sardinia opplevelser attraksjoner
© Getty Images

Reiseguide: Dette må du se og gjøre i Sardinia

Mangfoldige Sardinia byr på mildt klima, hvite karibiske strender, fjell som minner om Dolomittene, spisesteder med kortreist mat og gjestfrie mennesker. Husk å ta deg god tid når du besøker den italienske øya i Middelhavet.

6. mai 2022 av Gunnhild Bjørnsti

I havet alle anbefalingene om feriedestinasjoner kan det være vanskelig å forsikre seg om at man har valgt riktig. Er maten god der, hva kan jeg oppleve - og hvilke hoteller er de beste? Frykt ikke, vi har laget en detaljert reiseguide som gir deg oversikt over det beste Sardinia har å by på - gjør deg klar for drømmeferien.

«Sardinierne setter sin stolthet i gjestfrihet»

Hvorfor bor du på Sardinia? 

– Ja, det var ikke akkurat det jeg trodde skulle skje for 17 år siden. På den tiden hadde jeg mange oppdrag som modell, og i 2005 var jeg på et fotooppdrag på Sardinia. Det hele skulle bare vare i 2–3 uker, så skulle jeg hjem til Oslo, men i løpet av denne produksjonen traff jeg min kjære og livet tok uventet en ny retning. Kort fortalt bor jeg nå på Sardinia med min italienske mann og våre to barn på 7 og 10 år. 

Hva er det beste med Sardinia? 

– Det er den varierende naturen, spesielt det turkise krystallklare havet, de utrolig mange hvite strendene og de flotte fjellene. I tillegg til ren luft og et utrolig godt klima. Fra mai til oktober er det så å si ikke nedbør, og vinteren er mild. Det er ikke uvanlig å spise lunsj ute om vinteren, eller nyte en dag på stranden i januar. I tillegg er det et trygt og fantastisk sted å vokse opp for barna våre, og man kan virkelig utfolde seg med alt av sport og personlige interesser. 

Det er også verdt å nevne de lokale råvarene, sjømaten og de gode vinene. Man kommer heller ikke utenom menneskene. Jeg føler at folk her tar seg tid til å være sammen. Dagene er kanskje like hektiske som i Norge, men man er flinkere til å ha fokus på det sosiale og gi av seg selv til andre.

Eirinn Skrede bor i Sardinia - og elsker det!

Eirinn Skrede

  • Bor i Porto Istana, like sør for Olbia på Sardinia 
  • Gift med en italiener, to barn, Stella og Milo. Yogalærer. 
  • Stylist og modell. Jobber med Sardinia Reiser og klesmerket Exkite (Exkite.it og Sardiniareiser.no)
sardinia reiseguide

Kanskje det er Sardinia som blir sommerferiens feriedestiniasjon?

© Getty Images

Hva er typisk Sardinia? 

– Stoltheten er kanskje det første som slår meg. De lokale er veldig stolte av øya, naturen, tradisjoner og kultur. Tradisjonene står sterkere jo lenger inn man kommer på øya, der er kulturen godt bevart, og mange av øyas beste håndverkere finner man nettopp i de små fjellandsbyene. I innlandet er de rike på kunst og håndverk, samt gastronomiske tradisjoner. 

Kystlinjen er mer variert med områder som tiltrekker seg turister. Mange som bor der er innflyttere, og det medfører impulser og inspirasjon fra større byer og andre land. 

I tillegg vil jeg påpeke at folk virkelig har forstått verdien av et enkelt liv. Og kortreist mat. Øya har stor produksjon av vin, ost, olivenolje og grønnsaker, og nesten alle dyrker noe. 

Sardinierne setter sin stolthet i gjestfrihet og vennlighet, de er sjenerøse selv om de kanskje har lite, men kan fort bli fornærmet om de føler seg undervurdert eller opplever å ikke få den samme respekten de gir til andre. 

Hva vil overraske oss mest ved Sardinia? 

