valp eurasier bodil gilje årets turjente
Trygt og godt:

En valp skal ikke gå for mye om gangen, og må derfor bæres en del. En sekk på magen gjør det lettere for deg og mer komfortabelt for valpen.

© Bodil Dorothea Gilje og Maria Yang

Taras turjente har fått seg en lodden firbent venn

– Når du er så glad i være på tur som det jeg er, er det ekstra koselig å ha en firbent turvenn som alltid kan bli med og holde deg med selskap. Hils på Ronja Røverdatter!

9. juli 2018 av Bodil Dorothea Gilje

En nydelig firbent turjente

Endelig kom telefonen jeg hadde drømt om – oppdretteren på Karmøy ringte og sa de hadde en valp til meg. En nydelig firbent turjente som skal være med på mange eventyr fremover. Dette er begynnelsen på verdens beste vennskap! 

Grafisk designer i Tara Bodil Dorothea Gilje deler tips for å nyte livet utendørs, og viser deg hvor mye du kan få ut av litt planlegging. Bodil ble kåret til og stemt frem som «Årets turjente 2017». 

valp eurasier
Tidlig krøkes:

Å bli kjent med utstyr som sekk, telt, sovepose, gassbrenner og lignende er like viktig som miljøtrening i byen og andre steder hvis du vil ha en hund som skal trives og slappe av på tur. 

© Bodil Dorothea Gilje

Tips til deg som skal ha valp med på tur

Her er noen enkle tips etter min erfaring så langt, samt gode tips fra kjente og ukjente:

  • Bær valpen i en sekk på magen, så får den mulighet til å slappe av mens den føler seg trygg og nyter utsikten.

  • Langline eller et litt langt hundebånd er kjekt å ha i campområdet. Da kan hunden utforske området og hvile der den vil.

  • La valpen alltid ha tilgang på skygge, i form av busker og trær, telt eller tarp.

  • Lek gjemsel med valpen. Da lærer den å følge med på hvor du er og å søke etter deg. Du vil jo at valpen skal komme når du roper senere?

  • Husk flåttfjerner, førstehjelpsutstyr og tilgang til vann.
valp eurasier

En liten bjørn i skogen. 

© Bodil Dorothea Gilje

Eurasier-valpen Ronja

Når du er så glad i være på tur som det jeg er, er det ekstra koselig å ha en firbent turvenn som alltid kan bli med og holde deg med selskap. De siste årene har jeg lånt med meg venner og families hunder på tur. 

Men jeg har lenge planlagt å skaffe min egen turkompis – en pelsdott som bare er min.

Med over et år med research på hunde­rase, og deretter et halvt år med søk etter oppdretter, var jeg så heldig å få kjøpe verdens søteste eurasier-valp, Ronja, fra Stangelias Kennel på Karmøy. En eurasier er en mellomstor–stor hunderase krysset mellom tysk wolfspitz, kinesisk chow-chow og sibirsk samojed. En selvsikker og rolig familiehund som kan brukes til «alt». Vaktsom og oppmerksom uten å være bjeffete – midt i blinken for meg.

valp eurasier

Min turvenninne Maria Yang ble vekket med kyss og kos av den lille lodne turvenninnen!

© Bodil Dorothea Gilje

Et liv med teltturer og skog for Ronja

Knappe fem dager etter innflytting tok jeg sjansen på å ta henne med på telttur. En ni uker gammel valp på nesten sju kilo, som helst ikke skal gå mer enn fem til ti minutter om gangen, da skjelettet ikke er ferdig utviklet ennå, og en 26 kg tung sekk på ryggen. Løsningen var å finne en plass det ikke var langt å gå til, og ha Ronja i en sekk på magen. To gode venninner ble også med, og vi delte på mat og utstyr.

Ronja kommer til å leve et liv fylt med telttur, skogstur, padling og fjelltur – hele året. Når valpen er mellom åtte og tolv uker gammel er det viktig med miljø­trening, så hvorfor ikke bli vant til teltlivet først som sist? Til min store glede var Ronja uredd og nysgjerrig, og hun fant seg fort til rette blant pinner, kongler, mose og lyng. I teltet sov hun sju timer i strekk frem til hun ivrig vekket mine venninner som sov i hengekøyer like ved.

valp eurasier

Alltid noe å utforske på telttur synes Ronja.

© Bodil Dorothea Gilje

Verdens beste turvenn

Denne sommeren og høsten vil bære preg av mye valpetrening, kortere avstand til teltplasser, tunge løft og tung sekk, samt litt frustrasjon i det valpen blir større og tester grenser. Men aller mest får jeg opp­leve at verdens beste turvenn vokser seg til og blir like forelsket i friluftslivet som meg. Og best av alt – en å dele alle opplevel­sene mine med i mange år fremover.  

Har du en slik turvenn? Tips meg gjerne på [email protected]

Du kan også følge meg og Ronja på instagram: Bodildall

valp eurasier
Ros, kos og hvile:

Frisk luft, nye lukter og mange inntrykk betyr også mye søvn. Finnes det noe bedre sted å ta ettermiddagsluren?

© Maria Yang

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...