Dolomittene i Nord-Italia
© Anders Phil

Fjelltur i Nord-Italia: Dolomittene

De berømte Dolomittene i Nord-Italia er fantastisk vakre. Her kan du gå eller sykle turer som passer for ditt nivå. I tillegg til å nyte spa, spise uforglemmelig mat, drikke lokal vin, og nyte vakker musikk. Noe som gjør det til et perfekt reisemål.

14. november 2019 av Anders Phil

-Bare se på det! For noen fjell, roper jeg. 

– Ja, men snu hodet. Sjekk bak deg, svarer personen som sitter ved siden av meg på bussen. Vi ender nesten opp med å skalle inn i hverandre når vi snur oss rundt for å se på det idylliske landskapet. 

Å reise med buss gjennom Val Rendendalen i de nord-italienske Dolomittene betyr at du nesten risikerer nakkesleng for å få med deg alt dalen har å tilby. I dette området er Dolomittenes berømte taggete fjell slående vakre og imponerende.

Vakker utsikt fra Madonna di Campiglio

LETT PÅ FOT: Fra Madonna di Campiglio er det enkelt å ta taubanen opp til de høyere høydene. 

© Anders Phil

I dag skal vi lenger inn i dette fjellområdet enn vi har vært tidligere. I landsbyen Carisolo svinger bussen inn i den smale sidedalen Val Genova, som også kalles fossenes dal. Vi forstår hvorfor når bussen stopper ved enden av veien i 900 meters høyde. 

Vi kan gå rett ut og beundre de mektige Nardifallene fra parkeringsplassen. Granskogen er tett og stille rundt oss. Arrangøren av denne dagsturen deler ut sykkelhjelmer og peker på et kart:

– Se her, på den stiplede linjen. Vi skal opp til 1600 meter til høysletten Bedole, sier han. Selv er jeg ikke i den aller beste formen, og kjenner litt på angsten med tanke på høydeforskjellen. 700 meters stigning? Vil jeg være i stand til å takle det? Først når arrangøren laster syklene av fra varebilen, slutter jeg å bekymre meg. Det viser seg å være helt nye og kraftige el-sykler. 

Les også: 13 grunner til å dra til Barcelona

Bedole-sletten i nasjonalparken Adamello Brenta, Nord-Italia.

EVENTYRLIG: Hestene beiter på den høytliggende Bedole-sletten i nasjonalparken Adamello Brenta. 

© Anders Phil

Med lett summende elmotorer tråkker vi opp den kronglete og svingende veien gjennom Val Genova i Adamello Brenta nasjonalpark uten for store problemer.

At Brentaområdet har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 2009, sier litt om hvor unik natur man kan se her. Her finnes både hjort og bjørn i den tette barskogen, men de er ikke å se. Vi passerer små landsbyer og rasteplasser, og utsikten blir vakrere desto høyere opp vi kommer.

Blomsterengene her oppe ser ut til å være skapt for familien von Trapp i «The Sound of Music». Flere fosser kaster seg ned fra fjellsidene og en strøm av turkisskimrende vann slynger seg gjennom dalen. Uten det ville ikke postkortet vært komplett.

Etter et par timer ankommer vi destinasjonen vår, den høytliggende Bedolesletten. Vi stopper for en lengre pause. Det tar nemlig litt tid å fordøye synsinntrykkene fra dette stedet. Her oppe er nesten alt du ser som tatt ut av et eventyr. 

Tradisjonell landsby i Nord-Italia. Val Genova

HØYT TIL FJELLS: Fjellstasjonene konkurrerer om å ha den mest spektakulære beliggenheten. 

© Anders Phil

Brune hester med blond man beiter fredelig, omgitt av nådeløse 3000 meter høye fjell. I horisonten kan vi skimte den største isbreen i de italienske alpene, Ghiacciaio della Adamello – hele 18 kvadratkilometer stor. Det føles litt som å være våken i en drøm.

På ettermiddagen drar vi tilbake til Madonna di Campiglio, der hotellet vårt ligger. Madonna di Campiglio ligger 1500 meter over havet, midt i den italienske alperegionen Trentino.

Ferieanlegget er omgitt av fjell og taubaner i alle retninger, med turstier som går i forskjellige høyder. De som har et ønske om å gå høyt over tregrensen trenger bare å ta en taubane til ønsket høyde. 

Dolomittene, Nord-Italia

MAJESTETISK: Dolomittene fremheves med rette for sin dramatiske storslagenhet. 

© Getty Images

Sykkelturen i Val Genova blir ikke det eneste eventyret i dag. På ettermiddagen tar vi en kortere tur i Vallesinella, en dal som nås direkte fra Madonna di Campiglio. Bare 11 kilometer å gå med moderate høydeforskjeller gjør stien Giro delle Cascate di Vallesinella populær. 

