comosjøen italia reiseguide
© Getty Images

Reiseguide: Dette må du se og gjøre i Italias perle, Comosjøen

Estetikk i natur og kultur. Romantikk i språk og opplevelser. La Bella Italia innfrir forventningene om latinsk sjarm, sanselighet og skjønnhet.

8. august 2022 av Gunnhild Bjørnsti

I havet alle anbefalingene om feriedestinasjoner kan det være vanskelig å forsikre seg om at man har valgt riktig. Er maten god der, hva kan jeg oppleve - og hvilke hoteller er de beste? Frykt ikke, vi har laget en detaljert reiseguide som gir deg oversikt over det beste Comosjøen har å by på - gjør deg klar for drømmeferien.

«Como er som en magisk verden»

Hva er spesielt ved Comosjøen? 

– Como-området er som en magisk verden. Det er en litt drømmende følelse å være der. De elegante Riva-båtene på innsjøen danner et fint bilde for stemningen. Man har skjerf og sjal i halsen for å være fin, men selv om man kler seg pent er det på en avslappet måte, tilpasset ferie og fritid. Det kan være høy kjendisfaktor, men ikke som party-sted. Como er stedet hvor man tar det med ro, koser seg og går i fotsporene til Goethe, Stendhal, Rousseau og Shelley. Romantikerne søkte seg tilbake til naturen på 1800-tallet, for å «dyrke det rene og gode i menneskenes hjerter». De fant hva de lette etter ved Comosjøen. 

Hva vil overraske meg ved området? 

– Det er enkelt å komme seg rundt, maten er kjempegod og servicen på topp. Med nærhet til vinområdet Piemonte og nabolandet Sveits, St. Moritz er kun en time unna. Naturen er «grønn» med mye vegetasjon og man skuer mot fjellene i nord. Alt er vakkert, Como er et rikt område. Med stille luksus ved en innsjø. 

Når skal jeg oppleve Comosjøen? 

– Området rundt Como og Comosjøen passer vår og høst. Jeg var der sist gang i november, og oppdaget at det er praktfullt utenfor sesongen også. Om sommeren er det mer hektisk, like vakkert, men man har ikke området like mye for seg selv.

comosjøen reisetips

KVELDSSTEMNING: Det hviler en stille magi ved kveldsstemningen langs Comosjøen.

© Grand Hotel Villa Serbelloni

Hva vil ta meg med storm? 

– Como er ikke en vanlig turistdestinasjon, området har historisk storhet, samtidig som man lever veldig her og nå. Jeg har nesegrus beundring for italienere som har flyttet til andre steder, bort fra storbyene, til innlandet og innsjøene. Ved Comosjøen er det bare å slentre, se seg rundt og ha god tid. Uansett hvor man setter seg ned får man italiensk stemning med caffè latte og brioche. Det råder en letthet der. 

Hva gleder du deg til hver gang? 

– Det er enkelt å komme seg dit med fly til Bergamo som ligger nærmere enn Milano, og ta leiebil. Da kommer man via Lecco, som ligger i den østlige enden av innsjøen. Flyr man til Milano, trenger man ikke bil, det går flyt og tog. Det å nærme seg Como via togvinduet og se alle Riva-båtene som venter på eierne, skaper den rette atmosfæren.

Charlotte Molstad

  • er guide og reisearrangør for Frankrike og Italia. Spesialist på fransk og italiensk kunst og kultur. 
  • bor i Eze sur Mer i Sør-Frankrike

besøk nettsiden hennes her

Dette må du se i Comosjøen

– Landsbyen Bellagio er superhyggelig med gamleby og restauranter på Piazza Mazzini nede ved havnen. Det er bare å sette seg ned hvor det er plass, alle steder er bra. Landsbyen kan minne om Cinque Terre, men med mer dempede farger som mørkegult og brunt, slik det er i Nord-Italia. Bellagio regnes som perlen i Como, med kjente villaer som Villa Serbelloni og Villa Melzi og deres praktfulle hageanlegg. Gå rundt i landsbyen, besøk parkene, nyt utsikt over innsjøen – det blir som en fottur i seg selv. Avslutt dagen med å følge med på den melkehvite kveldsdisen som siger utover innsjøens mørkeblå overflate før man går til middag.

