ta vare på parforholdet
© Getty Images

Slik holder dere liv i forholdet uten parterapi

Ved siden av deg har du verdens fineste menneske. Selv om det kanskje ikke føles sånn akkurat nå. Men før dere bestemmer dere for å skille lag, gi dere selv et par måneder til å pusse opp forholdet. Her er de første viktige stegene som kan gi dere en ny start.

21. mars 2022 av Cornelia Thomasson

De aller fleste som treffer noen, håper at de kommer til å leve lykkelig med partneren sin livet ut. Men når forelskelseståken har lagt seg og virkeligheten og livet viser seg, kan det fort oppstå konflikter og ulikheter som på et tidspunkt kan føles vanskelig å overvinne. 

Av og til er et forhold umulig å redde, og det å gjøre det slutt trenger ikke nødvendigvis være et nederlag. Men mange par kan faktisk finne tilbake til hverandre hvis de jobber med forholdet.

– Et godt forhold krever hele tiden vedlikehold. Så det er opp til deg hvor mye vedlikehold du anser som nødvendig. Har vi tid, energi og styrke til å jobbe med relasjonene våre? Vi er litt utålmodige i dag, sier Maria Burman, autorisert psykolog. Hun er en av fire forfattere av den svenske boken «Närmare varandra – nio veckor till en stärkare parrelation», en manual for par som ønsker å overvinne forskjellene mellom dem og styrke relasjonen.

Maria burman psykolog

Maria Burman, autorisert psykolog.

Det er mye man kan oppnå på bare ni uker, og dette krever ikke engang besøk hos parterapeuten. Her gir vi en innføring i noen av øvelsene, som innebærer konflikthåndtering samt å øke tillit og aksept for hverandre. Metoden kalles «integrativ atferdsterapi for par», og kombinerer kognitiv atferdsterapi (CBT) med emosjonell aksept. Alt hviler på et vitenskapelig grunnlag.

Dere starter med å fylle ut en vurdering av hvordan forholdet er. Paret lager også en liste over problemstillinger, og setter opp ønsket målsetning for forholdet.

Kommunikasjon og konflikthåndtering er hovedkriteriet når det kommer til aksept og bekreftelse av partneren din: Hva er du villig til å akseptere ved din partner, og hva er du villig til å endre ved deg selv? Litt informasjonssanking bør gjøres både individuelt og sammen som et par.

For å lykkes må begge parter være villige til å gjøre den jobben som kreves, om dere gjør dette kan resultatet bli veldig bra.

Det ble gjort en studie av boken for et par år siden ved Stockholms og Linköpings universitet, som viste at par som jobbet ut fra rådene i boken i ni uker, ble bedre på å håndtere problemstillinger i et parforhold samt at de ble mer fornøyd med forholdet etterpå.

parterapi relasjoner

Hva er du villig til å akseptere ved din partner, og hva er du villig til å endre ved deg selv?

© Getty Images

Betyr det at denne manualen kan erstatte parterapi? 

– Man må huske at de som deltar i en slik studie, ikke alltid er et representativt utvalg. Det er ikke alle som er komfortable med å absorbere skriftlig materiale og konvertere det til øvelser. Men en fordel med dette formatet er at når paret sitter sammen og leser beskrivelser av problemer de selv kanskje har opplevd, får man fort litt avstand fra det hele. 

Hvorfor er konseptet vellykket? 

– Jeg tror det handler om at det er to personer som jobber sammen. Dere setter av tid sammen og har deadliner som skal gjennomføres. I tillegg er det en klar manual som dere kan følge. 

Hvor gode sjanser har man for å redde forholdet? 

– Mange som prøver parterapi, gjør det for sent. Men jeg ser at det også har skjedd en positiv utvikling her, flere får hjelp tidligere i prosessen. Det som ofte er tilfelle, er at en part er mer misfornøyd enn den andre. Det er den ene parten som søker parterapi. Men det er viktig å huske at et vellykket resultat i parterapi ikke nødvendigvis alltid ender opp med at man forblir sammen, det kan også være at den beste løsningen for noen er å skille lag.

Se øvelsene til integrativ atferdsterapi for par»

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...