinkjeller. Lei sykler, også el-sykler, og opplev området med passe energianstrengelser.

Tydelig mineralitet
En lys strågul riesling. Ren duft med grønne epler, sitrus og god mineralitet. Tørr, god smak, fin lengde og konsentrasjon, flott mineralitet. Kan nytes som et glass alene eller til fisk og fugl.

Fruktig touch
En gullgul riesling med duft av gul sitrus, gule blomster og tropisk frukt. Flott fylde og smaksintensitet med konsentrert aprikos, eple og sitrus med pen fedme. Strålende mineralpreg og delikat, frisk og syrlig avslutning. Nydelig ettersmak som sitter lenge. En flott vin til fiskeretter, sjømat og oster.

Fruktig kvalitet
En lys strågul riesling med ungdommelig, fersk frukt med topptoner av blomster, sitrus og stein. Smaken har flott dybde, god konsentrasjon med lang ettersmak, og preg av modne frukter. Denne blir du glad i. Kan nytes alene og til fisk og sjømat av mange slag.

Herlig fylde
En riesling med lys strågul farge. Frisk og intens duft av sitrus og eple, hint av mineraler. Saftig og svært frisk på smak, med årgangens fantastiske syre som driver vinen frem til en lang og mineralsk avslutning. God fylde og konsentrasjon. Passer til retter av fisk og skalldyr samt lyst kjøtt i lette retter. Takler hvite og hvitvinsbaserte sauser.

Flott friskhet
En middels dyp strågul vin laget på håndplukkede druer, nøye selektert og spontangjæret på store fat. Dufter av moden sitrusfrukt, blomster, honning og mineraler. Smaken er rik og konsentrert. En balansert vin med lang ettersmak. Passer utmerket til fisk, skalldyr og kylling.
