4 enkle frityrstekte retter: Chili cheesetopper, tempurafriterte grønnsaker & scampi
Frityrstekt mat er en sikker vinner. Her får du fire enkle og sprø retter, fra tempurafriterte grønnsaker til scampi med sursøt saus. Så fres i vei!
Chili cheesetopper
Hermetiske jalapeños varierer i styrke. Hvis de er ekstra sterke, kan du redusere mengden med halvparten.
Tid: 45 min. + 30 min. i kjøleskap
Antall: 25 topper
Dette trenger du
- 1 glass jalapeños (220 g)
- ½ liten rød paprika
- 1 hvitløksfedd
- 2 ss rapsolje
- 2 ss hvetemel
- 1 ½ dl melk
- 2 dl grovrevet ost, f.eks. cheddar
- 2 krm salt
Panering: - 1 dl hvetemel
- 2 egg
- 2 dl strøbrød
Fritering: - 1 liter rapsolje
Slik gjør du
- La jalapeñoen renne av og grovhakk den. Kjern ut og finhakk den røde chilien. Skrell og finhakk hvitløken.
- Fres chili og hvitløk i olje i en kasserolle under omrøring i ca. 5 min. Rør i melet og hell over melken. La koke under omrøring i ca. 3 min. Ta kasserollen til side og bland inn osten. Krydre med salt. La røren avkjøles.
- Ha røren i en sprøytepose. Sprøyt små topper på et brett, pudre med maisstivelse. Sett toppene i kjøleskapet i ca. 1 time.
- Ha melet på en tallerken, vispede egg på en annen og strøbrødet på en tredje tallerken. Vend toppene først i mel, så i egg og sist i brødsmulene. Sett dem i kjøleskapet igjen i ca. 30 min.
- Varm opp oljen til 180 °C. Fritér toppene i oljen til de har en fin farge. Ta dem opp og la renne av på tørkepapir.
- Server toppene nyfriterte som snacks.

Friterte scampi med sursøt saus
En klassiker fra 70-tallet. Umami er en smaksforsterker som er mye brukt i asiatiske retter. Den kan erstattes med 1 hønsebuljongterning.
Tid: 40 min.
Antall porsjoner: 6
Dette trenger du
- 600 g frosne, skrelte vannameireker, ASC-merket
- 2 dl hvetemel
- ½ ts salt
- 1 dl lyst øl
- ¾ dl vann
- 1 ss rapsolje
- 1 eggeplomme
- 2 eggehviter
Fritering:
- 1 liter rapsolje
Saus:
- 1 rød chili
- 1 sjalottløk
- 1 hvitløksfedd
- 1 ss revet ingefær
- 1 ss rapsolje
- 2 ss sukker
- 2 ½ dl vann
- 1 ss umami, Santa Maria
- 1 ss hvitvinseddik
- ½ ss kinesisk soyasaus
- 2 ts maisenna
Tilbehør:
- ris
- salat
Slik gjør du
- Tin rekene etter anvisning på pakken. Legg dem på tørkepapir for å få ut all væsken.
- Saus: Kjern ut og finhakk chilien. Skrell og finhakk løk og hvitløk. Fres chili, løk, hvitløk og ingefær i olje i en kjele i ca. 3 min. Rør inn sukkeret og tilsett vann, umami, eddik og soyasaus. La småkoke uten lokk i ca. 5 min. Tykne sausen med maisenna rørt ut i litt kaldt vann.
- Bland mel og salt. Tilsett øl, vann, olje og eggeplomme og visp til en jevn røre. Visp eggehvitene til et fast skum. Vend eggehvitene inn i røren.
- Varm opp oljen til 180 °C. Dypp rekene i frityrdeigen og friter 5–6 reker av gangen, til de har fått fin farge (ca. 2 min.). Ta dem opp og la dem renne av på tørkepapir.
- Server de nyfriterte rekene sammen med ris og salat.

Tempurafriterte grønnsaker
Tempura er en japansk måte å fritere på. Grønnsaker eller skalldyr dyppes i en tynn frityrdeig og serveres med soyabasert dippsaus.
Tid: 30 min.
Antall porsjoner: 4
Dette trenger du
- 100 g friske grønne bønner
- 1 løk
- 1 stor gulrot
- 2 dl rismel
- 1 ts bakepulver
- ½ ts salt
- 2 dl vann
- 100 g ferske minimais
Fritering:
- 1 liter rapsolje
Garnering: - flaksalt
Dippsaus:
- ½ dl japansk soyasaus
- 1 ss revet ingefær
- 1 ½ ss sukker
- 1 ss presset lime
- 1 ts chiliflak
Slik gjør du
- Forvell grønne bønner i lettsaltet vann i ca. 2 min. Skyll med kaldt vann og la renne av. Skrell løken og skjær den i ca. 1 cm skiver. Del dem i ringer. Skrell gulroten og skjær den i skiver på langs, ca. ½ cm tykke. Skjær skivene i ca. 2 x 5 cm biter.
- Bland rismel, bakepulver og salt. Tilsett vann og visp til en jevn røre.
- Dippsaus: Bland sammen alle ingrediensene.
- Varm opp oljen til 170 °C. Dypp løk og gulrot i røren. Fritér i puljer i 3–4 min. til alt har en jevn farge. La renne av på tørkepapir.
- Varm opp oljen til 180 °C. Dypp minimais og bønner i røren og fritér i puljer i 1–2 min. Ta opp og la renne av på tørkepapir.
- Legg grønnsakene på et fat og strø over flaksalt. Server de nyfriterte grønnsakene med dippsausen

Fritert brokkolini med jalapenomajones
Brokklinien blir herlig sprø når den friteres.
Tid: 20 min.
Antall porsjoner: 4
Dette trenger du
- 400 g brokkolini
Majones:
- 1 jalapeñochili
- 50 g fersk babyspinat
- 1 egg
- 1 ss sennep
- 1 ss dijonsennep
- 2 ½ dl rapsolje
- ½ ts salt
Fritering:
- 1 liter rapsolje
Slik gjør du
- Majones: Kjern ut og skjær chilien i mindre biter. Miks alle ingrediensene sammen til en grønn majones med en stavmikser.
- Skjær av den nedre delen av brokkolinien.
- Varm opp oljen til 180 °C. Legg i 4 brokkolinier av gangen og fritér i ca. 2 min. Ta opp og legg brokkoliniene på dobbeltbrettet tørkepapir. Fritér resten av brokkoliniene.
- Server de nyfriterte brokkoliniene med jalapeñomajones som forrett eller som tilbehør til kjøtt, fisk eller kylling