Villa Melzi ble bygget mellom 1808 og 1810 på bestilling av Francesco Melzi d’Eril, hertugen av Lodi, og den storslagne hagen ble designet av Luigi Canonica og Luigi Villoresi. Hageanlegget har eksotiske trær, kameliablomster, rododendron og asalea. Besøkende kan velge mellom ulike ruter av historisk eller kunstnerisk tema.

comosjøen reiseguide

STORSLAGEN: Villa Melzi med storslagen blomsterprakt i et stort hage- og parkanlegg, passer for en timeout.

© I Giardini di Villa Melzi

Villa Carlotta er et museum med kunstverk av Canova og Thorvaldsen, i en nydelig palasslignende bygning med utsikt over innsjøen og halvøya Bellagio. Her er en stor botanisk hage, et veldig spennende område å gå rundt i og studere trær og planter. Det er rikelig med skilt og beskrivelser, og området er en idyll. Villaer finnes mange steder, som Villa Carlotta, veldig gøy å oppdage da jeg var der, siden villaen har samme navn som meg.

Villa Margherita fra 1750 er verdt et besøk for alle Verdi-elskere, der skrev komponisten Giuseppe Verdi deler av La Traviata. Villaen har praktfull hage som går ned mot innsjøen, et flott sted å oppdage lokale blomster og planter. 

comesjøen feriesteder

Villa Margherita er verdt å sjekke ut hvis du først skal på ferie til Comosjøen. 

© Villa Margherita Grande/Lake Como Homes

Disse stedene bør du besøke i Comosjøen

Villa Margherita kan leies for overnatting. I byen Como, besøk Basilica Sant’ Abbondo, en gedigen katedral som er over 700 år. Sett av tid til en spasertur i palasshagen til Villa Olmo, eller ta taubanen til Brunate-høyden 700 m.o.h., med unik utsikt over sjøen og Alpene. 

Sacro Monte, Det hellige fjellet i Ossuccio, ligger mellom olivenlunder og skoger i en åsside på vestsiden av Comosjøen, nær øya Comacina. Femten barokkinspirerte kapeller ble oppført der på 1600-tallet. Fjellet og den smale kapellveien står på Verdensarvlisten til Unesco. 

Menaggio landsby er en fin utflukt i seg selv, samt utgangspunkt for en drøy times fjelltur fra eller til Breglia. Refugio Menaggio, 1400 m.o.h., byr både på en luftig Via Ferrata boltet inn i fjellsiden, og mer sedate stier til toppene i nærheten. 

Blir det for strevsomt med fjelltur kan man velge landsbyenes smale, bratte trappesmug, som en rusletur i hyggelige Varenna. 

Lecco var opprinnelig kjent for sin silkeproduksjon, og gamlebyen har en trivelig atmosfære om kvelden. Se også Basilica San Petro di Monte, kanskje den aller vakreste middelalderkirken i regionen, nær Civate. 

Tid er luksus. Nyt en campari eller et glass duggfrisk prosecco, kjenn den beroligende stemningen fra innsjøen. Det er sjeldent hektisk tempo i Como-området, her kan skuldrene senke seg. Det å sitte på en kafé og bli servert av en kul kelner, er nesten verdt turen. Italienerne har en stil og eleganse som det er en fryd å oppleve.

comosjøen restauranter

Fantastiske Comosjøen!

© Getty Images

Her tar du en pause i Comosjøen

– Man er ikke avhengig av bil i Comoområdet. Det går busser og ferger, gjerne omtalt poetisk som de «hvite svanene». Velger man en rundtur med f.eks. to dager i Bellagio, en dag i Menaggio og så i Varenna, kan man bruke ferger, det er bare å kjøpe billett på automaten, veldig enkelt. Bor man kun ett sted, tar man ferge til utfluktsmålene, det er en del av opplevelsen å se landskapet fra innsjøen. Vil man flotte seg, ta sjøfly! Hotellresepsjonen tar kontakt, eller turistkontoret i Bellagio.

comosjøen italia

POSTKORT: Langs Comosjøen finner man en idyll av sjarmerende landsbyer med snødekte fjell i bakgrunnen.

