Sexolog Sara Skaarups sextips
© Thomas Dahl / Getty Images

Sexologens beste råd for mer sanselig sex

To mennesker kan være veldig bra sammen som livspartnere, men har utfordringer når det gjelder innbyrdes lyst.

20. desember 2019 av Lea Østergaard Andersen, Sara Skaarup

Hvorfor tror du at vi trenger hjelp med sex og seksualitet? Og hvorfor blir det ofte så vanskelig for oss? 

– Moderne par vet hvor viktig sex er for livskvaliteten, og vi stiller generelt større og større krav til at den delen av livet skal fungere.

Det blir vanskelig for oss når vi har høye forventninger, men samtidig har det for travelt med alt mulig annet og ikke prioriterer å utvikle seksualiteten. Hvis vi regner med at sexlivet går opp i en høyere enhet av seg selv, også når vi har vært lenge sammen i et forhold, kan vi få problemer. 

Sexolog Sara Skaarup

EKSPERTEN: Sara Skaarup (45) er sexolog med praksis i København, foredragsholder, forfatter og journalist. Saraskaarup.dk.

© Thomas Dahl

Og når blir det vanskeligst for oss? 

– Når begge parter føler seg feilbedømt og at de ikke blir sett – samtidig. Da ender vi opp i en fastlåst situasjon som kan være veldig vanskelig å låse opp uten hjelp utenfra. 

Det kan f.eks. hende hvis den ene har mer lyst enn den andre, eller hvis mannens potens svikter. Mange par velger dessverre å erklære dette feltet for «forbudt område» og sirkler rundt alt det som er vanskelig i årevis, fordi det blir for vondt å snakke om. 

Hvem møter du typisk i din praksis? 

– Jeg møter som regel kvinner og par i 40-årsalderen som ønsker seg et mer lidenskapelig samliv. Eller som er blitt enige om å åpne opp forholdet og la lidenskapen komme inn den veien. 

Hva er det mest typiske spørsmålet du får av kvinner over 40 år? 

– Hvorfor kan jeg ikke finne en god mann? Jeg har en del samtaler med single kvinner som gjerne vil finne ut av sitt kjærlighetsmønster, mye fordi de har oppdaget at de ofte gjentar seg selv. Da ser vi nærmere på hvilke dynamikker som er til stede og spiller inn, og hvor disse stammer fra. Det er første skritt mot å gjøre et annerledes valg neste gang

Hva er det viktigste budskapet om sex som vi ikke har hørt før? 

– At samleiefrekvens ikke er en pålitelig indikator på kvaliteten i et forhold. Noen mennesker tror at et dårlig sexliv må bety et dårlig parforhold. Sånn er det ikke. To mennesker kan være veldig bra sammen som livspartnere, men har utfordringer når det gjelder innbyrdes lyst. Det stemmer ikke at hvis vi bare elsker hverandre nok, så blir vi også kåte på den andre

Les også: Parterapeut: Dette er hemmeligheten bak et vellykket forhold

Sextips fra sexolog.

TA PÅ HVERANDRE: Det er dette dere bør gjøre mer av. Lek og massevis av berøringer. 

© Getty Images

Sexologens beste råd for mer sanselig sex

«Sex får jeg, men jeg savner sanseligheten i livet mitt.» Det sier eller konstaterer flere av de kvinnelige klientene jeg møter i praksisen min, sier sexolog Sara. Men hvordan får vi mer sanselighet inn i våre liv og sexliv? Her er hennes seks beste råd: 

1. Lær elskeren din hvordan du vil bli berørt 

Kjærtegn er ikke bare kjærtegn. Kanskje blir du rørt ved uten at det gir særlig effekt, fordi den berøringen du får rett og slett ikke tenner deg. Hvis en berøring er for lite, for mye, for rask, for monoton eller for målrettet, så virker den ikke. Det samme gjelder hvis en berøring er for direkte og «rett på». 

Det hadde vært bedre med indirekte berøring av den erogene sonen. Eventuelt mer «rundt om». Partneren din kan ikke vite hva som virker for deg. Ta hans eller hennes hånd og vis det, eller fortell det, slik at det kan bli bedre for dere begge. Etterpå kan dere skifte roller. Har dere vært sammen i 25 år uten å gjøre dette, så sier jeg: Bedre sent enn aldri! 

2. Ta selv ansvar for å være mottagelig

Din egen forventning til berøringen spiller en stor rolle, for alle slike tanker er ikke like sunne. Noen ganger forventer vi rett og slett at han eller hun vil gjøre det galt – igjen. Da gjelder det å tenke nytt, for ellers får ikke partneren din en sjanse til å bli bedre. For å få maksimalt utbytte er det viktig at du ønsker å stenge alle uvedkommende tanker ute, for å bli bedre til virkelig å kunne nyte sex. 

Men det er ikke like lett for alle. Finn ut av hvordan du selv kan bringe deg fra hverdagstilstand til erotisk forventning. Kanskje er det et langt bad, et glass vin, sensuell jazz eller en ildrød leppestift som åpner for den erotiske siden ved deg?

3. Sats på sakte sex 

Kvinner merker best de små, lette berøringene når vi er avslappet i stedet for stresset. Når vi blir kjælt med i lang tid, øker oxytocin-nivået og dermed graden av nytelse. Oxytocin er et hormon som utskilles i hypofysen i hjernen og som gir velvære ved berøring. Så langsomhet er nøkkelen til å føle både mer og bedre. Det er også en god idé å gi slipp på et målrettet fokus, og la nytelsen i seg selv være nok. 

4. Lukk øynene og slipp styringen

Noen ganger er det godt med litt hjelp til å komme ut av kontrollrommet, og her kan et bind for øynene utrette små mirakler. Uten å kunne se kan du lettere slippe kontrollen med hva som skal skje. 

Nå har partneren din overtatt «fjernkontrollen» til kroppen din, og du skal ikke konsentrere deg om han eller henne, men bare å nyte det som skjer. Fordelen er at det da blir lettere ikke å forvente noe bestemt. Du kan ikke forutse eller bedømme hva han eller hun vil gjøre når du ikke ser, og da kan partneren lettere overraske deg med forskjellige og kanskje overraskende berøringer. Etter hvert som du overgir deg, blir du også mer mottagelig for berøringene, og følsomheten i kroppen stiger. 

5. Lyder, dufter, skjønnhet og smaker

Du kan også gå den andre veien og satse på et bombardement av sansene. Følesansen skjerpes når syn, hørsel, luktesans og smakssans trekkes inn i opplevelsen. De sensoriske reseptorene i huden din – følenervene – registrerer berøring og temperatur, og sammen med de andre sansene skapes et felles «sansebilde». 

Du og din partner kan for eksempel eksperimentere med hvordan forskjellige former for berøring føles: Fjær, fingre, kaldt, varmt, fuktig, tørt. Dette vil tilføre et lekende element i sexlivet deres som også vil være med på å gjøre det rikere. 

6. Pakk vekk vibratoren for en periode

Hvis du er vant til å bruke en kraftig vibrator ofte, kan det resultere i nedsatt følsomhet i underlivet, fordi du er blitt vant til kraftige vibrasjoner. Og naturligvis er vibratorer en rask og effektiv måte å komme i mål på, men sanselighet er det stikk motsatte av dette. 

Heldigvis kan følsomheten vende tilbake etter en stund. Så ta noen ukers pause med elektriske hjelpemidler hvis du gjerne vil ha mer sanselighet inn i ditt liv og i ditt sexliv.

Les også: Finn din erotiske identitet

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...