© Getty Images

Reiseguide: Dette må du oppleve i New York

Unngå turistfellene i New York. Her er de beste lokaltipsene – hvis du virkelig vil oppleve verdensmeteropolen!

17. februar 2017 av Birgitte Borup

– Byen har sin helt egen energi og rå skjønnet, sier New York-beboer Birgitte Borup (41). 

Frilansjournalisten flyttet til West Village på Manhattan for et år siden, men hun har besøk byen minst én gang i året de siste 13 årene. Så man kan trygt si at Borup er lommekjent – og nå deler hun sine beste tips til deg som ønsker å få med deg byens vakreste sider. 

– I New York føler du deg aldri for gammel

Vill, vanvittig og vennlig er ordene Borup beskriver New York med. Hun forteller at hun føler seg som en del av noe veldig spesielt, og at alle opplevelser er rett og slett større. 

– Det er også som at alder er noe annet her borte. Du slutter ikke med ting bare fordi du har nådd en viss alder. Her føler du deg aldri for gammel.

New York har wow-faktor! Takbarer med fantastisk utsikt, hengende hager, hemmelige restauranter, kjendiser i Central Park. 

Her får du New York-beboerens ultimate reiseguide, enten du reiser på budsjett, eller ikke.

Her sover du

Luksus:
The James i Soho er relativt nytt og holdt i en kul, enkel stil. Får du rom i en av de øverste etasjene, følger det med en helt fantastisk utsikt over byen og Hudson River. Hotellet har en skikkelig stilig takbar, Jimmi, hvor det er opplagt å innta en «sundowner» før dere gå ut og nyter byen. Besøker du New York om sommeren er det verdt å velge dette hotellet bare på grunn av bassenget på toppen. Dobbelt-rom uten frokost koster fra drøye 3000 kr per natt.

27 Grand Street (Jameshotels.com).

© Getty images

Budsjett:
– Hvis du er villig til å dele bad med andre, så sjekk inn på The Jane, helt ute ved Hudson River. Her får du et rent og pent rom til en billig penge. Personalet er kledd i uniform og hotellet har en tilsvarende fin gammeldags stil som mest av alt minner om interiøret på et gammelt luksusskip med køyesenger i mørkt tre. På taket av hotellet ligger det en liten bar hvor du kan nyte mat og drikke på varme dager. Fra 1220 kr per natt for en køyeseng for to.

113 Jane Street (thejanenyc.com).

Her spiser du

Luksus:
– Til tross for den skjulte beliggenheten er Beauty & Essex et herlig og livlig sted! Inngangen er via en smykkebutikk der du blir guidet inn først til cocktailbaren, så til restauranten bak. Innredningen er feminin og luksuriøs med polstrede skinnsofaer i beige nyanser. Sørg for å ha plass til en av de store, flotte dessertene – det er hele 10 av dem på menyen.

– Hvis du er sulten på moderne skandinavisk gastronomi, kan du legge turen til Claus Meyers restaurant Agern på Grand Central Station. Velg mellom menyene ¨hav og land¨ og ¨mark og skog¨ fra 975 og 1125 kr. Vinmenyen koster 680 kr, men vi snakker luksus med tips inkludert.

Beauty & Essex: 146 Essex Street (beautyandessex.com), Agern: Grand Central Terminal, 89 East 42nd Street (agernrestaurant.com).

Budsjett:
– Hvis du vil henge med de lokale, så gjør det på Pearl Oyster Bar som serverer byens absolutt beste «lobsterroll», som er en slags hummer-«pølse i brød». Det er en herlig hverdagsrestaurant, hyggelig og litt kaotisk på samme tid, med mat av høy kvalitet til en fornuftig penge.

– En anbefaling i mellomklassen skal du også få: The Standard Grill i underetasjen på The Standard Hotel er en erke-new-yorksk restaurant i bistrostil med skikkelig kul stemning. 

Pearl Oyster Bar: 18 Cornelia Street (pearloysterbar.com), The Standard Grill: 848 Washington Street (thestandardgrill.com).

