«For meg er Dublin skrifter. vennlighet og høflighet»
Hva er typisk for Dublin?
– Dublin kan minne meg om Grünerløkka med masse folkeliv. Dublinere snakker høyt og intenst, så byen oppleves som livlig med mye lyder og lukter. Det skjer mye, og folk er engasjerte, åpne og vennlige. Karl Johan virker dødt til sammenligning med hovedgaten O’Connell Street i Dublin.
Hva vil overraske oss mest?
– Selv om byen kan fremstå litt bråkete til tider, er det plutselig helt stille når man går inn i bakgatene. «Er jeg fortsatt i Dublin?» tenker jeg ofte når jeg går langs Grand Canal som omkranser byen, sitter i en kirke eller vandrer gjennom Trinity College. Bylarm og stillhet lever side om side i Dublin. Les mer her.
Hva er det beste med Dublin?
– Det fargerike livet og latteren i byen hvor det alltid skjer noe. Folk er så utadvendte, nysgjerrige og vil gjerne prate. Går du på en pub vil de lokale spørre hvor du kommer fra, hvor du bor i Dublin og hva du er interessert i å se og oppleve. Det er bare å spørre om råd, de elsker å komme med sine anbefalinger. Ofte tilbyr de å følge deg rundt.
Dublin sentrum er oversiktlig, og det er enkelt å komme seg rundt. Man kan gå nesten overalt og ta taxi etter behov, det er billig. Eller man kan kjøpe et busskort.
London, som mange kjenner, er så stor og kan virke overveldende. Dublin er mer som en småby, man kan bli kjent på en helg. Prisene er fortsatt gode. Derfor kommer mange tilbake. Les mer her.

Hva kan vi legge ekstra merke til?
– Alle maler utgangsdørene sine i ulike farger. Det er helt naturlig for meg, men mine norske venner påpekte hvor rart det var for dem. Derfor ser jeg nå på dørene med nye interesserte øyne. Det finnes berømte plakater, som «The Doors of Dublin», som viser det imponerende utvalget av ulike farger.
Hvilken del av byen er din favoritt?
– Mitt favorittområde er byparken St. Stephen's Green, med små vann, blomster og plener, omsluttet av natur. Parken er et virkelig vakkert område. Man kan sitte på en benk, gå tur eller sykle, og det er alltid mye som skjer der. Byparken ligger sentralt til nær det legendariske Shelbourne hotell og Stephen's Green Shopping Centre.
Ellers liker jeg godt å se en polomatch i Phoenix Park på en søndag og gå langs elven Liffey med venner. Til tross for at Dublin er en vikingby, er byen bedre kjent for sin georgianske arkitektur, og det finnes gode eksempler rundt Merrion Square.
Flere vakre bygg i georgiansk arkitektur (1790– 1820) renoveres. Som Number Twentynine, som er støttet av The National Museum of Ireland, et townhouse man kan besøke og se et typisk interiør fra denne stilepoken.

Dette må du se eller prøve i Dublin
– Dublin er byen som er tolket av kunstnere og litterater. Som James Joyce med verket «Ulysses», hvor hovedkarakteren er i Dublin, og krimforfatter Jane Casey. Totalt fire irske forfattere har vunnet Nobelprisen i litteratur: W.B. Yeats, George Bernard Shaw, Samuel Beckett og Seamus Heaney.
Pubene er et fast møtested for de lokale, mange av dem har en historie knyttet til seg fra forfattere og kunstnere. Bli med på Dublin Literature Pub Crawl, hvor man går fra pub til pub hvor kjente forfattere holdt til. Guiden forteller gode historier.
Musical Pub Crawl er pub-runde med to musikere som spiller irsk musikk og forteller historier på vei fra pub til pub, og selvfølgelig med tid til å ta noe å drikke.

