grimstad gjestehavn
Sørlandet:

Opplev "sørlandsidyllen" ved skjærgården rundt Grimstad Gjestehavn.

© Elisabeth Høibo / Visit Sørlandet

Norges ferieperler: Sørlandet

Hva skjer på Sørlandet om sommeren? Her er 7 opplevelser du må få med deg i Kristiansand, Risør, Arendal, Grimstad og omegn.

4. juli 2018 av Av Gunnhild Bjørnsti og Merethe Hommelsgård Foto: Getty Images, Visit Norway/Innovasjon Norge, Camilla Prytz, Tommy Simonsen, Graham Austick og PR

Sol, sommer og Sørland

– Det har skjedd utrolig mye spennende på kunst- og kulturfronten på Sørlandet, og mange kjente kunstnere har flyttet tilbake til Kristiansand etter å ha bodd i Oslo eller utlandet. Jeg flyttet selv hit i 2011, og kan garantere at byen ikke er noen søvnig sørlandsby lenger, sier kunstner Camilla Prytz (46) som bor i Kristiansand.

herøya sørlandet
Lyse sommernetter på Herøya:

Det er ingenting som å nyte sommernatten på et svaberg i den sørlandske skjærgården.

© Camilla Prytz

Sightseeing i skjærgården

Se den nydelige skjærgården langs sørlandskysten med turistbåten «MS Maarten» fra Kristiansand til Lillesand og tilbake. Små hvite hus ligger tett i tett helt nede ved det klare blå vannet. Turen som går gjennom vakre Blindleia utenfor Lillesand er et «must»!

– Ta også turen til Odderøya i Kristiansand. Har finnes det ca. 90 kunstneratelierer, og noen av dem er åpne for publikum. Dette er en fantastisk øy for turer, bading og kafébesøk ytterst på øya. Her kan du også finne din egen strand. Jeg har atelier her, så det er bare å banke på, oppfordrer Camilla.

Ny hellesund
Ny-Hellesund:

Ta rutebåtene rundt i skjærgården, som her like utenfor Søgne. I nærheten finner du også den flotte restauranten Bølgen og Moi, som serverer nydelig sjømat.

© Camilla Prytz

Festivaler på Sørlandet

– Ravnedalen i Kristiansand er en skjult skatt. De har hyppige sommerkonserter og markeder. Hele Ravnedalen er som en botanisk hage, og det er utrolig vakkert å gå tur der. Besøk også Cafe Generalen når du først er der, de byr på Norges beste hamburger, sier Camilla.

– Ellers er American Festival i Vanse i Farsund kommune er alltid gøy å få med seg. Møt Kjell Elvis, se New Orleans-inspirerte parader med amerikanske biler, musikere og lokale artister. En annerledes og spennende festival!

Har du muligheten bør du sjekke ut Skral festival, norges koseligste festival. som avholdes like utenfor Grimstad sentrum. Skral festival og startet som en liten "skral" venners - venners festival men har vokst og blitt en flott sommerlig opplevelse for hele familien.

Hvis du har lyst til å dra på festival på en øy kan Kystkilturuka i på Furuøya utenfor Tvedestrand være noe for deg. Kystkulturuka har med årene blitt en minifestival med store artistnavn som holder konserter på den vakre øya Furøya. Øya har brygger til båtene, restaurant med høy kvalitet, og ikke minst vakre sol- og badeplasser.

Furøya Tvedestrand
Festival på en øy:

 Litt utenfor Tvedestrand finner du Furuøya der minifestivalen Kystkultur uka holdes.

© Visit Sørlandet

Kunstmarked i Risør

– Hver juli besøker jeg Villvin Kunstmarked i Risør. En stor opplevelse med mye variert kunsthåndverk, sier Camilla. Her kan man finne mange skatter blant de lokale kunstnerne og andre som kommer for å selge håndverk.