Her shopper du

Luksus:
– Det unike finner du hos A Second Chance som selger vintagevesker, -klær og -sko i luksussegmentet. I butikken i Upper East, hvor alle de fine bor, er det størst sjanse for å finne en brukt veske fra Chanel, Louis Vuitton eller Hermés.

– Mitt yndlingsmerke er Rag & Bone. De lage gode jeans som både er klassiske og stilfulle på samme tid. Club Monaco er en annen favoritt som opprinnelig er kanadisk og som lager superstilige, men aldri kjedelige klær til voksne kvinner. 

A Second Chance: 1111 Lexington Avenue (asecondchanceresale.com), Rag & Bone: 104 Christopher Street (rag-bone.com), Club Monaco: 536 Broadway (clubmonaco.com).

Budsjett:
– Shopping i New York er ikke billig. Det er nesten bare treningstøy og -sko du kan spare penger på. Det har byen til gjengjeld et gigantisk utvalg av. For eksempel i Adidas sin flagship store. Hvis du vil investere i et par løpesko, får du god hjelp hos Footlocker i Soho.

Adidas: 610 Broadway (adidas.com), Footlocker: 523 Broadway (ladyfootlocker.com). 

Verdt et besøk

Luksus:
– Du må ta turen opp i det nye One World Trade Center, opp i One World Observatory. Både for den fenomenale utsikten, men også for det interaktive showet i heisen, som viser over 500 år av New Yorks historie på vei opp. Jeg anbefaler morgen eller kveld på grunn av lysforholdene. Ettermiddagene er travle. Fra 275 kr per person. 

– Hvis du er nysgjerrig på hvem og hva New York er tuftet på, så legg turen til Tenement Museum. Et museum om den gang immigrantene kom fra Europa til New York, som svært livaktig viser hvordan de bodde og innrettet seg. Du kan kun oppleve museet med guidet tur, men det er et pluss ettersom amerikanerne har sansen for å formidle underholdende og pedagogisk på samme tid. En guidet tur koster cirka 200 kr.

One World Trade Center: 285 Fulton Street (oneworldobservatory.com), Tenement Museum: 103 Orchard Street (tenement.org). 

Budsjett:
– Ta Staten Island-fergen! Det koster ikke en krone og er en flott båttur hvor du får en time-out fra storbyens larm og leven mens du nyter utsikten til Manhattans Skyline og Frihetsgudinnen. Hvis du vel å merke står på høyre side av fergen, fordi det er på den siden alt skjer. Fergen går hele døgnet og cirka hvert 20. minutt. 

– Liker du moderne arkitektur, må du besøke The New Whitney. Museet huser moderne kunst, men skallet er minst like spennende. Hver etasje har en utendørsterrasse hvor du har utsikt over blant annet det gamle jernbaneområdet The High Line, som i dag er omgjort til en flott park som hever seg over byen, som du kan besøke gratis. 

The staten Island Ferry: Whitehall Terminal, 4 Whitehall Street (siferry.com), The New Whitney: 99 Gansevoort Street 99 (whitney.org), The High Line: f.eks. 14th Street (thehighline.org). 

Ut på byen

Luksus:
– På dagtid et The Bathtub Gin en kaffebar. Fra klokken 17 er den en garderobe for den 30-tallsinspirerte baren som åpenbarer seg innenfor. Jeg tar gjerne en tur innom på en hverdagskveld – da er det ikke for fult. Stedet er en lokal greie. Jeg hadde aldri funnet frem til baren hvis ikke en av mine venner fra New York hadde tatt med med dit. Hovedretter fra 200 kr, cocktails fra 120 kr.

132 9th Avenue (bathtubginnyc.com).

Budsjett:
– Føler du behovet for et enkelt glass ettermiddagsvin, er Lela Bar sin vinmeny superbra. Det er også et fint sted å gå inn på hvis du reiser alene. Sitter du ved den runde baren, er du tett nok på resten av gjestene til å «smuglytte» til venninne- og kjæresteprat. 

