De 5 beste kjøttbollene fra hele verden
Kjøttboller med fløtesaus, poter og tyttebær er jo en elsket klassiker. Men ingenting passer bedre enn å reise smaksveien ut i verden. Så la oss inspirere av kjøttboller fra det asiatiske, italienske, tex-mex eller det greske kjøkken. Her er fem smakfulle varianter av kjøttbollen.
Tex-mex-kjøttbollemiddag
De krydrede kjøttbollene serveres med tomatsalsa og revet halloumi-ost. Men du kan variere tilbehør etter eget ønske og smak.
Tid: 25 min.
Porsjoner: 4
Dette trenger du
500 g lammekjøttdeig
12 nachochips
1 gul løk
1⁄2 dl rømme
1 ts malt spisskummen
1 ts salt
1 hvitløksfedd
1 potte koriander
3–4 ss maisolje
Salsa:
2 tomater
2–3 persillekvister
1 jalapeñochili
1 ss presset lime
3 ss olivenolje
Tilbehør:
100 g halloumiost
1 1⁄2 dl rømme
syltet rødløk
guacamole
Slik gjør du
- Knus chipsen til mel i en kjøkkenmaskin. Rens og finhakk løken. Bland nachosmel, løk, rømme, spisskummen og salt. Rens og press i hvitløken. Bland med kjøttdeigen. Hakk korianderen og bland den med kjøttdeigblandingen.
- Form kjøttdeigen til små boller og legg dem på et vått skjærebrett du nettopp har skylt i kaldt vann.
- Stek bollene jevnt i olje ca. 5 min. Senk varmen og etterstek til de akkurat er gjennomstekte.
- Salsa: Hakk tomater og persille. Skjær jalapeñoen i skiver. Bland limesaft og olje. Vend inn tomater, persille og jalapeño.
- Riv halloumiosten. Fordel salsaen over kjøttbollene. Server dem med halloumi, rømme, syltet rødløk og guacamole. En god og spicey kjøttbolle!

Kjøttboller med en smak av Asia
Krydrede kjøttboller av svin passer perfekt i en nudelsalat eller i en salat med gryn.
Tid: 30 min.
Porsjoner: 4
Dette trenger du
500 g kjøttdeig av svin
2 vårløk
1 rød chili
1 egg
1 ss panko eller brødrasp
1 ss revet ingefær
1 ts salt
1 hvitløksfedd
2–3 ss rapsolje
Salat:
200 g risnudler
4 vårløk
1 potte koriander
1 potte brønnkarse
1 ts sesamolje
2 ss rapsolje
Saus:
1 dl japansk soya
3 ss hoisinsaus
1 ss presset lime
1 ts asiatisk fiskesaus
1 ts sesamolje
Garnityr:
1⁄2 dl sesamfrø, gjerne ristede i litt chilipulver
Tilbehør:
limebåter
Slik gjør du
- Rens og finstrimle vårløken. Kjern ut og hakk chilien. Visp egget med en gaffel i en bolle. Tilsett vårløk, chili, panko, ingefær og salt, og bland sammen. Skrell og press hvitløken. Bland i kjøttdeigen. Form deretter ca. 20 boller.
- Brun kjøttbollene jevnt i olje til de får en fin farge, 5–8 min. Senk varmen og etterstek i 10–15 min. til de er helt gjennomstekte. Hold kjøttbollene varme.
- Salat: Kok nudlene etter anvisning på pakken. Rens og skjær vårløken i tynne skiver. Grovhakk koriander og brønnkarse. Bland nudlene med sesam- og rapsolje. Bland inn vårløk, koriander og brønnkarse.
- Saus: Bland alle ingredienser.
- Bland kjøttbollene og nudelsalaten. Garner med sesamfrø. Server med saus og limebåter. En frisk og utradisjonell kjøttbolle.

Svenske delikatessekjøttboller
Svenske kjøttboller er «verdenskjente». De kan tilberedes på forskjellige måter, for eksempel med svart pepper (som her) eller épice riche (fire krydder). Revet potet kan erstattes med en loffskive uten skorpe.
Tid: 30 min.
Porsjoner: 4
Dette trenger du
300 g kjøttdeig av storfe
200 g kjøttdeig av svin eller kalv
1 gul løk
2 ss rapsolje
1 ts salt
1 mellomstor kokt og skrelt potet
1 dl kremfløte eller melk
1 egg
2–3 krm kvernet svart pepper
2 ss smør- og rapsolje
Garnityr:
hakket persille
Tilbehør:
potetmos fløtesaus
tyttebær sylteagurk
Slik gjør du
- Skrell og finhakk løken. Fres den myk i olje i ca. 5 min. La løken avkjøles.
- Bland begge typer kjøttdeig med salt. Rasp poteten. Bland løk, potet, fløte, egg og pepper. Tilsett kjøttdeig og bland raskt sammen.
- Del kjøttdeigen i spiseskje-store biter på et vått skjærebrett du nettopp har skylt i vann. Rull kjøttdeigen med hendene til jevne kjøttboller. Skyll hendene jevnlig i vann slik at det blir lettere å rulle kjøttbollene.
- Brun kjøttbollene i partier i smør og rapsolje. Rist pannen slik at de blir jevnt brune. Ha til slutt alle kjøttbollene i pannen og senk varmen. Etterstek i 5–10 min. til de er gjennomstekte. Pynt med hakket persille.
- Server kjøttbollene med potetmos, fløtesaus, tyttebær og sylteagurk. Voilà en perfekt middag for hele familien med de klassiske kjøttbollene.

