Espedalen E6 mellom Fåberg og Vinstra
© Ian Brodie/Lillehammer.com

Espedalen – en omvei vi elsker

Er du på bilferie på østlandsområdet, kan vi anbefale Espedalen – en vakker avstikker fra E6. I stedet for å følge E6 mellom Fåberg og Vinstra, kan du kjøre av motorveien og oppleve et litt mer ukjent dalføre med vakker natur og spennende historie.

27. juli 2020 av Torunn Pettersen

Skal du kjøre gjennom Gudbrandsdalen i sommer, anbefaler vi deg en fantastisk omvei mellom Fåberg og Vinstra. Strekningen er normalt på ca. 70 km, men koster du på deg rundt 30 km ekstra, får du en historisk reise gjennom et svært vakkert og dramatisk landskap.

Tar vi utgangspunkt i at du kommer sørfra, kjører du av E6 ved Fåberg nord for Lillehammer og inn på Fylkesvei 255. Etter et kvarters kjøring kommer den første severdigheten verdt et stopp; Karoline og Bjørnstjerne Bjørnsons hjem, Aulestad. I disse tider slipper du ikke inn i selve hjemmet, men det er verdt å se nærmere på denne fantastiske gården i typisk norsk bondelandskap. 

Taras sjefredaktør Torunn Pettersen i Helvete Europas største samling av jettegryter fottur

STORE OG SMÅ: I Helvete er det godt tilrettelagt for alle. Det er bare å følge trapper og stier så kommer du trygt fra den ene jettegryten til det andre.

© Torunn Pettersen

Størst i Nord-Europa

10 minutter etter Aulestad kommer du til Forset hvor riksveien vender nordvestover og opp mot Espedalen. Etter en halvtime på veien kommer du til Helvete, et velklingende navn på Nord-Europas største samling av jettegryter. Den største er 100 m dyp og 40 m i diameter. Anlegget er godt sikret og tilrettelagt for en spennende fottur. 

Jettegrytene i Helvete er Nord-Europas største samling av Jettegryter

JETTEGRYTER: Etter en halvtimes kjøring på denne omveien kommer du til Helvete – Europas største samling av jettegryter. (Navnet jette betyr troll eller kjempe).

© Torunn Pettersen
Espedalen Fjellkirke kirkegård ligger i naturlige omgivelser

VAKKER KIRKEGÅRD: Ved Espedalen Fjellkirke ligger det en helt spesiell kirkegård.

Verdens største nikkelgruver

Veien fortsetter langs østsiden av det vakre Espedalsvannet. I nordenden av vannet er det verdt å stoppe ved Espedalen Fjellkirke og spasere ut på odden som kanskje er den mest naturlige og vakreste kirkegården vi har besøkt. Her finnes spor etter gruvesamfunnet som eksisterte her i Espedalen på 1800-tallet. Verdens største nikkelgruver befant seg i området og opp i fjellene, og Espedalen var et hardt prøvet gruvesamfunn på mer enn 1000 innbyggere. 

Tursti på østsiden av Espedalsvannet stein gjerder

SYNLIGE SPOR: Langs med østsiden av Espedalsvatnet går det flere turstier og kjerreveger opp langs åsen og over i fjellheimen hvor man finner godt synlige spor etter gruvedrift. 

© Torunn Pettersen
Espedalen fikk veiforbindelse på 50-tallet

Fikk veiforbindelse først på 1950-tallet

Selve Espedalen fikk ikke veiforbindelse før på 1950-tallet. Lokalhistorien forteller at når våren kom, reiste et følge på hest bestående av prosten, futen og doktoren inn i Espedalen, for å begrave de døde, døpe de nyfødte og kreve inn skatt fra bygdas innbyggere. 

Turen topper seg i det lille samfunnet Skåbu med ca. 300 innbyggere beliggende 870 moh. Det er som et stykke norsk alpelandskap, med vakre fjellgarder som klamrer seg fast i bratte lier. Fra Skåbu går veien øst- og nedover til Vinstra, og du er tilbake på E6 med flotte opplevelser du ikke ville fått uten denne omveien. 

Ruten fjellstue i Espedalen familiedrevet

FAMILIEDREVET: Ruten fjellstue byr ikke på overdreven luksus, i stedet har den en veldig hyggelig atmosfære i like hyggelige lokaler. 

© Torunn Pettersen

Overnatt på en fjellstue

Det er flere overnattingsmuligheter på strekningen, bl.a. Strand Fjellstue sør i Espedalen og Ruten Fjellstue helt i nord.

Ruten er en historisk opplevelse i seg selv, beliggende på østsiden av dalen med fantastisk utsikt mot Espedalen og Jotunheimen. De tilbyr både hytter og leiligheter og enkle, men komfortable rom med bad i selve fjellstua. Ruten Fjellstue har vært drevet av samme familie i 70 år og nå med tredje generasjon ved roret, representert ved Arthur og Berit Brenden Bredli.

Arthur og Berit Brenden Bredli driver Ruten fjellstue i Espedalen som tredje generasjon

GJESTFRIE: – Velkommen til oss, ønsker ekteparet Arthur og Berit Brenden Bredli sammen med hunden Freia. Berit er tredje generasjon på fjellstua og har vokst opp her.    

© Torunn Pettersen

Tredje generasjon på fjellstua

– Faren min, Jakob Ruten, drev fjellstua fram til 1994, da var han langt oppi 70-årene og da var det naturlig at mannen min Arthur og jeg overtok, sier Berit til Tara.

– Jeg har jo jobbet her på deltid gjennom hele oppveksten, og etter et par år i Danmark og Oslo og så Norges Hotelhøgskole, var det naturlig å drive dette videre.

Om sommeren håndterer hun kjøkkenet selv, men har ansatt kokk i den hektiske vintersesongen.

– Det er ikke så altfor mange som kjenner til denne lille dalen vår, men vi setter stor pris på alle som tar denne vakre omveien, avslutter Berit. 

Taras sjefredaktør Torunn Pettersen på tur i Espedalen med kongepudlene Molly og My

PÅ TUR: Fra Ruten fjellstue går det mange merkede turstier, og både to- og firbente (med lang lugg) trives godt i dette vakre kulturlandskapet. 

© Torunn Pettersen

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...