© Getty Images

Eventyrøya Senja: Kvinnekraft i Nord

Det står respekt av å bygge opp turisme fra grunnen av. Samhold gjør sterk, tenker de kreative damene vi møtte på Senja i Troms.

21. oktober 2020 av Gunnhild Bjørnsti

Fakta om Senja

  • Norges nest største øy med et areal på 1589,35 km²
  • Ligger i Senja kommune etter at kommunene Torsken, Berg, Tranøy og Lenvik ble slått sammen 1. januar 2020.
  • Innbyggere: Ca. 7800.
  • Høyeste fjell: Breidtinden (984 moh )
  • Største tettsted: Silsand (1 366 innb.)
  • Fjorder: 13 – Mefjorden på 17 km er den lengste.
  • Inntektsgrunnlag: Fiske og turisme.

Høst og vinter på Senja Nordlyset, Aurora Borealis, er et naturfenomen som turister fra hele verden har strømmet til Nord-Norge for å oppleve. Nå er det nordmenns tur til å ta dette spektakulære lysshowet på himmelen nærmere i øyensyn. Nordlyset finnes hele året på Senja. For å kunne se lyset, gjelder det riktignok å ha mørke kvelder, fra høsten og utover. Planlegger du å reise til Senja, betyr det at både høst og vår er fine måneder for å se nordlyset, i tillegg til vintersesongen. 

Det å kombinere opplevelser av det magiske lyset med fjellturer til fots eller på ski, er en fantastisk måte å erfare NordNorge på. Spis måltider med fisk og reinsdyrkjøtt, få varmen i deg i badstue og jacuzzi, gjerne med en dypp i havet hvis du takler friske temperaturer, og nyt naturen i nord. Helt perfekt for en helgetur og noen ekstra fridager. 

Sterke kvinneskikkelser 

Det er mange damer som både eier og driver turiststeder på Senja. De har et aktivt nettverk, og de støtter og inspirerer hverandre. Sikkert en viktig årsak til at turismen på Senja blomstrer. Nedenfor kan du lese om noen av de vi møtte. 

Hamn i Senja.

SJEFEN PÅ BRYGGA: Mari Anne Feet er hotelldirektør på vakre Hamn i Senja. 

© Gunnhild Bjørnsti

Mari Anne Feet (55) på Hamn i Senja

Hamn i Senja er en flott resort i nord-vest, der man bor virkelig bra i økonomi-rom, suiter og leiligheter med terrasser, kjøkken og flotte bad. De store Aurora-rommene har panoramavinduer og storslagen utsikt over himmel, hav og fjell, alle med terrasse. 

Hotelldirektøren er Mari Anne Feet, en engasjert, driftig og utadvendt dame som jeg møtte for første gang på Bali. Fra den sørlige halvkule har hun nå flyttet til den nordlige halvkule, etter å ha drevet hoteller i India, Indonesia, Frankrike, Italia, England, Kreta og Tyskland, og utdannet seg som NLPcoach, ridelærer, skiinstruktør og yogalærer. Mari Anne styrer hotellet med brennende engasjement for at gjestene skal ha en uforglemmelig opplevelse. 

– Aktivitetene står i kø med alt det du ønsker, som kajakk, dykking, skjærgårdssafari, utendørs jacuzzi og sauna samt bodysurfing med overlevelsesdrakt. Se opp mot himmelen, du er i zen! sier Mari Anne. Hvis gjestene ønsker det, tilbys yogaklasser. Gjerne med Mari Anne når hun har tid. Det er en nytelse å se ut over havet mens kroppen utfører myke, rolige bevegelser. Vil dere på fjelltur? Ta på dere skoene og gå rett fra hotellet opp på Sukkertoppen, en akkurat passe tur på ca. en time hver vei, med en praktfull utsikt. Sykkeltur? Hotellet har egne sykler, så man kan ta seg en tur på egenhånd, når og hvor man vil. I dagslys eller kveldsstemning. Båttur? Guidete turer? Turtips? Ta kontakt med resepsjonen, de har oppdatert oversikt over aktivitetene. 