– Besøk også Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand, som nå skal bli til Kunstsiloen de neste årene. Hver onsdag kveld er det «artist talks» og forskjellige kveldsarrangementer på museet. De har også mange aktiviteter for barn, Kunsthallen er et must. Arteriet på Lumber, Galleri Bi-Z i Dronningens gate og Bomuldsfabrikken i Arendal har også meget bra utstillinger.

– Ellers er Biblioteket i Vennesla, tegnet av Helen & Hard, er en stor opplevelse. Biblioteket er berømt for sin arkitektur og har vært avbildet i det trendy magasinet Wallpaper. Kun et kvarters kjøretur fra Kristiansand, forklarer Camilla.

Villvin Kunsthåndverkmarked i Risør
Villvin Kunsthåndverkmarked i Risør:

Landets største og mest spennende mønstring av kunsthåndverk. Det vil bli underholdning, barneverksted og mye mer på torvet og rundt havna i Risør.

© Villvin.no

Bruktbutikker i Grimstad

Sørlandet har mange fine bruktbutikker! Er du ute etter brukt eller antikt stentøy finnes det små butikker i de trange koselige gatene i Grimstad sentrum, og litt større gjenbruksbutikker som Avigo litt utenfor sentrum. Med andre ord - et eldorado for gjenbruk!

– Jeg anbefaler også Søgne Brukt og Antikk, Shalam Bruktmarked, Mølla og Fretex på Sørlandssenteret, sier Camilla.

Hvis du ikke er ute etter et bruktkjøp kan jeg også anbefale Paula i Skippergata i Kristiansand. Den forretningen burde ligget midt i Paris. Klærne er i dyrere sjikt, men de har også rimeligere merker. Alt skiller seg ut, og eieren Renée Rasmussen er utrolig flink til å finne nye merker du ikke har sett før.

Visste du ...

… at Sørlandet kun omfatter fylkene Aust-Agder og Vest-Agder, som i 2020 blir slått sammen til ett fylke, Agder? Det er den yngste, sørligste og minste av Norges fem landsdeler.

… at Norges sørligste punkt på fastlandet er Lindesnes fyr?

… at Sørlandet har bare rundt 300 000 innbyggere?

Kafé med gårdsutsalg

Besøk Systog Dale på Valle i vakre Setesdal. Gården ligger litt opp i landet og er noe annet enn skjærgården mange forbinder sørlandet med. Her serverer de ekte gårdsmat i flotte omgivelser. Se også kunstgalleriet når du først er der, anbefaler Camilla.

Ellers er Randesund Lysstøperi og Gaveloft en superkoselig kafé som også har gårdsutsalg, med gartneri, rosehage og dyr. De har pizzaovn og verdens beste kaker – særlig suksessterten, den beste jeg har smakt.

Kafeen og museet på den bilfrie øya Merdø utenfor Arendal, er en perle. Her er det fine sørlandshus og turområde. Kombiner naturopplevelse med en god fiskesuppe. Sjekk rutetider til de to fergeselskapene som anløper Merdø: M/S Merdø's rutetider - www.olafknudsen.no

Randesund Lysstøperi og Gaveloft
Randesund Lysstøperi og Gaveloft:

Her kan du sette deg ned for å nyte en kopp kaffe og deilig hjemmebakst, og etterpå kan du titte i galleriet og sommergartneriet, eller ta en tur rundt på gården som har hest, gris, geit og høns - hva mer trenger du?

– Hvis du vil holde deg i sentrum er Bønder i Byen Torget i Kristiansand å anbefale. De har den beste kyllingsalaten jeg noensinne har smakt. Hysterisk god, sier Camilla.

Eller prøv Rådhuscafeen i Oddernes gamle rådhus i Kristiansand. De har blant annet knallgod pizza. Rolf Løvland-pizzaen med skinke er mest populær, den har han komponert selv. De har vinservering og er et hyggelig sted både til lunsj og kvelds.

