På gastronomisk reise gjennom Norge
Spis deg gjennom Norge i sommer! Vi guider til lokale spesialiteter, entusiastiske matfolk og spennende spise- og overnattingssteder i dette langstrakte landet. Vakker natur får du gratis på kjøpet.
Vær turist i eget land. Gjenoppdag flotte fjorder og fjell, gå tur i midnattsolens rike eller nyt de dype skoger. Vær byturist eller dra på oppdagelsesferd på bygdene. Og finn frem til matskikkene og lokale spesialiteter.
Nå venter flotte opplevelser på dere, i innlandet, ved kysten og på fjellet. Det er bare å glede seg til sommeren.

Godt måltid + fjelltur
Midt i Vågåmo sentrum i Innlandet ligger en flott sveitservilla fra 1882 omkranset av fem nasjonalparker, bl.a. Jotunheimen, Rondane og Dovrefjell. Tre venninner, Jeanette Villa, Mari Aurmo Weldingh og Lene Brimi, alle med bakgrunn som pedagoger og med felles interesse for interiør og gode måltider, satset på visjonen om felles arbeidsplass. Resultatet ble restauranten Andre Etasje i samarbeid med Brimi Fjellstugu. De serverer hjemmelaget mat med identitet av gode, lokale råvarer – som ovnsbakt aure, kalveentrecôte med sjysaus og reinsdyrfilet med viltkremsaus med fjellmandel.
– Viktigast av alt er at maten skal smake godt og få deg til å ville koma attende. For når du kjem til oss, skal det kjennast som å koma heim. Når du kjem hit vil du alltid bli møtt av ein av oss, sier venninnene.
Vil man overnatte på en seter i området, anbefales Nordigard Blessom.

Flatbrød på Vinstra
Øyens Hjemmebakeri på Vinstra er startet opp av bakstekonene Kari og Elisabeth Øyen, to dyktige søstre som har slått seg opp på norske baketradisjoner og lager tusenvis av potetlefser, ertebrød, fettbrød og flatbrød årlig. Hva er hemmeligheten bak et godt flatbrød?
– Godt håndverk. På Øyens hjemmebakeri er vi stolte av å føre arven videre med bestemors oppskrifter, svarer de.
Gjennom hundrevis av år har bakstekonene i Gudbrandsdalens mange eldhus eltet frem den perfekte smaken av takkestekt brød. Kari og Elisabeth håndkjevler deigene, og veier og pakker all bakst for hånd.
De har et populært bakeri og utsalg hvor de baker daglig med 30 steiketakker, og det lukter himmelsk. 30 000 flatbrød selger de årlig. Så dra innom og opplev norsk bakst som er på vei til å bli virkelig trendy.

Kjøtt i Ringebu
Annis Pølsemakeri i Ringebu lager fantastiske pølser.
– Som en selvstendig slakter lager vi absolutt alle varene selv. Det vil si alle pølser, pålegg og spekemat, og vi skjærer ned så mye lokalt kjøtt vi klarer. Vi kjøper alle lam hver høst fra samme bonde, lokale griser fra Kvitfjell, og vi kan velge mellom det beste av storfe i området, sier Anni Byskov. Hun er en driftig dame som gjerne setter seg i bilen og leverer varer hjem til folk. Anni selger også pølsene og spekematen på Mathallen i Oslo.
Hun serverer god, rimelig og lokal mat på kafeen sin ved pølsemakeriet.
– Vi har pølsetallerken, hamburger, stekt flesk samt lokale oster, krydder, syltetøy og saft. Vi selger også mye godt til grillen. Jeg samarbeider med 20–30 bedrifter fra Ringebu til Kvam, avslutter Anni.

Kakefest i hagen - Helgøya
Charlotte Holberg Sveinsen driverSkafferiet på Helgøya i Mjøsa, og er kjent for å servere hjemmebakte kaker i hagen på gården sin Hovinsholm. Her dyrkes korn, poteter og grønnsaker, og kalkuner går fritt rundt. Charlotte er opprinnelig fra Oslo og utdannet skuespiller, men tapte sitt hjerte til en hedmarking og flyttet til gards. Nå driver hun kafeen med serveringshjelp kledd i nostalgiske klær, og det er populært å sitte utendørs under epletrærne med utsikt til rosene og andedammen eller inne i glassverandaen, spise kaker, gode salater og hjemmebakt brød. Man føler seg som del av en filmscene, så vakkert er det. Mange kjører langveisfra for å oppleve Skafferiets romantiske atmosfære. Kanskje du blir den neste?
Skafferiet har også gårdsbutikk med salg av lokale spesialiteter, og Charlotte arrangerer matkurs etter avtale, og lunsj og middag på kjøkkenet.