GÅ PÅ BAR: Er du i Dublin, må du gå på pub. Her syder det av liv, og på mange steder danses det irsk dans (kjent for oss som Riverdance). Området Temple Bar er stedet hvor folk møtes.
James Joyce Museum har utstillinger, foredrag og holder til i et praktfullt bygg i georgiansk arkitektur, typisk for Dublin. Se blant annet døren til berømte No 7 Eccles Street fra «Ulysses».
Museum of Literature Ireland forteller om landets rike arv med poeter og forfattere.
Dublin Writers Museum er i et originalt hus fra 1700-tallet som rommer bibliotek og galleri. Annekset bak har kaffebar og bokhandel i første etasje og utstillings- og forelesningsrom over.
På whiskeymuseet får du høre historien om irsk whiskey og smake ulike varianter.
Universitetet Trinity College ligger i et flott område. Bygget fra 1592 rommer et bibliotek med en halv million bøker og over 2000 håndskrifter. Den største skatten i biblioteket er Kellsboken (Book of Kells), som er en illuminert håndskrift av evangeliene, antagelig fra 700- eller 800-tallet.
National Museum of Ireland – Natural History, noen ganger kalt Dead Zoo, har gratis inngang, og man får innsikt i landets dyreliv og planter.

NATIONAL MUSEUM: Lær om Irlands dyreliv og planter på «Dead Zoo».

EPIC THE IRISH EMIGRATION MUSEUM: Dette er et moderne museum du sent vil glemme. Her lærer du om Irlands historie og hvordan irene spredte seg ut i hele verden. Vi skjønner godt hvorfor dette museet er premiert.
EPIC The Irish Emigration Museum, som ligger i Dublins Docklands, dekker historien til den irske diasporaen og utvandringen til andre land. Det ble designet av det londonbaserte designfirmaet Event Communications, og ble kåret til «Europas ledende turistattraksjon» ved World Travel Awards i 2019 og 2020.
Ønsker du en generell oversikt av byen, bli med på en buss tur «hop on hop off». Hotellresepsjonen eller Tourist Office i Grafton Street hjelper deg med billett.
Du kan også bare gå rundt i Dublin på oppdagelsesferd, du finner kunstgallerier, utstillinger og museer mange steder. Jeg liker å rusle rundt og bare se meg om, uten en plan. Da oppdager jeg gjerne noe som er nytt og overraskende.
Dublin har en svært lang historie med litteratur og film. Visste du at disse var irske? George Bernard Shaw (dramatiker og nobelprisvinner), W. B. Yeats (forfatter og nobelprisvinner), Samuel Beckett (forfatter og nobelprisvinner), James Joyce (forfatter og poet), Oscar Wilde (allsidig forfatter og dikter) Bram Stoker, som skapte Dracula. Berømte Hollywood-skuespillere fra Irland er Maureen O’Hara, Brendan Gleeson, Gabriel Byrne og Colin Farrell. Av musikere kan vi nevne Thin Lizzy, Sinead O’Connor, Enya, Van Morrison, The Cranberries, The Curse, Fionnuala Sherry/Secret Garden og U2. Windmill Lane Studios var stedet hvor U2 spilte inn sine første tre album. I dag er Windmill Lane Studios dekket med graffiti av fans og kalles «U2 Wall». Det er åpent for besøkende.
Abbey Theatre er det mest kjente, samt The Peacock, begge ligger 5 minutter fra Grafton Street. Gaiety er et vakkert gammelt operateater. Gas Energy Theater har mange musikaler. The Olympia er stedet for konserter med store artister. Det er bare å følge med på nettsidene for oppdatert program.
National Concert Hall er en konsertsal i Earlsfort Terrace, og regnes som en nasjonal kulturinstitusjon og hjemmet for irsk musikk. Det er fantastisk å oppleve The National Orchestra, men vær tidlig ute med å bestille billetter.
Vicar Street er et senter for kultur med musikk og konserter. Følg med på nettsiden om hva som skjer når du planlegger din reise.
For irsk folkmusikk er Fibber Magees stedet, samt The Merchant’s Arch.
Ta en pause her
– Når jeg er i Dublin – og andre byer – liker jeg å sitte ned på en kafé og se på mennesker. Da får jeg opplevelsen av byens stemning. Jeg liker å gjøre mye, men tar meg gjerne pauser, og det anbefaler jeg andre også. Jeg liker spesielt å sitte på The Westbury Hotel, det er så vakkert der.
Afternoon Tea etter intens shopping og byvandring anbefales, jeg foretrekker stilen på Westbury Hotel, The Westin Dublin og The Shelbourne. Man kan også nyte afternoon tea på busstur med Dublin Afternoon Tea Bus, og se byens attraksjoner samtidig.
Vil man ha et rolig sted å sitte, finn gjerne en av Dublins mange kirker. Der kan man nyte stillheten. Mine favoritter er St. Patrick’s Cathedral, Christ Church Cathedral og St. Audoen’s Church.
Phoenix Park har store gressletter og eiketrær, man kan leie hest og se parken fra hesteryggen. Dublin Zoo og residensen til USAs ambassadør ligger i parken.