– Størrelsen! Mange blir nok overrasket over hvor stor øya er, og noen tror de skal reise rundt og se alt i løpet av en uke, men det kan bli mye å gape over. Her bor litt over 1,6 millioner spredt over et stort areal, så Sardinia oppleves som en øy med god plass. 

Naturen, og ikke minst klimaet, kan også overraske, med lange, varme og tørre perioder samt en mild vinter. 

Havet og strendene er også fantastiske. Man kan nesten ikke tro at disse karibiske fargene er å finne så nær Norge, bare 3 timer unna med fly

sardinia natur

Capo Caccia i Sardinia. 

© Getty Images

Dette må du få med deg i Sardinia

– Markedet på hovedplassen i San Pantaleo (20 km nord for Olbia, innland) hver torsdag morgen, fra mai til oktober. Man finner et spennende utvalg av fargerike kjoler og klær, blonder, gamle tekstiler og vakre håndverksgjenstander. Markedet er godt besøkt, og det er alltid mye liv. 

Porto Rotondo er et koselig sted for å rusle rundt både på dagen og på kveldstid, med en koselig havn og mange småbutikker, spisesteder og vinbarer. (17 km nord for Olbia, på østkysten). Enoteca da Giovannino er kjent for både god lokal mat og vin, prøv gjerne fiskesuppe eller fersk sjømat.

porto rotondo sardinia

PORTO ROTONDO: Vakre strender, klart vann – det er bare å nyte livet!

© Getty Images

Om ikke du er shoppinginteressert, er det likevel verdt å ta en rusletur i Porto Cervo (30 km nord for Olbia, ved kysten) for å se alle de flotte butikkene, galleriene, yachtene og ikke minst den koselige atmosfæren i denne lille luksuriøse havnebyen som arkitekturmessig ser ut som en del av Kardemommeby. Forretningene har de kjente italienske merkene Gucci, Prada, Roberto Cavalli, Armani osv. Gå gjerne også innom Louise Alexander Gallery – et fint kunstgalleri. I tillegg dukker det opp flere bra pop up-gallerier i løpet av sesongen, i Promenade du Port. 

Porto Cervo, Sardinia. 

© Getty Images

MAN Museo d’Arte Provincia i Nuoro er verdt et besøk. Det er en fin jubileumsutstilling der, «Tutto il miele è finito» («All honningen er borte») om maleren og forfatteren Carlo Levi (1902–1975), den vises frem til 19. juni. Tittelen er den samme som på boken om forfatterens opphold på Sardinia.

Når du er i Nuoro, besøk huset til forfatteren Grazia Deledda (1871–1936), Museo Deleddiano (i via Grazia Deledda 42). Deledda fikk Nobelprisen i litteratur i 1926.

man museum sardinia

MAN MUSEUM: Unn deg kunst og kultur, gå innom et museum og bli inspirert av utstillingene.

Er du opptatt av arkeologi og historie? Sardinia er proppfull av arkeologiske skatter, som rundt 8000 steintårn (nurage) som finnes over hele øya. Nurage er en type kjegleformet tårnstruktur fra oldtiden, bygget av store steiner som danner et kuppelformet rom, kun funnet på Sardinia. Se gjerne landsbyen Su Nuraxi di Barumini (innlandet) som er på Unescos Verdensarvliste, og Nora, en gammel førromersk by på en halvøy nær Pula, Cagliari (sør). De imponerende Tombe dei Giganti (Kjempenes Grav) er en type megalittgraver fra bronsealderen, totalt finnes 321 slike graver på Sardinia, som Sa Domu’e S’Orcu (sør) og Su Mont’e s’Abe nær Olbia.

Hør gjerne med ditt lokale turistkontor eller hotellresepsjonen om å finne en guide, så blir opplevelsen av historien enda mer lærerik.

sardinia ferietips

Øya byr på arkeologiske skatter, som steintårn (nurage) og Tombe dei Giganti, graver fra bronsealderen. På bildet er Nora ruinene, i nærheten av Pula i Sardinia.