Mari Anne er stolt av hotellets mange muligheter. Beliggenheten i seg selv er ekstra vakker, bare det å vandre rundt på området er en opplevelse. Her er en fin havn, utsiktspunkter og en trebåt som fungerer som jacuzzi. Innendørs er det konjakksalong og restauranten Spiseriet, som serverer boknafisk, en klassiker i nord, og godt viltkjøtt. 

Mari Anne, hvordan havnet du på Senja? 

– Etter å ha jobbet mange år i utlandet, hadde jeg lyst til å flytte tilbake til Norge. Jeg så direktørstillingen ledig på Finn.no, og søkte etter tips fra en venninne i Stavanger. Jeg var egentlig ikke på jobbjakt, jeg hadde god jobb i Tyskland som regionsdirektør for flere hoteller. Så ble jeg ringt opp av Hamn i Senja, de var interessert i meg til jobben. Vi snakket sammen på Skype og fikk ekstra god kontakt. For å se anlegget tok jeg meg en tur hit i februar i år, og jeg ble i ordets rette forstand bergtatt. Her ville jeg være, jeg følte meg hjemme. Senja er min nye eventyrøy. Hamn i Senja er en familiebedrift og familien Fredriksen kommer fra Senja. Hotellet startet opp i 1994, men ble hardt rammet av brann i 2005 og bygget opp igjen. Hamn har også mange flere spennende historier å by på. 

– Familien jobber veldig aktivt med driften, vi har et flott samarbeid, de er fantastiske mennesker. Og min mor som bor i Haugesund er strålende fornøyd for at jeg er tilbake i Norge, selv om jeg er langt nord. Mari Anne elsker nærheten til havet, noe hun hadde savnet i Tyskland. Nå har hun sjøen rett utenfor kontoret. 

– Jeg kan bokstavelig talt ikke komme nærmere havet. Jeg har vært veldig heldig, og jeg er takknemlig hver dag. Hun har kjøpt seg en stor firehjulstrekker med store dekk og kommer seg raskt frem på veiene. 

– Jeg kjører motorsykkel også, en interesse jeg måtte skjule for mine indiske ansatte. Arbeidsdagen der var å vise en myndig tone, gå i drakt og fylle rollen som sjef. Her på Hamn kan jeg være meg selv, det passer min personlighet. Hva må til for å lykkes i å drive en resort på Senja? 

– Stedet i seg selv er et trekkplaster, naturopplevelsene står i kø. Anlegget er nytt, rommene har høy standard. Hamn tilbyr alle typer aktiviteter som finnes på Senja, stedet passer for aktive gjester. Vi var også heldige å bli intervjuet tidlig i sesongen av NRKs «Sommerbilen», og fikk god drahjelp av det programmet. Så selv om korona slo til på våren, hadde vi en sommersesong med fulle hus og et utrolig varmt vær. De som kom, opplevde Senja på sitt beste, så flere vil nok huske på oss til nye ferie- og helgeturer. Håper jeg. Mari Anne har alltid jobbet med hotell, hun er proff på hotelledelse. Med stort smil og hjertevarme takler hun alle typer mennesker og situasjoner. En egenskap man kan misunne henne. 

– Coaching- og NLP-utdannelsen er gull verdt. Den gir nyttige og praktiske verktøy. Så er jeg ekte interessert i mennesker, det gjør at jeg kommer lett i kontakt med folk. Jeg liker også å lære noe nytt hele tiden. Tysk, fransk, engelsk, dansk, indonesisk, mandarin – Mari Anne snakker alle språkene, så når det åpner opp igjen for utenlandsturisme, kan hun snakke med mange av gjestene på morsmålet deres. 