Turen går til Monte Spinalefjellet, og på veien passerer vi enda flere fosser. Fossefallene i Vallesinella skyter ut fra forskjellige avsatser og retninger gjennom granskogen.

Vi kommer tilbake fra Vallesinella i skumringen, og det er på tide med en aperitiff for den lille gruppen vår. Apericena er en helt fantastisk oppfinnelse. Det betyr ganske enkelt å slå sammen aperitiffen med en lettere middag. Drinker og vin serveres sammen med forskjellige småretter.

I den lille buffeen finner vi lokale Trentino-viner, som den berømte Teroldego, også kjent som «drageblod», Spressa delle giudicarie en ost laget kun av melk fra området, samt grappa og honning. 

I løpet av vår apericena oppstår det en diskusjon om hvilke fjell som er de vakreste i verden. Etter diverse fjellforslag kommer vi til at få fjellområder er som Dolomittene, de er rett og slett noe helt eget. Vi hever glassene våre med Teroldego: Skål for verdens vakreste fjell!

Les også: Norges ferieperler: Vestlandet

Dolomittene, Nord-Italia

MAJESTETISK: Dolomittene fremheves med rette for sin dramatiske storslagenhet. 

© Andres Phil

Den påfølgende kvelden spiser vi enda bedre. Vi drar til Il Gallo Cedrone, en restaurant som ryktes å være blant de beste i Trentino-regionen. Som forventet får vi et førsteklasses måltid, inkludert restaurantens ravioli med blåmuggost og andemousse. 

Lille Madonna di Campiglio har kun 700 fastboende innbyggere. Men byen har ikke mindre enn tre restauranter med Michelinstjerner. I tillegg til en hel rekke flotte kroer og puber. Med natur, mat og vin i en gudsbenådet klasse, mangler det bare musikk for å gjøre helheten komplett.

Heldigvis er vi i Madonna di Campiglio under musikkfestivalen I Suoni delle Dolomiti. Denne årlige festivalen pågår i et par sommermåneder på forskjellige steder Trentino, og ikke minst i Val Rendena. Hvert år kommer flere store navn innen klassisk musikk hit.

Festivalens avslutningskonsert finner sted på et overraskende tidspunkt. Om kvelden tar jeg taubanen opp på Monte Spinale og tar inn på Rifugio Stoppani, en fjellstue som befinner seg svimlende 2500 meter over havet.

Vallesinella, fosselfall, Nord-Italia

FOSSER FREM: Vallesinella har mengder av fossefall som stuper nedover i alpeskogen 

© Anders Phil

Vekkeklokken min ringer kl. 4, og frokostserveringen har allerede åpnet. Jeg får i meg en varm kopp kaffe og en nybakt cornetto før jeg går ut i mørket. Her er lommelykt et must. 

Til å begynne med hører jeg bare silhuetter og hører kun stemmer. Men snart ser jeg lysene fra hundrevis av fakler opp skråningen. Vi er alle på vei til daggrykonserten, for flere er dette festivalens årlige høydepunkt. Stien som funksjonærene hjelper oss med å finne i mørket, fører til en liten senkning i det karrige alpelandskapet. 

Akkurat idet solens første stråler treffer orkesterleder Mario Brunellos cello, begynner han konserten med Adagio fra Konsert for to celloer av Bach. Musikerne fra Kremerata Baltica-symfonikerne står bak ham. Etter Bach følges konserten opp med stykker av både Mozart og Tsjaikovskij. Trenger jeg å si at det ble en konsert jeg sent vil glemme? Og et verdig punktum på reisen til Dolomittene. 

Dette må du se og gjøre i Dolomittene 

Sykkeltur i alpene i Nord-Italia

MED STRØMMEN: Nye solide elsykler gjør syklingen til en nytelse 

© Anders Phil

Opplevelser

Vandring og sykling i vakre landskap

Rundt Madonna di Campiglio finnes et bredt og vakkert utvalg av hele 148 turstier i forskjellige høyder, lett tilg jengelig med taubaner. For terrengsykkel-entusiasten finnes hele 26 løyper. Spør også etter Bici Bus Trek, busser hvor du kan ha med sykkelen din.

Les mer: campigliodolomiti.it campigliodolomiti.it/bikeland 

Spa og velvære 

Hvil ut i Alpene

Madonna di Campiglio var i sin tid et kursted, og det finnes mange spahoteller her. Blant de med høy standard kan vi nevne Majestic Mountain Charme, DV Chalet Boutique Hotel & Spa og Oasi del Sogno. 

Les mer: majesticmchotel.comdvchalet.it, hotelchaletdelsognocampiglio.com 

LØYPE – HER KOMMER VI: Bare rundt Madonna di Campiglio er det 26 mountainbike-løyper. 

