nyte sex voksensex
© Getty Images

Her er sexologens guide til et bedre sexliv

Sexolog Katrine Berling guider deg på veien til et bedre sexliv i voksen alder.

29. august 2022 av Gitte Høj

Dette kan være problemet

– Jo mer nytelse, jo bedre sex har du mulighet til å oppleve. Og veien til nytelse går gjennom sansene dine, sex er en sanseopplevelse. Det krever at du fokuserer på kroppen din og det du kjenner. Ofte vil tankene dine forstyrre sansene og forhindre deg i å nyte. Så stopp opp og vær til stede i øyeblikket. 

  • Tanker som «gjør jeg det bra nok», «kjeder partneren min seg», «hvordan ser jeg ut, er jeg deilig nok, sexy nok», «var det vaskemaskinen som pep» ... tar deg vekk fra nuet og fra nytelsen. 
  • Det kan også være at du blir opptatt av å skulle prestere. At tankene dine går på at det du kjenner ikke er bra nok. Kanskje vil du gjerne kjenne mer, være mer lysten, være tettere på orgasmen. Du kan havne her fordi du har en forestilling om at måten du gjør det på, ikke er riktig. 
  • Eller det kan handle om at du kanskje henger fast i fortiden – den gang du var yngre og ikke var utfordret av for eksempel overgangsalder og forandringer i kropp og psyke. Dette kan også forhindre deg i å nyte nuet. 
sexolog beste tips til sex
© Getty Images

Dette er løsningene:

Oppmerksomhet innover 

  • Når du er i kontakt med din egen nytelse, blir sexen bedre og det blir enklere å oppnå orgasme. Derfor er det meningsfullt å ta grep om din egen nytelse ved å starte med å vende oppmerksomheten innover. Her kan det hjelpe å undersøke forholdet ditt til nytelse i livet generelt. Hvor finner du nytelse ellers? 

Aktivt valg 

  • Nytelse er et aktivt valg, og når du velger den, gir du deg selv plass og lov til å nyte. Du kjenner kanskje følelsen når du «stjeler» en bit sjokolade eller tar en pause i solen. Du kan bringe nytelse inn i sexlivet ditt på samme måte. 

Smak deg frem 

  • Tenk på hvordan du smaker til maten. Du vender oppmerksomheten din mot det du skal smake på. Bevisstheten din er rundt det du har i munnen. Mangler det syre, sødme, salt eller noe annet? Gjør det samme med sexlivet ditt. Vend oppmerksomheten mot der du berøres. Bruk oppmerksomheten din, og kjenn lepper, tunge, kyss, berøring og så videre. 

Tilbake til nuet 

  • Når tanker forstyrrer deg, skyver du dem vennlig til side. Kunsten i nytelsen er å vende oppmerksomheten din mot det du kjenner her og nå. 

Les også: 10 tegn på at forholdet er over

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...