© Getty Images

Her bor du bra i Comosjøen

– Jeg vil minne om at det går masse ferger, så det er ikke så viktig hvor man bor for å komme seg rundt. 

Villa d’Este er et av de mest kjente hotellene. Det er eksklusivt og obligatorisk å ha sett selv om man ikke bor der. Unn dere uansett omgivelsene, et måltid i restauranten eller en aperitivo i Bar Terrazza. 

Grand Hotell Tremezzo har fordums prakt, svømmebasseng på innsjøen og Beach Club og god restaurant. Kort avstand til alt, og heller ikke for dyrt. Greta Garbo likte seg godt der. 

Villa Vittoria i Laglio har 12 rom og er et av sjøens mest populære boutique-hoteller. Be gjerne om Lakeview Room med sjøutsikt. 

Grand Hotel Villa Serbelloni i Bellagio er populært med fresker, saler med persiske tepper og tropiske hager ved vannkanten. 

Bygget er et luksushotell, opprinnelig fra det 15. århundret, nå eid av Rockefeller Foundation. Hvis man ikke bor der, kan man få inngang til hagen og parkanlegget som omgir villaen.

Hotel Olivedo i Varenna har en uslåelig beliggenhet og utsikt ved havnen. Vil man ha velværeferie, finnes San Pellegrino terme med hotell, berømt kildevann, spa, massasje og basseng i naturskjønne omgivelser. Det ligger på 1100 m.o.h. i Appenninene, hvor Pellegrinovannet kommer fra. Det er ca 1 times kjøring fra Lecco. 

comosjøen reiseguide

FRA BASSENGKANTEN: Bo gjerne på vakre Villa Serbelloni, med basseng og utsikt over Comosjøen. 

© Villa Serbelloni

Her shopper du bra i Comosjøen 

– Shopping? Kjøp med deg parmesan, kapers, olivenolje og gastronomiske godsaker fra Italia. 

Como kan også lett kombineres med storbyferie og designerbutikker i Milano, og en svipptur til St.Moritz – en times biltur i flott natur via Bernina-passet og sveitsiske fjell. 

Kanalbyen Venezia ligger 30 mil østover, med stopp ved Gardasjøen og Verona underveis. Padova er nærmere Venezia, også Bassano del Grappa, det finnes flere superhyggelige byer, bare kremsteder i denne delen av Italia. Med stil og stille sjarm. Siden det er så lett å utvide reisen, er det bare å bli så lenge som mulig – hvis man kan. 

comosjøen ferietips

I RUTE: De «hvite svanene» trafikkerer jevnlig på Comosjøen, mellom Bellagio, Menaggio, Tremezzo og Varenna. 

© Getty Images

Her spiser du godt i Comosjøen

– Enoteca Cava Turacciolo er «fabuloso», den ligger ved den smale trappen i havnen i Bellagio. Byr på vellagrede parmesanoster og parmaskinker servert med et stort utvalg av vin på glass. Passer til et enkelt måltid. 

Ristorante La Punta er en oase i en park helt ute på tuppen i Bellagio, romantisk! 

Ønsker man seriøst god mat med utsikt over Bellagio og innsjøen, er Trattoria Baita Belvedere stedet. 

Kanskje aller best er Salice Blu, drevet av chef Luigi Gandola, som sammen med sitt team serverer lokale spesialiteter med lokale råvarer.

Les også: 13 grunner til å dra til Barcelona

comosjøen reiseguide

SELVE SYMBOLET: Byen Como symboliserer stille luksus ved en innsjø.

© Getty Images

Comosjøen

  • Har et areal på 146 km2 og er den tredje største innsjøen i Italia. 
  • Er med en dybde på over 400 meter blant de dypeste insjøene i Europa. 
  • Er formet som bokstaven Y. Den nordlige grenen starter ved byen Colico, mens byene Como og Lecco ligger hver for seg i de sørlige forgreningene. Bellagio, Menaggio, Tremezzo og Varenna ligger i området der de tre armene møtes, de er alle sjarmerende steder og med hyppig båtforbindelse.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...