Guide har hun også vært, så turtipsene kommer som perler på en snor. Hun har i tillegg vært lærer i flere år, så evnen til å forklare faller henne lett. I tillegg har hun undervist på male- og kokkekurs og hatt terapitimer i Balis mest beryktede fengsel. Mari Anne var en del av kvinnegruppen «Lipstick Brigade» som hadde mot til å nærme seg de mest utsatte fangene. En av de hun hadde i terapi, utdannet seg som prest i fengselet. Smilet er ekte, hjertevarmen merkes fort og den personlige styrken favner langt mer enn bare seg og sitt. 

– Jeg er opptatt av å bygge tillit til de ansatte, vi er mange her fra flere nasjoner. Jeg tror på samhandling, og vi må alle trå til i disse tider. Selv om enkelte også føler frykt, må vi finne løsninger på arbeidssituasjonen, avslutter Mari Anne Feet. 

Tranøya

SØSTRE TIL RORS: Sissel og Wenche Hole vil at folk skal nyte stillheten når de kommer til dem på Tranøya.

© Gunnhild Bjørnsti

Sissel (37) og Wenche (34) Hole på Tranøya

Bonderomantikk, nostalgi, idyll uten biltrafikk. Bli møtt med privat båt på Refsnes og fraktet ut til naturskjønne og fredelige Tranøya som ligger beskyttet til i havgapet på den sørlige delen av Senja. Her driver søstrene Sissel Katrine Hole og Wenche Jarlesdottir Hole overnatting for ti gjester med landlig utsikt, bespisning med nordnorsk mat fra kortreise råvarer, i rødmalte bygninger, nyoppusset og innredet av dem selv. Hovedhuset er Prestegården fra 1856, som i dag brukes som gjestegård. Området har egen hvitmalt trekirke fra 1775, utendørs jacuzzi, sauer og gjess, samt en storslagen utsikt mot fjellene og nærhet til havet. Har man vokst opp med besteforeldre på gård, kan det å komme hit til de koselige rødmalte bygningene, låven, uthusene, stakittgjerder og åpne enger, vekke et virkelig hyggelig minne. Av og til er det helt ok å bare være. 

– Man må koble av for å koble på seg selv, påpeker søstrene, og forteller at nettopp roen og freden er hva gjestene liker med Tranøya. Wenche og Sissel overtok 1. mai 2019, og har stått for mye av oppussingen selv. 

– Det er en styrke å være to, men min samboer som er tømrer har også bidratt. Så Tranøya er et familieprosjekt. Hele familien ble involvert da vi søstrene startet opp her. De bidrar med annen kompetanse enn det vi har selv, så vi er et sterkt team, forklarer Sissel. Hun er vernepleier med lang videreutdanning, blant annet innen rus og psykiatri. Wenche er barnehagelærer. 

– Jeg jobbet i Senja kommune da vi overtok prosjektet, og jeg sa opp stillingen for å satse helhjertet. Det ble en så positiv overraskelse å få sette i gang med Tranøya. Vi tenkte at vi hadde ikke en sjanse, vi hadde aldri drevet firma og var de eneste kvinnelige søkerne. Kunne dette bli vårt? Vi ble overlykkelige da vi fikk tilslaget, det var virkelig stort for oss. 

Hvorfor ville dere satse her? 

– Begge hadde lyst til å drive noe selv, vi har den energien i oss. Tranøya er viktig for oss, vi har vokst opp like ved, og vi ønsket å ta vare på verdiene herfra. Som å drive noe som er i tråd med hvordan ting var før, nesten litt gammeldags, ikke nytt og fancy. Historien går langt tilbake, over 2000 år, det er unikt for store deler av miljøet, og mange har et forhold til Tranøya fra gammelt av. De ble konfirmert her, besteforeldrene jobbet for presten, de har slekt på kirkegården og kommer hver sommer og ser til gravene. De som har tilhørighet, skal fortsatt føle seg velkommen. 

Hva kan man gjøre på høsten og vinteren? 