Lefser i Hemsedal
Hemsedal Flatbrødbakeri er drevet av flere bakstekjerringer (som de kaller seg selv), og holder til i et staselig fjøs. Kuene kommer og går som de vil inn og ut av det fine fjøset, mens damene baker lefser, lapper, rømmebrød, lomper og lefseklinninger etter norske baketradisjoner.
– Alt me lagar er steikt på jerntakke. Dette er ein av dei eldste måtane å lage mat på. Me brukar ingen «lettvintløysin- gar» i produksjonen vår. Alle deigar og rører blir laga frå botnen av, av fyrsteklasses råvarer. Me tilset heller ikkje konserveringsmiddel. Sjølve bakinga er handverk. Det trur me at du kjenner på smaken når du tek deg ein bit! sier de glade bakstekjerringene.
De har et fint gårdsutsalg så man kan kjøpe med seg bakervarene hjem, eller nyte dem i den hyggelige kafeen som serverer god kaffe med mye «attåt». «Kaffimat» kaller Hemsedal Flatbrødbakeri utvalget av rummebrød og gofalefser.

Øl i Telemark
Lindheim Ølcompagni i fruktbygda Gvarv, Norges eplehovedstad i Telemark, er drevet av Ingeborg Lindheim, som sammen med sin mann Eivin J. Eilertsen brygger øl og lager sider på eikefat.
– Vi har åpen gardsbutikk med øl, sider, eplemost, prisvinnende oster, syltetøy osv. Baren vår og ølhagen er åpen fra sankthans, hvor vi kan by på servering av eksklusive oster, spekemat og snacks samt 50 forskjellige øl og sider. Fra juli er også den 10 mål store blomsterenga vår klar for gratis plukking, med 17 forskjellige vakre sommerblomster, forteller hun.
Etter avtale kan man få en guidet omvisning i bryggeriet, låven og i kjelleren under bryggeriet.
– Der gjæres og lagres mange av våre øl- og sidertyper på eikefat. Dere får et innblikk i hvordan dette gjøres og historien bak mange av våre unike brygg som ligger til modning på fat. Omvisingen inkluderer smaking av 5 ulike øl- eller sidersorter, både fra kjelleren og fra ståltanker, frister Ingeborg.
Vil du overnatte i nærområdet, finnes Vingården Lerkekåsa som lager drue- og fruktvin. De har hytta «Lønneberget» og store vintønner å sove i.
– Nyt late dager på vingården. Våkne til lerkesang, start dagen med solgul eggerøre av egg fra de frittgående hønene, krydret med urter fra den rikholdige urtegården.
Avslutt i kveldssol med et sprudlende glass. Det gode liv, hevder Lill Gjestad Wollberg.

Urtegård nær Lom
Nordgard Aukrust ved Lom er gården der Olav Aukrust ble født, fortsatt med solbrune tømmerhus solvendt under Lomseggen. Dagens eiere, Franziska og Ola Aukrust, kaller gården for «Nordens Provence», med et velegnet klima for blomster og urter.
– I 25 år har vi arbeidet med urteforedling i det vi kallar urteriet vårt. Vi lagar eit stort sortiment basert på det vi dyrkar sjølve. Drifta er økologisk godkjent sidan 1986 og vi driv bio-dynamisk med Demetergodkjenning, som er det strengaste av alle økologiske merke, sier paret.
På besøk kan dere nyte hagen, gårdsbutikken, utstillinger og servering. De har også kjempegod økologisk is og deilig kaffe laget med kaffebønner frå Sognefjord kaffebrenneri.

Ost i Stavanger
Stavanger Ysteri, et skikkelig herlig by-ysteri, er drevet av Lise Brunborg. Forestill deg å rusle rundt i oljebyen og kunne handle forskjellige typer modnede oster og dagsfersk yoghurt og smøreost. Alle produktene er produsert på stedet og fersk melk fraktes direkte til Stavanger Ysteri fra Leikvoll økologiske Gard på Randaberg, 5 km fra Stavanger sentrum.
– Vi har økologisk håndverksproduksjon av ost med fokus på bærekraftige råvarer, kompetanse, godt modnede oster av beste kvalitet og dagsferske meierivarer, midt i Stavanger sentrum! Vi brenner for ost, lokal verdiskaping, bynært landbruk, bærekraftig kvalitetsmat og et levende nærmiljø, sier Lise som har mastergrad i ostevitenskap. Hun innrømmer at hun liker galskapsprosjekter og stortrives med osteproduksjonen. Hennes oster brukes i kjente restauranter som Maaemo i Oslo og Renaa i Stavanger. Stavanger Ysteri er Norges eneste by-ysteri. Ostehuset serverer ostefjel, deilige smørbrød, salater, burgere, pizza og ferskt bakverk.
Se også deres webside ostehuset.no

Hardangerfjorden mot Folgefonna ved Omastranda en sommerdag! Fredfull og mektig på samme tid.

