Derfor skal du ta på gastronomisk ferie i matens rike
© Umbria Region

Derfor skal du ta på gastronomisk ferie i matens rike

Å spise godt på ferie i Italia er en selvfølgelighet, så hvorfor ikke la de gode måltidene være en rød tråd gjennom hele reisen? Vi anbefaler å besøke disse tre fantastiske matregionene.

12. september 2022 av Benjamin Creative for ENIT - Agenzia Nazionale del Turismo

1. Apulia: Italias hæl hvor middelhavsmaten har sitt utspring

Apulias historie er på mange måter en fortelling om de førsteklasses råvarene som kommer fra både havet og jorda.

Maten her i Sør-Italia er opprinnelsen til den populære middelhavsdietten, som har sine røtter i de fattiges matlaging: sesongbetonte, lokale ingredienser som er tilberedt etter tradisjonelle oppskrifter, og som smaker helt fantastisk!

Prøv for eksempel den utrolig populære retten Tiella Pugliese, en grateng av ris, poteter og ferske blåskjell, eller gatemat-favoritten Panzerotti - en fritert minicalzone fylt med tomatsaus og mozzarella, og som lukter nydelig.

Pasta i uendelig mange former

PASTA I UENDELIG MANGE FORMER: På hverdager kan man se kvinnene i den historiske bydelen i Baris småpratende knar deigen til orecchiette, og tørker den øreformede pastaen utendørs på gaten.

© Vittorio Giannella
Et ekte dypdykk på landet

ET EKTE DYPDYKK PÅ LANDET: Det finnes mange historiske gårder, såkalte masserier, som i dag er vakre og bekvemme overnattingssteder, og noen ganger riktig så luksuriøse.

© Andrea Ruggeri


At mat tas på aller største alvor her er åpenbart, ikke minst gjennom alle årets gourmetrelaterte arrangementer. For eksempel den fine matfestivalen i Maglie første uken i august eller gatemat-festivalen Libando i Foggia i april. 

Les mer her.

2. Umbria: Olivenlunder, trøffelskoger og sjokolade

Til tross for nærheten til både Toscana og Roma kan man oppdage autentiske perler bare et steinkast unna. Her venter egne, genuine opplevelser, og Umbria er synonymt med bølgende olivenlunder og vinmarker, uforstyrret natur, pittoreske byer, og et jordnært og landlig kjøkken.

Olivenlundene som brer seg over åsene mellom Spoleto og Assisi er anerkjent som en global viktig landbruksarv av FN, og på åstoppene venter små historiske byer. 

En olivenmølle for håndverksmessig olivenoljeproduksjon, er en opplevelse for alle sansene

Å besøke en åpen frantoio, en olivenmølle for håndverksmessig olivenoljeproduksjon, er en opplevelse for alle sansene.

© Umbria Region


Regionens tradisjonelle og rustikke retter består ofte av en base med hjemmelaget, fersk pasta, belgvekster og grønnsaker, samt sopp og trøfler.

Sist, men ikke minst, er Umbria en plass for sjokoladeelskere; i Perugia holdes det hvert år i midten av oktober en stor sjokoladefestival, der utstillere deler det gode i livet.

Les mer her.

3. Liguria: Rivieraens fantastiske smaker

Flere og flere turister velger Liguria, ikke bare for å slikke sol på vakre strender, men også for å oppdage nye steder som det kommer så mye godt fra; som de pittoreske fjellbyene Apricale, Dolceacqua og Taggia nærmere kysten, hvor olivenmøllene fremdeles kaldpresser oliven etter gammel metode.

Sammen med olivenolje er vin en av regionens smaksambassadører, men den tredje og selve juvelen i den liguriske gastronomiens krone, er pesto genovese. 

Pasta pesto

PASTA PESTO: Den grønne sausen som er laget av basilikum, hvitløk, pinjekjerner, revet parmesan og pecorino er selvfølgelig blandet sammen med ligurisk olivenolje.

© Agenzia InLiguria

GENOVA: Den gamle byen som blant annet er berømt for deilig pesto og sjømat kom i 2006 på UNESCO sin liste over verdensarvsteder. 

© Agenzia InLiguria


Hvorfor ikke ta en høst-weekend i den historiske havnebyen Genova, bestille en porsjon trofie med pesto ved havnen og vente på mørket mens du nyter en lang, nydelig middag med en livlig, ligurisk vin i glasset, på en trattoria i en av gamlebyens små smug?

I september kan du også besøke den årlige festivalen i byen Badalucco som har hundre års tradisjon med tørket fisk fra Norge - vi lover at den liguriske tilberedningen er magisk!

Les mer her.


Ikke å forglemme: ved midnatt sjette november slippes årets nyvin – vino novello – i hele Italia, med en rekke vinfester. Hvis november ikke passer for deg, sikt deg heller inn på vinprodusentfestivalen Cantine Aperte i mai, når mengder av vingårder åpner portene.


Generell info og flere italienske tips: italia.it

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...