– Vi har flotte turstier rundt på øya. Man kan komme og spise lunch, sitte i lavvo med bål, bli med på fisketurer for sei, torsk, makrell og kveite på stang. De hemmelige fiskeplassene kjenner vi godt. Så kommer nordlyset, det er helt spektakulært. For så å komme inn til hjemmekos med fyr i ovnen. Tranøya har perfekte forhold for nordlys, et fenomen mange vil oppleve. 

– Vi har ofte klarvær med helt skyfri himmel, vi er heldige. Det er fantastisk å se nordlys i båt og oppdage morild etter båten. Det er heller ikke så kaldt her, det blir sjelden under minus 15 grader om vinteren. Elgene kommer og beiter siden det er lite snø, man kan bare sitte i stuevinduet og følge med. Wenche og Sissel tar gjerne med gjestene på kulturvandring med matstopp underveis, og bidrar med spennende historier. Siden de har vokst opp her, er de gode på fortellinger for de ti gjestene. 

– Vi er i ferd med å utvide til 20 sengeplasser totalt. Når de står ferdig skal vi nok ikke utvide mer, gården skal bevares som en rolig plass. Siden søstrene er nye innen turisme, har de satt pris på samarbeidet med andre innen næringen. 

– Vi synes nettverk med kvinner er artig og spesielt, det er godt å være flere kvinner i lag, med god støtte i hverandre. Vi har funnet tonen med flere, får gode råd, drikker kaffe sammen, besøker hverandre og ser hvordan de driver. Det har hjulpet oss mye. Denne positive innstillingen og samarbeidsviljen gjør noe med vår egen holdning og hvordan vi får ting til å fungere her. Vi håper det kommer flere kvinnelige gründere, og skal heie på dem så de tør å gjøre noe nytt og satse. Hun påpeker at det tøft å starte egen bedrift, selv med støtte i familien. 

– Det er uansett deg selv det står og faller på. Mitt råd til andre kvinner: Tenk at dette har andre gjort før deg, så hvorfor kan ikke også du få det til? 

Hva har dere lært mest av under oppstarten? 

– Ikke hør for mye på mange meninger og bli påvirket av andre, det kan virke negativt. Ikke gi opp før du har prøvd. Ha tro på deg selv. Hadde vi hørt på andre, hadde nok konseptet vært noe annet enn slik det fremstår i dag, sier søstrene, som ikke angrer på at de startet opp på Tranøya. Det å finne roen og lande er hva søstrene tror på for moderne, travle mennesker. Tilbake til røttene er et viktig tema. 

– Mange synes vi har truffet spikeren på hodet med en helhetlig opplevelse, for vi er ikke et vanlig hotell men har skapt et ekstra tilbud som Senja trenger. Vi har fått god respons og var uforberedt på så mye besøk i sommer. Vi vil skape omgivelser som inspirerer til refleksjon over alt det vi står i fare for å miste når tempoet tar over styringen av våre liv. Tranøya har noe beroligende over seg. Få reiser uberørt herfra, sier Sissel og Wenche.

KORTREIST MAT: Hotelleier Berit Wilsgård og den tyske kokken Nyako Lowe har plukket sopp og blåbær i nærområdet som de etterpå tilbereder på kjøkkenet. Fokuset er alltid på lokale råvarer. 

© Gunnhild Bjørnsti

Berit Wilsgård (57) på Senja Fjordhotel

Frovåg sør på øya ligger Senja Fjordhotell rett ved havet. Her får man varmen i badstuen, og mange blir fristet til en dypp eller dukkert i det friske vannet. Det er bare å klatre ned stigen rett fra terrassen, ha håndkle og badekåpe liggende klart. Ladies sauna er populært, og har blitt et begrep året rundt. Eieren heter Berit Wilsgård (som eier hotellet sammen med sin mann) og er som Mari Anne, Sissel og Wenche en av disse drivende dyktige damene på Senja. Hun serverer chablis i baren og har med «ladies sauna» et blikk for hva kvinnelige gjester liker. I restauranten disker hun opp med fiskesuppe til forrett, fersk kveite og mør reinsdyrkalv til hovedrett etterfulgt av hjemmelaget multe-is til dessert. Som det smaker etter en lang dag utendørs! Rorbuer er tilknyttet hotellet og passer alle som liker å fiske og gjerne tilberede maten selv. I den kalde årstiden arrangerer hotellet fellesturer med skipper og «storbåten», som de kaller farkosten. 

