Kjent for sine kvalitetsviner
På min siste vintur var jeg i Alsace, nordøst i Frankrike. Området er tørt, ganske varmt med ulike mikroklima, og kjent for å ha et svært variert jordsmonn med sandstein, skifer, leire, granitt og vulkansk jord. Regionen er liten, men har mange grand cru-parseller, 51 totalt, med navn som Schlossberg, Furstentum, Mambourg og Marckrain. Utgangspunktet for å lage spennende vinstiler er perfekt fra naturens side. Vinbøndene er svært langt fremme innen biodynamisk vindyrking, en tendens som helsebevisste forbrukere er opptatt av. Personlig synes jeg at riesling kommer ekstra godt til sin rett i Alsace. Vinene får fylde og god munnfølelse med fin friskhet og konsentrasjon samtidig med en passe dose mineralitet. Alsace-rieslinger fra biodynamiske vingårder gir en særegen og fantastisk vinstil etter min smak.
Kan du kjenne på smaken om vinen er biodynamisk?
Ja, det kan du. Etter litt trening. Vinene oppnår en annen tekstur, mer smak og mer liv. Tanniner og syre virker mildere. Prøve å skvise saften av to sitroner, en vanlig og en økologisk. Smaken av sitronjuicen fra den økologiske er mykere. Teknikken med å utelate kunstgjødsel og sprøytemidler ikke er nok alene, man må være en god vinmaker for å treffe på smaken. Konsentrasjonen i vinene betyr at utbyttet er noe lavere enn ved konvensjonell vinfremstilling, så prisen blir litt høyere. Kvalitet og pris står i sammenheng.
Når passer det å nyte en riesling fra Alsace?
Når du har lyst på en frisk hvitvin med noe kraftigere preg. Hver gang du ønsker å servere hvitvin til mat, fungerer Alsace-rieslinger til fisk, skalldyr, asiatisk mat, lyst kjøtt, salater, ost og kålretter som choucroute, en lokal spesialitet. Riesling er ypperlig til sushi og takler sødmen i risen.
Rieslingene fra Alsace er flotte matviner, men kan bli overkjørt av tyske rieslinger. Det finnes mange fine tyske utgaver, men syren kan bli for voldsom til å nyte mer enn et glass eller to i løpet av en kveld. Tyske rieslinger kan få et tropisk og nervøst preg, mens jordsmonnet og klimaet i Alsace gjerne bidrar til en mer vellykket tolkning av riesling-druen, etter min smak. I Alsace lages gode, fyldige hvitviner av flere druetyper, som pinot blanc, pinot gris og gewürtztraminer. Sistnevnte er vellykket til røkelaks og gravlaks, og pinot blanc/pinot gris står utmerket til gåselever og takler fett og kraftig kost. Greit å vite.