© Ove Lindfors

Den beste fisk- og skalldyrsuppen med sitronaioli

Høsten kommer snikende, og det er den perfekte årstiden til å lage gode supper. Vi gir deg oppskriften på den beste fisk- og skalldyrsuppen med en frisk sitronaioli. Inviter gode venner til en lun suppe og høstkos.

23. september 2020 av Caroline Hofberg / Allt om Mat

Tid: 40 min. + 35 min. koktid 

Porsjoner: 4

TIPS! Suppen og aiolien kan tilberedes dagen før, men vent med å tilsette fisk, reker og blåskjell til suppen skal serveres.

Ingredienser

500 g hvit fisk med fast kjøtt, f.eks. kveite 500 g reker med skall
2 ss + 2 ss olivenolje
2 ss tomatpuré
2 dl tørr hvitvin
12 dl vann
500 g blåskjell
2 sjalottløk
2 hvitløksfedd
1 liten fennikel
1 liten purre
1 gulrot
1 ts fennikelfrø
2 krm chiliflak
1 boks cherrytomater (400 g)
1 ts salt
2 ss pernod (anisbrennevin)
2 dl hakket bladpersille

© Ove Lindfors

Sitronaioli, 3 dl

1⁄2 rød chili
1 hvitløksfedd
1 ss presset sitron
2 eggeplommer
2 dl rapsolje
1⁄2 dl olivenolje
1⁄2 ts revet sitronskall
2 krm salt
1 krm kvernet svart pepper

Slik gjør du

  1. Pill rekene. Sett rekene i kjøleskapet og ta vare på rekeskallet. Stek skallene i 2 ss olje i 2–3 min. Rør inn tomatpureen. Hell over vin og vann. La koke under lokk i ca. 20 min. Sil av rekefonden, og kast rekeskallene.
  2. Skrubb blåskjellene under kaldt vann. Kast de ødelagte blåskjellene og de som ikke lukkes når du banker på dem (merk deg at mange mener dette er en foreldet metode). Sett blåskjellene i kjøleskapet. Skjær fisken i biter og sett i kjøleskapet.
  3. Skrell og hakk løken og hvitløken. Rens og del opp fennikel og purre. Skrell og finhakk gulroten. Knus fennikelfrøene i en morter.
  4. Fres løk, fennikel og gulrot med 2 ss olje i en kjele ca. 3 min. Tilsett hvitløk, purre, fennikelfrø og chiliflak. Fres i ytterligere 2 min. Tilsett tomater og rekefonden. Kok opp under lokk i ca. 15 min. Krydre med salt.
  5. Sitronaioli: Kjern ut og finhakk chilien. Skrell og press hvitløken. Visp sammen hvitløk, sitronsaft og eggeplommer. Tilsett begge oljetypene, litt av gangen, og visp til en fast majones. Rør inn chili og sitronskall og krydre med salt og pepper.
  6. Legg fisk og blåskjell i suppen. Kok under lokk til blåskjellene er åpne, ca. 4 min. Bland inn pernod. Fjern gryten fra varmen, og vend inn rekene og persillen.
  7. Server fisk- og skalldyrsuppen med sitron-aioli.

Se også: 11 sunne middager på under 30 minutter

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...