ferie til nord-norge lofoten
Nord-Norge:

Legg norgesferien til den slående vakre landsdelen vår!

© Stock Photo

Norges ferieperler: Nord-Norge

Opplev det ville og vakre nord! Her er 7 gode grunner til å legge norgesferien til Nord-Norge.

18. juni 2018 av Av Gunnhild Bjørnsti Foto: Getty Images, Visit Norway/Innovasjon Norge, Camilla Prytz, Tommy Simonsen, Graham Austick og PR

Nord-Norge er fantastisk 

– Nord-Norge er fantastisk fordi du er alltid er nær naturen og lyset, om det er nordlys eller midnattssol. I tillegg er nordlendingene kjent for å være åpne og gjestfrie.sier Bente Marianne Bjørnflaten (57). Hun bor i Tromsø der hun jobber som vinkelner og arrangerer vinkurs.

– Det stemmer, vi har husrom og hjerterom, så kom til nord, anmoder Bente Marianne.

lofoten norge
Lofoten:

La deg fortrylle av de majestetiske fjellene og landskapet!

1. Lofoten må bare oppleves 

Få med deg Lofoten med hovedstaden Svolvær og en rundtur helt ut til Å. Se fjellene som stiger rett opp av havet - så majestetisk! Det vrimler av hyggelige serveringssteder og overnattingsmuligheter her, så husk å ha god tid!

– Hattvika Lodge er en 5-stjerners rorbu-opplevelse, helt sinnsykt bra! Du kan sitte med bena i vannet nede på brygga og leve urbant i Lofoten, anbefaler Bente Marianne.

I Svolvær må man spise middag på restauranten Du Verden! Deres grillede tørrfisk er intet mindre enn en fantastisk smaksopplevelse. Og Børsen Spiseri i det lille fiskeværet Svinøya utenfor Svolvær, er fiskemat­sted nummer 1 i Lofoten.

Hygge i Lofoten
Hygge i Lofoten:

Sørg for å få med deg rorbu-opplevelsen hvis du besøker Lofoten.

2. Urbane Tromsø

– Flere av de største byene har turmuligheter praktisk talt rett utenfor stuevinduet. Om sommeren kan man gå fjellturer og plukke multer samtidig, forklarer Bente Marianne.

Sherpa-ruten for eksempel, er en stentrapp som starter i Tromsdalen og fører deg opp til den kjente Fjellheisen. Turen tar ca. en time, og oppe på platået er det stor terrasse med utsikt over byen og fjellene rundt. Det er også mulig å spise lunsj i restauranten før man tar heisen eller går ned.

Tromsø er omringet av fjell, men selve byen er hyperurban med restauranter, kafeer, butikker, teater og mange flotte hoteller.

Smak i Tromsø er en liten og utsøkt restaurant drevet av et ektepar med lidenskap for mat og vin. Restauranten satser på kortreist og sesongbasert mat. All mat lages fra bunnen av, og de har kun én meny per dag.

Ishavskatedralen i tromsø
Ishavskatedralen:

Et velkjent landemerke og populært turistmål i Tromsø.

«Vulkana» – fiskebåt med badestamp på dekket og innendørs badstue – går daglig ut fra Tromsø sentrum. Etter å ha sittet i badestampen ute på dekk får gjestene servert hvitvin og fiskesuppe om bord.

Glasshytta Blåst i Tromsø sentrum produserer munnblåst glass og krystall. Du er velkommen inn i verkstedet der de lager egenartet design og i tillegg produserer spesialdesign på etterspørsel.

I en fjord omkranset med fjell ca. 30 minutters biltur fra Tromsø sentrum ligger Bryggejentene i Ersfjorden. Det er en butikk med interiør, klær, nips og koselig kafé. Holder til i et nedlagt fiskebruk, om sommeren er kafeen ute på kaia.

sykkeltur i nord norge
Sykkelferie i Nord-Norge:

Lyngen Lodge ligger i vakre omgivelser ca. 2,5 timers kjøring fra Tromsø. De har egen kokk som trakterer gjestene med mat og drikke, og arrangerer bl.a. midnattssol-opplevelser, båt- og fisketurer, sykkelturer, hundekjøring, vandringer på breen, hvalsafari og ridning.

Visste du ...

… at Nord-Norge har et areal på 112 975 km2?

… at det bor cirka en halv million
innbyggere i landsdelen?

… at Norges nordligste punkt på fastlandet er Kinnarodden på Nordkinnhalvøya i Finnmark? Og at det østligste punktet på fastlandet er Kibergneset sør for Vardø?

3. Matsafari på Senja 

En kulinarisk reise på Senja, kombinert med vandreturer på øya, er helt nytt, forklarer Bente Marianne. Med Senja Matstudio deltar du på kurs, spiser godt og blir inspirert av lokale råvarer.

Senja matstudio
Senja frister:

Senja Matstudio har blant annet hatt besøk av den kjente kokken Eyvind Hellstrøm.

4. Midnattssolen

Se midnattsolen på Nordkapp-platået – et «must». Har du vært der før, opplev det igjen, oppfordrer Bente Marianne. 

– Og få med deg panoramafilm i Nordkapphallen!

Nordkapp
Nordkapp:

Midnattsolen er en spesiell opplevelse man kun får i Nord Norge.

5. Kultur og natur i skjønn forening

Skulpturlandskap Nordland er spektakulært, og er kunstprosjekter rundt om i Nordland fylke. Det er en god idé å legge opp ruten etter hvor kunsten befinner seg.

Hamsunsenteret på Hamarøy med Knut Hamsuns barndomshjem, tårn for oppdagelsesferd og Handelsgården Breidablikk holder åpent til 19. august. Det er et fantastisk sted, med litterære foredrag og opplesninger, guidede turer – alt i en usedvanlig vakker natur.

Hamsunsenteret på Hamarøy
Usedvanlig vakker natur:

Besøk stedet som oppfostret den Nobels litteraturpris-vinnende forfatteren Knut Hamsun.

6. Nord Norges flotteste hotell

Fru Haugans er en hotellperle i Mosjøen, Nord-Norges eldste hotell (fra 1794) og har vært ledet av kvinner i fem generasjoner. 

Tips: Ta turen opp Øyfjellet i den nye Via Ferrata, ta ziplinen rett ned i hotellets store hage og nyt en bedre middag med hotellets sagnomsuste karamellpudding til dessert.

Ellers finnes det andre minneverdige hotellopplevelser som Sorrisniva Igloo Hotel, kjent som «ishotellet», i Alta kan by på 26 snørom, 4 dekorerte suiter, iskapell, isbar, nydelig iskunst og skulpturer. Kald, men unik fornøyelse! NB! Naturlig nok åpent kun på vinteren.

padle i nord norge
Dra på eventyr:

Eller bo i Manshausen sjøhytter er skapt av eventyreren Børge Ousland og er stedet for alle som vil padle, dykke, sykle og være fysisk aktive. Ligger på en øy i Steigen kommune. 

7. Helgelandskysten

Børgefjell Nasjonalpark er et uberørt flott naturområde hvor man slipper å gå i kø. Kjør Villmarksveien fra foten av Børgefjell og langs Røssvatnet, Norges nest største innsjø, så ut mot Mosjøen og Sandnessjøen og opplev den vakre Helgelandskysten.

Helgelandskysten byr også på Petter Dass-museet, kirken på Alstahaug og Hildurs Urterarium ved Brønnøysund. For fart og spenning, bli med på rib-tur fra Seløy og Sandessjøen.

Sandnessjøen
Sandnessjøen:

Nord Norge byr på mange flotte strender!

Seneste

Kanskje er du også interessert i...