422 Hudson Street, (lelabar.com)

Min time-out

Luksus:
– Med alt ståk og bråk, lange gåturer og aircondition man blir utsatt for, så er det å sjekke inn på et spa for en god massasje eller ansiktsbehandling noe av det beste jeg vet. Favoritten er Silk Day Spa som har skikkelig dyktige behandlere som sørger for at jeg alltid kommer ut som et «nytt» menneske. De har åpent til midnatt. En times massasje koster fra 900 kr. 

47 West 13th Street (silkdayspa.com).

Budsjett:
– Besøk den store bokhandelen Barnes & Noble ved Union Square, og kjøp deg en god bok. Utvalget er så enormt at det kan ta timesvis, men når du har funnet den perfekte boken, kjøp med deg en kaffe, og slå deg ned i en park. På en solskinnsdag er det få ting som slår å sitte på en parkbenk og se på livet i denne metropolen. 

33 East 17th Street (barnesandnoble.com).

Typisk New York

Luksus:
– En baseballkamp er et minne for livet. Hopp på subway nummer 7, ut til Citi Field hvor det gamle bylaget The Mets holder til. Stemningen er folkelig, men utvalget av mat og drikke er ekstravagant. Nyt luksuriøse cocktails mens du kikker på muskuløse menn i elegant kamp. De spiller nesten daglig i sesong - billett kjøper du på nett. En erkeamerikansk opplevelse, hvor du kan være (u)heldig å bli filmet og vist på storskjerm når du kysser - hvis du går skikkelig inn for det!

120-01 Roosevelt Avenue Flushing (newyork.mets.mlb.com).

Budsjett:
– Hvis du er i New York om sommeren, bør du undersøke arrangementene i Central Park. I fjor sommer var det gratis inngang til «Shakespeare in the Park». Det hender også at kjente sangere, som for eksempel Céline Dion, opptrer rundt omkring i byen med gratis inngang. Gode kulturtilbud som ikke nødvendigvis koster skjorta er veldig typisk for New York.

– Foretrekker du å holde deg innendørs, så kan du gå for standup på Comedy Cellar. Det er her folk som Jerry Seinfeld har trådt sine barnesko. Det skjer faktisk at kjente standup-ere byr på overraskelsesunderholdning som ikke står på programmet. Et show koster fra cirka 110 kr.

Central Park: (centralpark.com/events), Comedy Cellar: 117 MacDougal Street (comedycellar.com).

Pssst, ikke si det til noen!

Luksus:
– Den beste kombinasjonen av drinker og mat får du på Fedora, et deilig lite sted som ligger litt bortgjemt. Fabelaktige cocktailer og skikkelig hyggelig betjening. Hvis du vil omfavnes av ekte New York-følelse, bør du spise i baren, som er mørk og rolig. Jeg har vært der alene flere ganger. Men jeg var ikke den eneste, så sjansen for at du kommer i snakk med noen er ganske stor. Hovedretter fra 245 kr, cocktails fra 120 kr.

– Sjekk også ut Public Theater i East Village. Sist så jeg en forestilling med Claire Danes i hovedrollen. Det er et intimt teater hvor du kan slumpe til å sitte tett på verdensstjerner som du ellers bare ser på film.

Fedora: 239 West 4th Street (fedoranyc.com), Public Theater: 425 Lafayette Street (publictheater.org).

© Getty Images

Budsjett:
– Mitt favorittsted som jeg nesten ikke vil dele, men bare nesten, er Arthur´s Tavern, en av byens kuleste musikkbarer som har eksistert siden 1937. Her er det livemusikk hver kveld med jazz og blues, men det kan også snike seg inn et Chaka Khan-nummer av og til. Publikummet er stort, trofast og ganske voksent. Det er gratis å komme inn, men du må kjøpe to drinker – det kan være øl til 60 kr stykket.

57 Grove Street (arthurstavernnyc.com). 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...