© Anders Phil

Musikkfestivalen I Suoni Delle Domomiti 

Eller på norsk: Lydene av Dolomittene, ligner ikke på noen annen festival. Konserter med klassisk musikk og jazz settes opp på inspirerende plasser i Trentino-regionen, ofte ute, og finner sted i sommermånedene. 

Les mer: isuonidelledolomiti.it 

Mat og drikke

Il Gallo Cedrone - for livsnyteren

Denne restauranten har en Michelinstjerne og ble kåret til Årets restaurant 2018 i Trentino-regionen. Foruten saliggjørende mat er den også kjent for sin vinkjeller.
Hotel Bertelli, Via Cima Tosa 80, Madonna di Campiglio.

Les mer: ilgallocedrone.it 

Stube Hermitage - luksus i alpemiljø

Enestående matkreasjoner i ekte alpemiljø. Er en av Alpenes 15 beste restauranter. Den store uteterrassen er et drømmested for lunsj. En Michelin-stjerne.

Biohotel Hermitage, Castelletto Inferiore 69, Madonna di Campiglio,

Les mer: stubehermitage.it 

Ristorante Artini 

Drevet i 40 år av familien Artini. Med mye omsorg tilbereder de tradisjonell mat fra området. Alle råvarer er valgt fra miljøbevisste produsenter.

Via Pradalago 38, Hotel Bellavista, Madonna di Campiglio,

Les mer: hotelcampigliobellavista.it 

Dolomittene, Musikkfestival, Suoni delle Dolomiti

LYDEN AV DOLOMITTENE: I Suoni delle Dolomiti er en helt unik musikfestival. 

© Anders Phil

Shopping

Le Cose Buone Di Cesare Maestri 

Hvorfor lete når man kan finne alt i denne delikatessebutikken? Her finner du lokale favoritter som Trentino-viner, marmelader, hvitløkssalami og ikke minst spesialosten Spressa delle Giudicarie.

Piazza Righi 16, Madonna di Campiglio 

Her bor du bra

Hotel Majestic Mountain Charme 

Stilfullt firestjerners hotell, midt i byen. Et hotell som har vært eid i 50 år av samme familie. Har en spa-avdeling med fantastisk utsikt.

Piazza Righi 33, Madonna di Campiglio, 

Les mer: majesticmchotel.com 

9. Prisvennlig og nært

Hotel Bonopace 

Bo behagelig og spar samtidig penger til noe annet enn å bo på reisen. Hotellet er tre- stjerners, ligger sentralt og har spa og svømmebasseng. Prisen pleier å være halvparten av firestjernershotellene som ligger i samme område.

Via Monte Spinale 18, Madonna di Campiglio, 

Les mer: hotelcampigliobonapace.it 

Konsert, Suoni delle Dolomiti, Nord-Italia

MUSIKK PÅ HØYT NIVÅ: Avslutningskonserten under festivalen I Suoni delle Dolomiti skjer på 2 500 meters høyde. 

© Anders Phil

Reise til Dolomittene

Tog: Oslo–München. Deretter München–Verona, Verona–Trento. Fra Trento buss eller leiebil til Madonna di Campiglio. Omtrentlig pris: 4 000–5 000 kr t/r avhengig av selskap man velger. 

Fly: Lufthansa flyr hele året fra Oslo til Verona. Norwegian flyr direkte i perioden mai–oktober. Fra Verona tar man tog til Trento (1 time) og buss til Madonna di Campiglio (1,5 time).

Beste sesong: For sommeraktiviteter er juni–august best, selv om Dolomittene har bedre plass i mai og september. Resten av året tilhører stort sett vintersesongen.

Språk: Italiensk. I Dolomittene prater de fleste rimelig godt engelsk og tysk. 

Prisnivå: Prisene er høyere på de kjente turiststedene enn i de mindre byene.

Slik kommer du rundt: Størst frihet gir naturlig nok leiebilen. Men regionens kollektivtrafikk, Trentino Trasporti, har et utmerket nett av tog, busser og taubaner. Søk opp Trentino Guest Card, som gir fri kollektivtrafikk og fri adgang till 60 museer/60 severdigheter. Det holder at du bestiller to hotellnetter på visittrentino.info for å få det.

Godt å vite: For den som skal vandre eller sykle, finnes appen Trentino Outdoor.
Les mer: visitdolomites.com, campigliodolomiti.it/en, visittrentino.info, trentinotrasporti.it.

Litteratur: Ernst Hemingways selvbiografiske roman «Farvel till våpnene» (1929) utspiller seg under første verdenskrig i Nord-Italia, der Dolomittene var den store krigsskueplassen. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...