– Du må ut på havet når du kommer hit, det er en stor del av opplevelsen. Fra oktober bruker vi storbåten for å ta folk ut. Nordlysturer med båt er helt nydelig. Folk fra sør har kanskje aldri sett nordlys, så ta sjansen, kom og bli 2–3 dager. Lyset her er så spesielt å oppdage. På kveldstid og om natten gjennom både høsten og vinteren og til langt ut på våren. Det er magisk, forklarer Berit. Klimaet er lunt på Sør-Senja, og det er sjelden mye snø før over nyttår. Da er en trugetur spennende, og et godt alternativ til skitur. 

– Januar, februar, mars og april er måneder med snø, og jeg kan anbefale tur med hundeslede for å se nordlyset, det er praktfullt. Hundesledetur på barmark er også mulig, man trenger ikke vente på snøen. Uansett hva gjestene vil oppleve, så setter vi sammen en pakke, gjerne på 3–4 dager så man får oppleve det beste. Tenk at 85 prosent av folk sør for Dovre ikke har sett nordlyset! Berit er så utrolig engasjert for å få Senja opp i bevisstheten når man planlegger turer i Norge. Med på laget har hun svenske Johanna som er hotelldirektør og flere damer i administrasjon og servering. Mennene jobber på kjøkkenet, så tidene har endret seg. 

Hvordan fikk du ideen til å starte hotell? 

– Jeg er opprinnelig utdannet sykepleier og har jobbet lengst som det, så hadde noen sagt til meg tidligere at jeg skulle drive hotell, hadde jeg nok bare ledd. Mannen min og jeg startet opp med rorbuer i 2009, ved siden av der hotellet ligger nå. Vi begynte i det små og solgte havfiske-turer. Forholdene for fiske her er fantastiske, og gjestene som leier sjøbodene, kommer år etter år. Vi så mulighetene for turisme i tillegg til våre faste jobber og bygget stein på stein

Berit og mannen bor like ved der hotellet ligger nå, og har bygd opp hotellet og fiskecampen praktisk talt fra ingenting. For å få til helårsdrift ved fiskecampen begynte de å tegne på et hus som skulle inneholde møterom og restaurant. Så ble det lagt på overnattingsrom i huset, og til slutt endte de opp med et lite hotell som i dag er Senja Fjordhotell på Sør-Senja, på en side av øya med mildt klima. 

– Målet vårt var å kunne tilby helårsdrift til våre kunder, og dermed skape en helårsarbeidsplass til våre ansatte. Før oppstarten og de første to årene jobbet jeg kun med hotellet. Mannen min og jeg er vant til å gjøre mye forskjellig, fra kontorarbeid til å lede mennesker og hjelpe turister m.m. Vi innehar mye forskjellig kompetanse på hvert vår felt, dette er særdeles nyttig i en oppstartsfase hvor en ikke trenger å leie inn folk til alt. Det blir fort dyrt, og det er en stor fordel å kunne gjøre mye selv, og ha oversikt. Berit har hatt suksess, og håper at suksessen skal fortsette. 

– Vi har rett og slett jobbet mange timer for å komme dit vi er i dag med familiebedriften. Banken har hatt trua på oss, vi hadde ikke kunnet gjøre dette prosjektet uten at de var med. Det er dyrt å bygge hotell i Norge, og det er veldig strenge sikkerhetskrav til et slikt bygg. Heldigvis visste vi ikke alt da vi startet. Prosjektet ble også dyrere enn vi først planla, men alt i alt har ting gått seg til etter hvert. Det koster å få drømmene oppfylt, men det kan gå bra likevel, er min erfaring. Naboene våre her har også vært viktige for oss, de var villige til å selge oss eiendom. Det har utvilsomt vært en avgjørende faktor for at vi har kunnet utvide vår virksomhet! Mot, stå-på-vilje, goodwill og samarbeid er viktige faktorer for å lykkes. 