Bergen
Bergen Børs Hotel er et pittoresk historisk hotell i den gamle børsen i Bergen, en bygning fra 1862. Her kan du nyte overnatting i Bergen sentrum, med hyggelig bar og den kjente restauranten Bare under samme tak. Den spennende restauranten fikk en Michelin-stjerne i år og serverer mat i nordisk stil med gode råvarer. I baren kan dere nyte en cocktail før middag.
Bergen er også en matby (Creative City of Gastronomy) utvalgt av Unesco, og forplikter seg til å sikre at mat og kreativitet er en sentral del av by- og regionsutviklingen. Kommunen ønsker å fortsette å løfte Matbyen Bergen til internasjonale høyder. Trondheim, som har flere stjernerestauranter, får nå konkurranse.

Vestlandsfjordene
Angvik Gamle Handelssted er et nydelig historisk hotell ved Tingvollfjorden sør for Kristiansund. De har et deilig kjøkken basert på lokale råvarer med fisk, skalldyr, vilt og ikke minst den berømte Tingvollosten, samt stor vinkjeller. Her kan man sitte og spise den gode maten, nyte litt vin, se utover vannet og rusle opp til rommet etterpå. Herlig!
I Badehuset Spa kan du få velgjørende behandlinger og benytte bassenget.

Kremlikør i Nordfjord
Liker du Bailey’s vil du elske Fjording Nordic kremlikør som produseres på Sandane midt i Nordfjord i Vestland fylke. Kremlikøren har vunnet mange priser.
– Min produksjonspartner, Jann Vestby hos Gardsbrenneriet, lager også fruktlikører, sider og eplemost, forteller gründer og eier Øyvind Løkling. Han bruker deler av salget på kremlikøren til å fremme fjordinghesters ve og vel.

Lindesnes
Lindesnes Havhotell er eid av Stig og Gaute Ubostad, to brødre som har stått for Norges mest kreative prosjekt på restaurantfronten i fjor. Noen skritt fra hotellet ligger restaurant Under, verdens største undervannsrestaurant som de fikk det velrenommerte arkitektkontoret Snøhetta til å tegne. Det er en stor opplevelse å komme til Under og spise en 18-retters kulinarisk meny med ingredienser fra havet rett utenfor panoramavinduet hvor du ser fiskene og skalldyrene svømme forbi. Chef Nicolai Ellitsgaard har satset stort og fikk én Michelin-stjerne i år.
Se de fantastiske bildene av Restaurant under på Bo Bedre.no!

Hardanger
Hardanger House er et helt nyåpnet designhotell med 9 rom i Jondal, omkranset av den vakre Hardangerfjorden, Folgefonna og majestetiske vestlandsfjell. Jondal er ett av seks tettsteder som har fått status som nasjonalparklandsby for sitt fokus på miljø og bærekraftig utvikling. I restauranten opplever dere en kulinarisk reise gjennom Hardanger.
Kjøkkenet presenterer en ujålete gourmet- opplevelse tilberedt av de beste lokale råvarene, kjelleren har et ekstra godt vinutvalg og de tilbyr også matkurs. Fra de lekre rommene med egen terrasse og restauranten ser dere rett ut på havet, det gir ro i sjelen. På varme dager, ta gjerne et bad fra hotellstranden, eller nyt velværeavdeling og sauna på kjøli- gere dager. Hvis dere ønsker fysisk aktivitet, har hotellet treningssenter, eller dere kan gå på fjelltur opp mot Folgefonna.

Stjernemat i Trondheim
Heidi Bjerkan, kjøkkensjef pårestaurant Credo, er tildelt Michelinstjerne, prisene Kokkenes Kokk, Matprisen og Årets Kjøkkensjef samt for bærekraft. Det er bare å ta av seg hatten for denne damen, det ligger mye hardt arbeid bak slike utmerkelser.
Hennes filosofi er mat tilberedt av råvarer fra lokale bønder som Skjølberg Søndre og Fannremsgården.
Gjennom et måltid på Credo får du som gjest en tur gjennom gårdene, sjøen og skogen der råvarene kommer fra. Menyen er spennende, endres hver dag og består av mellom 20 og 25 serveringer.
I tillegg til Credo har hun også startet Jossa mat og drikke og Finnes Kafé med bakeri på Lilleby i Trondheim. Jossa er et rustikt alternativ til Credo, og endrer menyene ut fra hvor inspirasjonen havner. De serverer bl.a. fantastiske smørbrød på lørdager.

