få tilbake sexlysten
© Getty Images

Dette kan være grunnen til at sexlysten mangler

Sexolog Katrine Berling guider deg på veien til et bedre sexliv i voksen alder.

29. august 2022 av Gitte Høj

Dette kan være grunnen til at sexlysten mangler

– Det er helt vanlig at du i perioder har mindre lyst på sex. Hvis du er i et forhold hvor dere kan snakke om det, vil det ikke typisk skape problemer. Omvendt vokser problemene, når dere ikke snakker om din manglende sexlyst, sier sexolog Katrine Berling.

  • Kanskje føler din partner seg avvist, kanskje føler du deg usexy. Manglende lyst kan handle om måten du har sex på. Kanskje er den for kjedelig, kanskje mangler du kontakt, kanskje er det jakten på orgasme eller noe annet.
  • Problematikken kan handle om at det er noe i deres relasjon som ikke fungerer. Uløste konflikter, følelsen av å være forsømt, oversett eller ensom eller et større svik som utroskap.
  • Det kan også handle om en overfylt hverdag der travelhet og stress regjerer. Hodet kan være fylt med huskelister og gjøremål uten rom for noe annet.
  • Du kan oppleve kroppslige forandringer som påvirker lysten. Kanskje har du vært syk, gått ned i vekt eller lagt på deg mye, og er kanskje også utfordret i ditt eget syn på kroppen din. Hvis du ikke er god venn med din egen kropp, kan det noen ganger være vanskelig å overgi seg selv helt til det seksuelle.
  • Du kan også være i eller rundt overgangsalder og kjenne på presset av hormonelle fornadringer som hetetokter og svie og tørrhet i skjeden. Eller du kan oppleve smerter under samleie, som også kan påvirke sexlysten.
  • Derfor gir det mening at du spør deg selv om det er sexlysten du har mistet – eller om det er andre faktorer i forbindelse med sexlivet ditt som påvirker lysten.
sexlyst voksne
© Getty Images

Dette er løsningen: 

Se på sex med nye øyne 

  • Hvis det er selve sexakten som ikke fungerer, bør du snakke med din partner om hva dere kan endre på. Er sexlivet deres fastlåst eller kjedelig, bør dere kanskje begynne å ha sex på nye måter. Har samtalen stoppet opp, kan det være en god idé å oppsøke en sexolog sammen og få hjelp og støtte. Det kan også være noe i relasjonen som står i veien for lysten. Også her må dere snakke om det som ikke fungerer, kanskje med en parterapeut. 

En timeout 

  • Hvis travelhet og stress står i veien for lysten, kan det være en idé å ta en timeout fra sexlivet, slik at du kan begynne å legge merke til deg selv igjen. Her kan du være tett på partneren din på andre intime måter, og i mellomtiden finne ut av om hverdagen kan organiseres annerledes. 

Overgangsalder-utfordringer 

  • Er du utfordret av noe kroppslig, kan det på samme måte gi mening med en timeout for å finne tilbake til kroppen din på nytt. En tur til gynekologen for å snakke om forandringer som eksempelvis tørre slimhinner som følge av overgangsalderen, kan være lurt. 

Bare berøringer 

  • Det kan også være at lysten din bare er litt treg som følge av kroppslige forandringer, og at det da er berøring du bør ha fokus på. Dette handler om å finne nye måter å være sammen på uten at det må handle om penetrasjon og orgasmer.

Les også: 10 spørsmål om voksen sex

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...