St Patrick's Church.
© Getty ImagesHer spiser du godt
– Vi er europeiske i matveien nå etter at dyktige chefer og matbloggere har gjort seg gjeldende. Noen spesialiserer seg riktignok på tradisjonsrik mat som irish stew, en irsk variant av fårikål med lammekjøtt og grønnsaker. Østers og Guinness er også typisk. Prøv gjerne disse rettene på en pub, der prisene er rimelige. Området Temple Bar er kjent for alle sine puber, min favoritt er Elephant & Castle.
The Woollen Mills er et hyggelig spisested for tradisjonsrik mat, god vin og cocktails. Bygningen i fire etasjer har takterrasse, og utsikt mot elven og Ha'penny Bridge. James Joyce jobbet der tidligere, eierne er stolte av det.

The Woollen Mills eating house
The Brazen Head er byens eldste pub og serverer tradisjonsmat som «beef and Guiness stew», fish & chips og shepherds pie (pai med kjøttdeig og potetmos). Puben ligger i Merchant's Quay, og ble bygget som et vertshus i 1754 i en kjøpmannsbolig som dateres tilbake til 1613. De lokale mener at Brazen Head har eksistert som spisested helt fra 1198.
Chapter One i Parnell Square i underetasjen av Dublin Writers Museum og Irish Writers’ Centre, er kjent for nydelig mat og god service. De holder åpent for lunch med à la carte og middag med smaksmenyer etter sesongens råvarer. Chapter One er en av fem restauranter i Dublin som har Michelinstjerne. Man spiser med stil!

Chapter One i Parnell Square
The Church Café, Late Bar & Restaurant er en kirke som er omgjort til et spennende spise- og møtested. Du kan komme for en kopp kaffe eller full middag. The Church er åpen fra kl. 12 til sent på kvelden, og atmosfæren i kirkelokalet er helt unik.
The Winding Stair er en sjarmerende bokhandel og restaurant ved elven, som ble et berømt landemerke på 1970- og 80-tallet. Navnet er hentet fra et dikt av Yeats, og bygningen var et kjent møtested for kunstnere. Det sies at både dikt og deler av romaner og filmmanus er skrevet der. Maten er basert på tradisjoner laget av lokale råvarer tolket på moderne vis. De har lang vinliste og øl fra mikrobryggerier.
Glad i sushi og japansk mat? Jeg liker Yamamori, som har tre restauranter i Dublin. Svak for franske fristelser? Da går jeg til Chez Max som serverer snegler, løksuppe, chèvre salat og boeuf bourgignon – og god kaffe.
Det arrangeres guidede turer til spisesteder på ca. 3 timer, en fin anledning til å bli kjent i byen og høre gode historier.
OBS! Irsk frokost er rikholdig med egg, pølser, blodpudding, hvite bønner i tomatsaus og toast. Det er bare å nyte!