For lunsj er Provianten i Mandal er et helt supert lunsjsted. Et kulinarisk «verksted» for alle sanser.

Besøk et mikrobryggeri

– Hunsfos Bryggeri i Vennesla er som å komme til Berlin. De har bakeri og kafé med pizza, sushibar og eget mikrobryggeri. Her kan opptil 14 personer komme for å lære om ølbrygging og smake et utvalg av ølet de har. Hippere blir det ikke!

Et annet hipt sted er Spiregården. De har ikke øl, men gode juicer og smoothies. En nydelig kafé med yogasenter som lager vegansk mat, drevet av Ingrid Moe, tidligere fotomodell som har lært seg yoga på samme sted som meg i New York, tipser Camilla.

Hunsfos Bryggeri i Vennesla
Åpent bryggeri:

Hunsfos Bryggeri har åpen bryggeridag hver første fredag i måneden. Da kan man få sett bryggeriet fra innsiden og selvfølgelig også få smake på et utvalg av deres øl. Det er også livemusikk med lokale artister disse dagene, og en god stemning i lokalene. 

Hvis du lyst til å lære enda mer om ølbrygging kan en omvisning hos Nøgne Ø være noe for deg. Bryggeriet har daglige omvisninger gjennom hele sommeren der du får en guidet tur rundt, og selvfølgelig smake på ølet de lager. Husk å booke først!

Dersom du virkelig vil smake mangfoldet av øl fra Sørlandet kan Apotekergaarden hjelpe! Her har de ikke bare god mat og en fantastisk vakker uteservering, men også flere gode lokale øl på tappekranen. Blant annet et par de lager selv, og det er noe spesielt med å bli servert øl av selve brygg-mesteren selv.

Nøgne Ø omvisning
Nøgne Ø omvisning:

Smaksprøver er et must på omvisning hos bryggeriet Nøgne Ø utenfor Grimstad.

© Visit Sørlandet

Strandhotell med utsikt

Scandic Kristiansand Bystranda ligger på Tangen, som er et nytt og fint område med strand, palmer, skytebaner og egen svømmehall med klatrevegg.

Sjøgløtt Hotell i Kristiansand er et bitte lite, sentralt beliggende hotell, et utrolig sjarmerende sted!

Hotell Norge i Lillesand er drevet av et norsk/tysk ektepar, hvor mannen lager supergod mat!

Med en fantastisk utsikt til havet og den vakre langgrunne stranden, er glamping, (glamourøs camping) drømmen av en overnatting. Du kommer til ferdig oppsatt drømmetelt som er innredet med senger, tepper og lykter. Vil du ha en opplevelse helt utenom det vanlige, bestiller du overnatting i glamping telt på Lomsesanden i Farsund.

glamping norge ferie
Glamping:

Kom til ferdig oppsatt luksustelt og glamping på Lomsesanden i Farsund.

© Sørlandet reiseblogg

Paulsens Hotell & Cafe i Lyngdal er et hvitmalt hotell i sveitserstil med sentral plassering i den delen av Sørlandets historie som var preget av tidlige 1900-talls-kunstnere og skipsredere. Innredningen med hvite linduker og nypusset sølvtøy i spisesalen er en tidsreise.

Færsnes gjestegård på Vegårshei er et eldorado for friluftsliv med vandring, sykling og fiske. Unn deg for all del også å bare slappe av framfor peisbålet. Eller nyt et opphold i luksuriøse suiter med ditt eget private badebasseng, badstue og boblebad. Perfekt for en helg med venner og familie.

Strand Hotel Fevik ved Grimstad, med egen sandstrand og myke sanddyner, er en perle. Trolig det nærmeste man kommer en «middelhavsferie» i Norge, skryter Camilla.

Strand Hotel Fevik
Hotell med sandstrand:

Middelhavsferie i Norge? Strand Hotel Fevik er kanskje det nærmeste du kommer!

Seneste

Kanskje er du også interessert i...