påsketradisjoner skandinavia
© Getty Images / Woman.dk

Visste du dette om påsketradisjonene i Danmark, Sverige og Norge?

Selv om man skulle tro at vi nordmenn er relativt like naboene våre i Danmark og Sverige, viser deg seg at vi har noen helt forskjellige og unike påsketradisjoner. Visste du dette om påsketradisjonene til vennene våre i øst og sør?

7. april 2022 av Ragnhild Flatebø og Ellinor Engelstad

Danske påsketradisjoner

1. Gækkebrev

Denne søte danske påsketradisjonen burde virkelig Norge stjele fra vennene våre i sør. Det å lage gækkebrev gjør nemlig danskene hvert år rundt påske, hvor ideen går ut på å skulle klippe et papir i et symmetrisk og fint mønster, som man skal gi til en utvalgt person. 

Men det er en liten vri - på papiret skal du nemlig skrive et "gækkevers". Dette innebærer et morsomt lite personlig dikt til mottakeren, hvor du skal gi en liten pekepinn på hvem gækkebrevet er fra - men uten å si for mye. Hvis personen gjetter riktig, så skylder du dem et påske-egg. 

Klikk her hvis du vil se eksempler på noen morsomme gækkebrev, eller lese mer om tradisjonen (NB! Artikkelen er på dansk).

2. Påskefrokost

En påsketradisjon som mange dansker elsker er den klassiske påskefrokosten. Da "frokost" for dansker betyr det samme som lunsj for oss nordmenn, betyr det en lang og deilig lunsj med mat av alle slag. Påskefrokost holdes sammen med både venner og familie. 

Her blir det servert mye klassisk dansk mat som smørbrød, tarteletter, eggesalat, leverpostei, frikadeller og flere typer fisk. Snaps og øl hører selvfølgelig også til på påskefokost-bordet. 

Hvis du vil lage en påskelunsj med litt inspirasjon fra Danmark, klikk her for oppskrifter

3. Påskeegg-jakt

Denne påsketradisjonen er like populær i Danmark som i Norge, hvor foreldre gjemmer påskeegg rundt i huset (eller i hagen) slik at barna kan gå på eggejakt. 

Ofte innebærer jakten noen ledetråder eller andre tips for å gjøre jakten litt enklere for barna. En påsketradisjon som er morsom for store og små!

påskeegg jakt
© Getty Images

Svenske påsketradisjoner

1. Påskkärring

Eller påskekjerring som det heter på godt norsk. Hvis du vet hva julebukk går ut på kan du nok skjønne hva denne svenske påsketradisjonen handler om. Men nabolandet vårt gjør det med en liten vri: de kler seg ut som hekser og gir påskebrev eller tegninger i bytte mot godteri. Opphavet til denne tradisjonen stammer tilbake til svensk foltetro på 1800-tallet, hvor det på skjærtorsdag fløy hekser på sopelimene sine til Blåkulla (svenskenes Blokksberg), og returnerer først på påskedagen.

2. Påskefyr

Hvis du tror de norske St.Hansbålene er mye å skryte av, burde du kanskje høre om denne svenske påsketradisjonen "påskefyr". Dette er en gammel tradisjon som gjerne skjer på kvelden på påskeaften, hvor det ble tent flere titalls meter høye bål for å holde trollkvinnene unna. 

© Getty Images

3. Smörgåsbord

Slik som danskene har sin tradisjonelle påskefrokost har svenskene en lignende tradisjonen, som kalles smörgåsbord. Her dekkes det et fristende buffet-bord med varme og kalde retter av alle slag - spesielt sild, poteter og ansjos er mat som går igjen. 

Norske påsketradisjoner

1. Påskeskirenn

Har du også hytte på fjellet, som mange i dette landet har, har du kanskje deltatt på et påskeskirenn eller to. Denne morsomme påsketradisjonen er underholdene for store og små og er virkelig blitt en tradisjon som samler nære og kjære. Påskeskirenn byr på morsomme aktiviteter som eggkasting, små skiløyper, idealtid, annen hjernetrim og lek, og avsluttes selvfølgelig med en grillseanse. Det er bare å glede seg!

Er du også glad i å reise på hytta i påsken? Les her hvorfor hytta er så viktig for oss nordmenn

2. Påskekrim

Som nordmenn flest har man nok en krimbok i solveggen på hytta, eller en krimserie som følges med på om kveldene. Tradisjonen om påskekrim stammer tilbake fra påsken i 1923, hvor en reklamekampanje for tittelen på en bok, ble mistolket som et ekte nyhetsoppslag. "Bergenstoget plyndret i natt", var navnet på boken, men det ble stort oppstyr da folk trodde toget faktisk var blitt ranet i løpet av natten. Etter dette reklamestuntet ble det mer og mer vanlig å lansere krim i påsken, og videre har det utviklet seg til å bli populært med krimserier på tv-en. Dette er nok en norsk påsketradisjon som har kommet for å bli!

Kilde: Aftenposten.no

Psst: Her får du tips til 5 krimserier du kan kose deg med i påsken

© Getty Images

3. Skiturer med appelsin og kvikk-lunsj

Kan du egentlig kalle deg en ekte nordmann hvis du ikke har gått på langrenn i påsken med en sekk fylt av appelsiner, kvikk lunsj og en flaske saft? I så fall må du legge planer for årets påske, for det er virkelig en opplevelse for seg selv. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...