Hvit sjokolademousse med polkaspiraler
Vinterhvit, fløyelsmyk og helt uimotståelig sjokolademousse.
Vanskelighetsgrad: 2
Tid: 20 min. + 2 timer for å stivne
Antall porsjoner: 8-10
Ingredienser:
2 gelatinplater
350 g hvit sjokolade
2 1/2 dl + 2 1/2 dl kremfløte
Garnering:
1 pose polkaspiraler eller polkastenger
Slik gjør du:
1. Legg gelatinplatene i bløt i 5 min. i kaldt vann. Hakk sjokoladen.
2. Varm opp 2 1/2 dl kremfløte i en kasserolle og ha i den hakkede sjokoladen. Smelt sjokoladen under omrøring på svak varme. Kryst vannet ut av gelatinplatene, og smelt dem i fløteblandingen. Tilsett 2 1/2 dl fløte.
3. La blandingen avkjøle før du setter den i kjøleskapet for å stivne i 2 timer.
4. Pisk opp moussen, fordel i porsjonsglass og pynt med polkagodteri.
Pepperkakekuler med nøttedryss
Sjokoladekuler med julesmak fra pepperkake og sunne nøtter.
Vanskelighetsgrad: 2
Tid: 30 min.
Antall: ca. 50 kuler
Ingredienser:
250 g mandelmasse
200 g smør
4 dl havregryn
150 g pepperkaker
2 ss kakao
1 ss vaniljesukker
Garnering:
150 g skåldede mandler
75 g hasselnøttkjerner
200 g mørk sjokolade (70 %)
Slik gjør du:
1. Riv mandelmassen grovt på rivjern. Skjær smøret i små terninger.
2. Ha alle ingrediensene i en food processor og kjør det raskt sammen. Trill massen til 50 små kuler fordelt på et brett kledd med bakepapir og sett kjølig.
3. Garnering: Hakk mandler og nøtter. Bryt sjokoladen i biter, og smelt sjokoladen i mikro eller over vannbad. Rull kulene først i smeltet sjokolade så i nøtteblandingen.
Klementin- og mandelskorper
Skorpene er en perfekt vertinnegave i adventstiden.
Vanskelighetsgrad: 2
Tid: 15 min. + 22 min. i ovnen + 1 times tørketid
Antall: ca. 50 skorper
Ingredienser:
100 g romtemperert smør
1 dl sukker
1/2 dl brunt sukker
2 egg
5 1/2 dl hvetemel (330 g)
1 ss vaniljesukker
2 ts bakepulver
100 g mandler
3 klementiner, revet skall
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 200 0C. Rør smør og sukker porøst. Tilsett 1 egg av gangen og pisk kraftig. Bland i mel, vaniljesukker og bakepulver og elt det inn i deigen. Tilsett hele mandler og revet klementinskall.
2. Del deigen i 4 biter og rull til 4 pølser som klappes ned til en tykkelse på 2-3 cm.
3. Legg "pølsene" over på et stekebrett kledd med bakepapir og stek dem midt i ovnen i ca. 12 min. Senk ovnsvarmen til 175 0C og stek i 10-12 min.
4. Ta ut "pølsene" og skjær dem i ca. 2 cm tykke skiver som du legger flatt på stekebrettet. Senk ovnsvarmen til 100 0C. Tørk skorpene midt i ovnen i ca. 1 time, til de har tørket helt. La dem avkjøle på rist.