– På Senja står mange bedrifter sammen, vi ser ikke på hverandre som konkurrenter. Vi har behov for hverandre når øya skal utvikles til en god destinasjon, og det er veldig positivt. Vi drar nytte av hverandre, for eksempel med utstyr hvis vi trenger en ekstra båt, sykler, noen som kan hjelpe til for å hente turister og ta imot for overnatting hvis vi har fulle hus. Det er også positivt å være del av Visit Senja i dette samarbeidet, og for å nå ut i den store verden samlet. Senja Fjordhotell holder åpent hele året, også over nyttår for alle som ønsker en særpreget feiring inn i det nye året tett på naturen. 

– I jula leier vi ut sjøbodene, der kan gjestene lage mat selv og nyte synet av himmel og hav. Naturen og stemningen her er storslagen, det er hva jeg kaller Senja Feeling, avslutter Berit Wilsgård.

MANGE OPPGAVER: Eier og daglig leder Eli Marianne Pedersen er som poteten. – Jeg gjør litt av alt, man må trå til på mange oppgaver, både som kokke og servitør. 

Eli Marianne Pedersen (48) på Skagi Senja Hotel & Lodge

Skagi Senja Hotel & Lodge tilbyr rom til gode priser og hjemmelaget mat og kaker på Flo Bord og Bar. Overnattingsstedet med 28 sengeplasser fordelt på seks rom og to hytter, ligger nord-vest på Senja i bygda Skaland, rett ved havet med utsikt til fjellene og et fantastisk turterreng rett utenfor anlegget. Man kan gå direkte fra døren opp i fjellet på godt oppmerkede stier. Toppturisme og randonné er populært. Vil man på rib-tur med strandhugg, er det utleie rett på andre siden av veien hos Basecamp. Eli Marianne Pedersen er eier og daglig leder, hun har visjoner og mange planer. 

– Jeg overtok her for to år siden, og jobbet tidligere på Hamn, forteller hun. Skaland er utgangspunkt for mange opplevelser. 

– Grunnen til at så mange trives på Skaland, er at vi er et lokalsamfunn, ikke en turistmaskin. Alle som kommer hit, er fornøyde, vi har helårsdrift og turismen vokser raskt. Spesielt vinterturismen. Mange som kommer hit for første gang, får virkelig øynene opp for Senja. De blir nesten lamslåtte og får godfølelsen. 

Hva kan man oppleve på høsten og vinteren utover fjellturer? 

– Høsten har så klar luft, med vakre farger i naturen, det er min favorittsesong. Det er bare å pakke sekken med god niste og gå seg en tur i eget tempo. Vi har også båt for fiske og sightseeing, så det er mye å finne på. Utleie av sykler før snøen kommer har vi også samt truger for dem som vil prøve det. Selve Skaland lever ikke av fiske som de fleste stedene på øya. Her råder Skaland Graphite, en gruve som har vært bærebjelken i samfunnet i nesten 100 år, og som har et eget museum med en utstilling om gruvedriften og som også viser et tidligere arbeiderhjem til gruvearbeiderne. Det ligger i samme hus som turistinformasjonen og er Skagis nærmeste nabo. 

Det har vært et spesielt år, men Eli er optimistisk. 

– Jeg trigges svært godt av utfordringer og sommerturismen. Nå er jeg i gang med å utvikle spennende turprogram for tiden fremover. Vi er lokalkjente og kan foreslå turer til alle Senjas attraksjoner, som Husfjellet, Bøvær, Tungeneset, Ersfjordstranden, Segla og utsiktspunktet Magasuget. Vil man kombinere Skagi med Hamn, ligger vi kun 10 minutters båttur fra hverandre, forklarer Eli Marianne Pedersen.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...