© Getty Images

Ta passasjerbåten fra fiskerlandsbyen Porto San Paolo (15 km sør for Olbia) ut til den magiske øya Tavolara, med flotte strender og krystallklart vann, en av de vakreste øyene utenfor Sardinias kyst. Tavolara og havet rundt er et naturreservat, ideelt for alle som liker å svømme, snorkle, dykke og sole seg i naturskjønne omgivelser. Tavolara var tidligere et eget kongerike (et av verdens minste), styrt av Bertoleoni-familien på 1800–1900 tallet, til 1934 da øya ble innlemmet i Italia. Bertoleoni-familien driver i dag Da Tonino, en av øyas to restauranter, den andre heter La Corona, begge serverer fersk sjømat. 

Båten går hver halvtime på dagen fra Porto San Paolo. (For rutetider, ring +39 3494465993.) 

Ta en sykkeltur på øya La Maddalena. Du kommer deg dit med ferge fra Palau, med eller uten bil, syklene kan leies på øya. (For rutetider, se traghetti.com.) 

feriedestinasjon sardinia

LA MADDALENA: Sardinia har flere naturskjønne øyer, som denne. Perfekt til sykkeltur og et bad.

© Getty Images

Ta deg tid på Sardinia, bruk den til å rusle rundt og være litt på oppdagelsesferd. I gamlebyen i hovedstaden Cagliari (kysten i sør), gå en spasertur til festningsområdet Castello med Sankta Marias katedral, og Bastione di Saint Remy med praktfull utsikt over Cagliari. Hele festningsområdet er sjarmerende, preget av snirklete, små og litt bratte smågater.

Alghero, Bosa og Castelsardo (nordvestkysten) er alle fine gamle byer med restauranter, butikker, barer og en koselig atmosfære, verdt å utforske på egen hånd. Skal du handle, se etter keramikk, lokal olivenolje, Mirto likør (myrtelikør) og pecorinoost.

cagliari sardinia

CAGLIARI: Den gamle, historiske bydelen frister til oppdagelsesferd. Gå rundt, titt på fasader og arkitektur – og ha god tid!

© Getty Images

Her spiser du fantastisk i Sardinia

– I sør-enden av stranden Porto Taverna (20 km fra Olbia), finner du fiskerestauranten La Tavernetta med fersk sjømat og gode viner, og La Tavernetta Beach Bar som er perfekt fra lunsj til solen går ned, sunne småretter som poke bowls, vegetarretter, quinoa-salater, tapas og svært gode drinker. Nydelig solnedgang kan de også by på.

matopplevelse sardinia

TAVERNETTA BEACH BAR: Se solnedgangen og nyt et deilig italiensk måltid ved havet.

© Tavernetta Beach Bar

I den pittoreske småbyen San Panatalo vil jeg anbefale Ristorante Giagoni (eksklusivt), Cafe Nina (for aperitivo) og Spun (den beste isbaren).

Man kan ikke være på Sardinia uten å spise lokale tradisjonsretter på en ekte agriturismo, som er et privat landlig overnattingssted. Det er mange å velge mellom, men prøv gjerne Hotel Su Gologone (øst), Sa Crescia Ezza (Olbia), Agriturismo Il Muto di Gallura (nord) eller Sasima Sardegna (nord-øst).

På vei til Porto Cervo fra Olbia kan du spise på Frades, som har en terrasse, La Terrazza, med nydelig utsikt over bukten Cala Di Volpe. Her serveres mange tradisjonelle retter med en moderne vri samt at de har et veldig godt utvalg av lokale produkter og gode viner.

I Porto Cervo liker jeg meg også godt på den lille baren Zamira Lounge, der er det veldig hyggelig stemning, gode pastaretter og et stort utvalg av viner fra Sardinia.

I gågaten i Olbia er det flere koselige spisesteder med lokale retter, spesielt om du kikker litt inn i sidegatene. Kanskje du finner noe lokalt og spennende?

restaurant sardinia

Restaurant Frades bør prøves ut når man er på ferie i Sardinia. 

