sexolog sexlyst
© Getty Images

Sexologen guider deg: Slik endrer du synet ditt på sex

Hva kan og bør egentlig skje når sexlivet ikke er bra? Sexolog Katrine Berling guider deg på veien til et bedre sexliv i voksen alder.

29. august 2022 av Gitte Høj

Dette kan være problemet 

  • Kanskje er du fastlåst i en forestilling om hvordan sex skal være, og da i synet på sex. Mange av oss ser på sex som en fast oppskrift med forspill, penetrasjon og orgasme. Da kan det ende opp med å bli litt tamt, fordi vi kanskje ikke helt klarer å levere i henhold til oppskriften. 
  • Kanskje er du overbevist om at sex og lyst skal være spontant, ukomplisert og lettilgjengelig. Sånn kan det ha vært før. Virkeligheten kan være en annen i dag. Og her kan du bli testet på åpenheten din overfor at sexlivet ditt kan og kanskje bør håndteres på en ny måte. Du kan ikke forvente at lyst og sex oppstår spontant på samme måte som før. 
  • Kanskje har du en idé om at du skal kjenne på lysten for å kunne ha sex. Men lyst kan være mange ting. Den kan også komme fra hjertet med et ønske om å være tett på partneren din, der du først kan kjenne den fysiske lysten når dere begynner å ha sex. 

sexlyst synet på sex
© Getty Images

Dette er løsningene:

Fri lek 

  • Du må se på synet ditt på sex og på dine egne tanker rundt det og glemme alt om at det finnes riktig eller feil sex, lyst og orgasmer. Det er viktig at du er åpen for å omdefinere hva sex er, for det essensielle er at du, sammen med din partner, finner deres egen måte å dyrke sex på. Og det trenger overhodet ikke å være begrenset til forspill, penetrasjon og orgasme. Det kan være intimitet, opphisselse eller erotisk lek på en fri måte, der det ikke finnes en oppskrift på hvordan det skal foregå. 

På skjemaet 

  • Omvendt kan det kanskje være en god idé å sette selve sexlivet på dagsordenen og på den måten planlegge intimitet, at du og dere ønsker å prioritere det. På denne måten kan du bestemme deg for å ville ha sex med partneren din og velge å være åpen eller villig til å være intim med partneren din – og først senere kjenne på fysisk lyst.

Lyst til lyst 

  • Du trenger altså ikke å merke fysisk lyst for å ha sex, men du trenger å ha lyst til å ha lyst eller til å vekke lysten.

Psst: Dette er samlivets regel nr 1 i følge parterapeuten

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...