MAT OG BOK: The Winding Stair er både restaurant og bokhandel. Navnet er hentet fra et kjent diktverk av W. B. Yeats fra 1929.
En morsom kveld!
– Før drakk de lokale mye vodka og gin & tonic i tillegg til øl og Guinness. Nå går det mer i vin, barene har godt utvalg, og for nordmenn blir man overrasket over å få en flaske vin til rundt 17 euro. Det serveres også spennende utvalg av cocktails.
For damer på tur, anbefaler jeg hotell-barene, som er veldig hyggelige med god atmosfære. Gjerne på The Shelbourne og Westbury.
I tillegg er det et must å gå på pub og bar, både for noe å drikke, spise og musikk. Jeg og mine venninner har flere favoritter, som Davy Byrnes (som James Joyce frekventerte), The Stag's Head (viktoriansk interiør), The Long Haul Irish Pub (vakker innredning med treskjæringer), The Palace Bar (for whiskey), The Brazen Head (eldst) og O’Donoghues, som er favoritten til Bruce Springsteen, det er sang og musikk der. The Merchant’s Arch har også live musikk og dans. Slattery's Bar & Early House i Capers street har musikk, man kan sitte ute, og får full irsk frokost hvis man vil prøve det.
For nattklubb er det tre som passer damer på tur, nemlig Pygmalion med restaurant, bar og musikk, Dicey’s Garden i Russell Court Hotel og Copper Face Jacks (åpen alle dager, mange utenbysfra som jobber i Dublin, går dit).

INGEN BØNN: Få gjerne med deg et besøk i The Church. Denne kirken er omgjort til en populær bar og spisested.

TYPISK: Østers og Guinness kan nytes på en lokal pub.
Her shopper du
Grafton Street er mest kjent, og St. Stephen's Street. Det er bare å rusle rundt der, det er ulike butikker på hvert hjørne. Forretningene er åpne på søndager, så ingen grunn til å panikkshoppe på lørdag, det liker jeg med Dublin. I enden av Grafton Street ligger Trinity College, og på den andre siden av veien ligger parken. Skal man begrense radiusen på en helg, kan man bare være der.
Brown Thomas varehus i Grafton Street har et storslagent utvalg av varer og designmerker. Skal du gå til et sted for shopping, eller bare titte, er dette stedet.
Powers Court Town House, i en flott georgiansk bygning, gir spennende handleopplevelser med topp level irske designere og merkenavn. Se gjerne etter de kjente irske designerne Orla Kiely og hattedesigner Philip Tracey, kjent for sine 36 hattemodeller til prins William og Kate Middletons bryllup. Toppetasjen har antikviteter og smykker. Du kan også få skreddersøm der.

Shopping i Powerscourt Townhouse senter.
Georges Street Arcade er et city centre shoppingsentrum med historie, det var Irlands første i sitt slag (fra 1881) og et av Europas eldste innendørsmarkeder. Her finnes uavhengige merker og trendy butikker med vintage, smykker, musikk og samleobjekter av ulike slag. Ligger kun 5 minutters gange fra Grafton Street, Temple Bar og Trinity College.
Bewley's Café, med nydelig art nouveaufasade, er in-stedet når du trenger en pause. Ligger i shopinggaten Grafton Street.
AVOCA er et kjent irsk designmerke med ullpledd og -klær samt ting til hjemmet. Deres flaggskipforretning ligger i Suffolk Street. AVOCA har marked og kafé i en slottslignende bygning med park i Malahide, ca. 30 minutter nord for sentrum, hvis man vil ha en liten utflukt.

GEORGE STREET ARCADE: Irlands første shoppingsenter, fra 1881, og fortsatt blant Europas eldste innendørsmarkeder.
Her bor du godt
– The Westbury har nylig blitt oppusset til moderne look med inspirasjon fra 1930-årenes «Grand Hotel» Art Deco. The Terrace Suites har flott utsikt over byen.
The Shelbourne regnes som det beste, og er et klassisk hotell i St. Stephen's Green med stor park foran. Den georgianske bygningen er også det perfekte stedet for afternoon tea, hvor lokale damer kommer pyntet i fine kjoler.
Clarence Hotel, 4 stjerner, er eid av Bono og The Edge fra U2. Interiøret er fargerikt og bohemsk. Takterrassen har blitt brukt til ulike innspillinger, som av «Beautiful Day». Man passerer hotellet på vei til The Merchant Bar.
Hotel St. George ligger sentralt til ved hovedgaten O’Connell, og har ekstra hyggelige rom.
Les også: Dette må du oppleve i Berlin

The Westbury Hotel.