© Restaurant Frades

Typisk mat: 

Carasau – kan ligne på flatbrød.
Zuppa Gallurese – kan ligne litt på lasagne.
Culurgiones – pasta fylt med potet og mynte, serveres ofte med smør og salvie.
Porcheddu – pattegris, serveres gjerne til jul og andre høytider. Den grilles hel, sakte.
Pecorinoost (av sau).
Seadas – dessert av frityrstekt semulegrøt med fyll av syrnet pecorinoost og sitronskall, serveres med honning og sukker.

Typisk vin: 

Hvite viner fra Sardinia er laget av den lokale druen vermentino, og de røde består som oftest av druen cannonau.

Her bor du bra i Sardinia

Su Gologone Experience Hotel er en sardinsk skatt full av lokal kunst og tradisjoner innrammet i nydelig fjell-landskap. God à la carte-restaurant med grønnsaker fra egen hage og oster fra egen gård. Flott barområde, nydelig utendørs svømmebasseng, og det tilbys også yogaklasser. Ligger ca. 18 km fra Nuoro, på østsiden. 

fint hotell sardinia italia

SU GOLOGONE EXPERIENCE HOTEL: Passer for alle som liker yoga, velvære, lokale grønnsaker og håndverkskunst.

© Su Gologone Experience Hotel

Hotel Borgo Di Campagna er et lite hotell på en stor eiendom i et fredelig landskap kun noen kilometer fra havet (litt sør for Olbia), med olivenoljeproduksjon. Ligger nær strendene Porto San Paolo og San Teodoro. Hyggelige rom, koselig restaurant med lokal mat og flott bassengområde. Hotel Faro Capo Spartivento er et tidligere fyrtårn, eksklusivt innredet og med praktfull nærhet til havet. Måltidene tilberedes når det passer deg. De har også stort basseng som er opplyst på kvelden.

PS: Ønsker du flere overnattingstips er det bare å ta kontakt med meg (Eirinn), jeg finner frem gode alternativer og det koster ingen ting å benytte seg av Sardinia Reiser.

hotell sardinia

Altså, hvor hyggelig ser ikke Hotel Borgo Di Campagna i Sardinia ut? 

© Hotel Borgo Di Campagna

Her tar du en timeout i Sardinia

– Utflukt til Cala Luna på østkysten, en av verdens 10 vakreste strender. 

Utflukt til Capo Testa, nordligste punkt på øya, «naturens skulpturpark» – fantastisk landskap med store granittformasjoner som er formet av naturens og tidens tann, herfra ser du over til Korsika. 

Kirken i Porto Cervo, Stella Maris, er skjønn, og ligger fint til med utsikt til yachtcluben.

stella maris sardinia

STELLA MARIS: Kirken i Porto Cervo har spesiell arkitektur og beliggenhet, absolutt verdt et besøk!

© Getty Images

Vinsmaking og omvisning på noen av de mange flotte vingårdene på øya kan anbefales, som Cantine Surrau i Arzachena, eller Sella E Mosca i Alghero.

vingård sardinia

VINGÅRD: På Sardinia dyrkes vindruer som vermentino til hvitvin og cannonau til rødvin.

© Getty Images

3 fakta om Sardinia

  • Det er kun 5 Blue Zones i hele verden, og Sardinia er en av dem. «Blå sone» er beskrivelsen av områder hvor folk lever mye lenger enn gjennomsnittet i resten av verden. De fire andre er: Okinawa (Japan), Nicoya (Costa Rica), Icaria (Hellas) og Loma Linda (California, USA). (Les mer på bluezones.com.) 
  • Sardinia er en av regionene i Italia som står sterkest økonomisk. 
  • 25 prosent av øya er nasjonalpark, med Maddalena-øya og de 62 øyene rundt, øya Asinara og Gennergentu-fjellområdet. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...