Tautra i Trøndelag
Klostergården er et spisested med overnatting i flotte omgivelser, med bryggeri og gårdsmatproduksjon og butikk. På menyen står munkebiff og urtemarinert laks, og man kan nyte kaffe, kaker og desserter. Klostergården ligger like ved ruinene av et gammelt cistercienserkloster fra 1207, så her kan dere oppleve den unike atmosfæren, vakker natur og fugleliv på klosterøya Tautra i Trondheimsfjorden.

Vin og gårdutsalg i Lier
Egge Gård i Lier var tidlig ute med siderproduksjon. Eier Marius Egge er dessuten den eneste norske bonden som selger egenprodusert vin hos Vinmonopolet. Egge Gård One er en musserende vin laget på solaris-druer som vokser i Liers solrike skråninger.
– Dette er Norges svar på Toscana, sier Marius og viser frem vinrankene.
Han lager også eplebrennevin, epledessertvin, epleakevitt, eplesnaps, eplesider med og uten alkohol samt rosésider. Han har startet med gårdsutsalg og selger alle produkter opp til 22 prosent alkohol på familieeiendommen. Gårdsbesøk med smaking og omvisning er mulig, bare avtal på forhånd.

Gull i NM til ysteri ved Geilo
Hol Ysteri ved Geilo har en koselig butikk der de blant annet selger sin kjente Prestholt Geitost som fikk tildelt gull i NM i Gardsost for Brun Geitost (2015 og 2016). De har også andre lokale oster og matvarer som kjekjøtt, spæl-lam, høylandsfe og sjokoladekonfekt fra Fjell Godt tilsmakt lokale og tradisjonelle smaker. Hol Ysteri er et godt sted for å bunkre opp med lokalmat og samtidig få innblikk i hvordan ostene lages. Ysteriet og butikken drives av familien Stenberg som også eier Stølen på Prestholt.
I dag har vi et gårdsysteri for brunost og et bygdeysteri for hvitost, og vi lager Brun Geitost på Prestholt hver sommer den dag i dag, forteller Tim Stenberg.

Is på Mysen
Bamsrudlåven på Mysen, drevet av familien Klufterud, har mikromeieri og gårdsbutikk og selger nydelig bjørnebærsorbet som gikk til topps i Det Norske Måltid, landets mest prestisjefylte prisutdeling. I begrunnelsen het det bl.a. at «råvarene er hentet fra lokale produsenter og fra egen gård, vinneren er en fargerik og delikat smaksopplevelse som smelter på tungen.» Det lages også is med egg fra gårdens høns og melk fra nabogårdene inspirert av italienernes gelato, med fire smaker: Vanilje, Kaffe & Kakkao, Krokan og Jordbær.
I Gamlestua er det mulighet for overnatting på Bamsrud. I andre etasje av huset finnes det tre dobbeltrom med egne bad, og et av rommene har boblebad.

Midnattsolens rike
Helgelandskysten er bare et av mange fantastiske steder i Nord-Norge der du om sommeren kan nyte midnattsol og vakker natur.

Whisky og gin i nord
Myken Destilleri ligger langt ute i havet på Helgelandskysten i Nordland, i et lite fiskevær med kun 12 innbyggere. En perfekt destinasjon for å lære mer om små perler i vårt langstrakte land. Der lages verdens nordligste whisky og gin, arktisk håndverksbrennevin etter gamle tradisjoner.
Man kan komme på omvisning, smaking og kurs, og sove over på Myken Bed & Breakfast, som serverer god mat og har fantastisk utsikt.

Vesterålen
Kvitnes gård i Vesterålen er en familiegård drevet av kokk Halvar Ellingsen. Han har jobbet på flere av Norges beste restauranter som Bagatelle, Palace Grill, Ylajali og Arakataka, vært norgesmester og deltatt på kokkelandslaget.
Etter all suksessen flyttet han til Vesterålen der han driver restaurant og overnatting.
– Vi har ni rom på Kvitnes. Ingen rom er like, alle er uten tv, men vi har utsikt som overgår alle programmer. Benytt muligheten til å fordype deg i opplevelsen av Kvitnes, og vi skal gjøre alt vi kan for at du spiser og sover godt, sier Halvar.
Hva med å smake torsk med trøffeltang og rug? Avslutt med lokale bær og urter, kaffe og nyt midnattssolen.

Bondens marked
For alle som er interessert i mat året rundt, husk på Bondens marked hvor du kan kjøpe mat direkte fra bonden. Produktene varierer gjennom sesongen. Som oftest finner du ost, kjøtt, fisk og vilt, bakervarer, honning, frukt, bær og grønnsaker. Bondens marked er på 20 ulike steder i Norge, fra Tromsø til Kristiansand. Se nettsiden for nærmere informasjon om marked nær der du bor.