Greske lammeboller
Kjøttdeig av lam og fetaost er en klassisk gresk smakskombo som gir smakfulle kjøttboller.
Tid: 25 min.
Porsjoner: 4
Dette trenger du
500 g kjøttdeig av lam
3 vårløker
1 sitron
1 ts salt
2 krm kvernet svart pepper
1 ss finhakket oregano
3–4 ss kaldt vann
1 hvitløksfedd
2 ss raps- eller maisolje
Fetaostkrem:
2 1⁄2 dl gresk yoghurt
100 g fetaost
1 ss flytende honning
1 ts olivenolje
Tilbehør:
pita- eller tortillabrød
rødløk i skiver
agurk i skiver
koriander
Slik gjør du
- Rens og strimle vårløken. Skyll sitronen grundig i lunkent vann. Skjær av det gule skallet og finstrimle det. Bland kjøttdeig, salt og pepper i en bolle. Tilsett vårløk, sitronskall, oregano og vann. Skrell og press hvitløken.
- Form kjøttdeigen til boller og legg dem på et vått skjærebrett. Brun bollene jevnt i olje i 2–3 omganger, ca. 3 min.
- Legg alle lammebollene tilbake i stekepannen og etterstek i ca. 5 min. til de er gjennomstekte.
- Fetaostkrem: Bland yoghurt, fetaost og honning. Ringle over olje.
- Server lammebollene med fetaostkrem i varme brød sammen med løk, agurk og koriander. Disse kjøttbollene er en spennende smaksbombe.

Italienske kyllingboller
Finnes det noe bedre enn kyllingboller med pinjekjerner og parmesan i en smaksrik tomatsaus? Du kan også bruke kjøttdeig av storfe eller svin til disse gode kjøttbollene.
Tid: 30 min. + 30 min. koketid + 20 min. i ovn
Porsjoner: 4
Dette trenger du
500 g kylling- eller kjøttdeig
1 sitron
3 ss pinjekjerner
1 dl ricottaost
3 ss finrevet parmesanost
1 ss finhakket persille
1 ss finhakket basilikum
1 hvitløksfedd
1 ts salt
1 krm kvernet svart pepper
3 ss hvetemel
1⁄2 dl smør- og rapsolje
Saus:
1 gul løk
1 fennikel
2 ss olivenolje
2 hønsebuljongterninger
2 bokser hakkede tomater (à 400g)
2 dl rødvin
1⁄2 dl vann
4 basilikumstilker
1 hvitløksfedd
1 laurbærblad
1 ss sukker
1 ss balsamicoeddik
1 ts salt
2 krm kvernet svart pepper
Gratinering:
2 1⁄2 dl revet ost
Garnityr:
2 ss strimlede basilikumblader
kvernet salt og pepper
Tilbehør:
spagetti sitronbåter
Slik gjør du
- Saus: Skrell og hakk løken. Rens og finhakk fennikelen. Fres løk og fennikel i olje i en kjele i ca. 5 min. Bland i smuldrede buljongterninger. Hell over tomater. Kok opp sausen under omrøring og tynn ut med vin og vann. Tilsett basilikumstilker, skrelt hvitløksfedd og laurbærblad.
- La sausen småkoke under lokk i ca. 30 min. Ta opp og kast basilikumstilker, hvitløk og laurbærblad. Smak til sausen med sukker og balsamico. Krydre med salt og pepper.
- Skyll sitronen i lunkent vann. Riv skallet. Hakk pinjekjernene fint og bland dem med sitronskall, ricotta, parmesan, persille og basilikum. Skrell og press hvitløken. Krydre med salt og pepper. Bland inn kjøttdeigen.
- Form kjøttdeigen til runde kjøttboller. Rull dem i melet. Brun dem i smør og rapsolje i omganger i ca. 3 min.
- Sett ovnen på 175 ° C. Ha kjøttbollene i gryten med sausen. Sett gryten i ovnen. Stekes midt i ovnen i ca. 15 min. til kjøttbollene er gjennomstekte. Dryss over osten. Gratiner i 5–10 min.
- Garner kjøttbollene med strimlet basilikum og pepper. Server kjøttbollene med spagetti og sitronbåter.
