SUKSESS:
SUKSESS:

– Det har vært et blodslit å komme dit jeg er i dag, sier den bokaktuelle svenske forfatteren Emelie Schepp. 

© Thron Ullberg

– Stolt av at jeg aldri ga opp

Emelie Schepp møtte bare stengte dører – men endte opp med å ta Sverige med storm!

22. juli 2017 av Lisbeth Skøelv

– Jeg er så glad for at jeg fulgte drømmen min og aldri ga opp!

Det var nemlig ikke gitt at svenske Emelie Schepp (37) skulle bli en bestselgende forfatter. Hun drev reklamebyrå sammen med ektemannen Henrik da hun skrev sin første krimroman, «Merket for livet», med statsadvokaten Jana Berzelius i hovedrollen. 

Og da hun sendte manuset til de svenske forlagene, fikk hun avslag fra ett og ingen svar fra de andre. Hun purret etter noen måneder uten at noe mer skjedde. Da ga hun forlagene beskjed om å kaste manuset. Emelie hadde bestemt seg: Hun skulle gi ut debutboken selv!

– Avslagene – eller mangelen på svar – stoppet meg ikke, det ga meg i stedet superkrefter. Noen tar et nei som en unnskyldning for ikke å gå videre. For meg var nei en mulighet, sier hun i dag.

– Overbevist om at jeg ville lykkes

Hun betalte av egen lomme for å trykke debutboken i 5000 eksemplarer. I pocketutgave – siden det ville bli billigst både for henne og leserne. 

Både ektemannen Henrik og barna Philip og Filippa ble satt i sving med å bære bøker, og Emelie brukte kontaktene sine, sosiale medier og personlig oppmøte hos bokhandlere for å spre ordet om den nye romanen. Hver kveld og hver helg i et halvt år ble brukt til å promotere boken.

– Å skrive bok er vanskelig, å selge den er enda vanskeligere. Det var ikke noe som minnet om et glamorøst liv da, det kan jeg love deg. Hele familien ble satt i arbeid, sier krimforfatteren, og forklarer hvorfor hun aldri hadde lyst til å gi opp:

– Jeg trodde så sterkt på karakteren Jana Berzelius, hun er en kompleks og litt underlig type. Jeg savnet en så tøff kvinne i krimlitteraturen, og var sikker på at leserne også gjorde det og kom til å like henne. Jeg var overbevist om at jeg ville lykkes. Men jeg visste at ting tar tid. Slik er det å satse på noe, enten man skal ta en utdannelse, bli hockeyproff, sanger – eller forfatter, sier 37-åringen.

Satte svensk rekord

Alt det harde arbeidet ga resultater. Seks måneder etter utgivelsen hadde boken solgt over 40 000 eksemplarer. Det var svensk rekord for selvpubliserte bøker.

– Jeg ga aldri opp. Fra jeg var barn har jeg satt meg mål, både på skolen og
i stallen med hestene mine. Det ble en naturlig tenkemåte. Uten denne tilnærmingen hadde jeg nok gitt meg da ingen ville gi ut boken min. For det er dette det er snakk om – å forstå at en må jobbe hardt og aldri gi seg om en skal nå drømmene sine.

Det er også en tankegang hun ønsker å videreformidle til barna sine.

– Jeg synes at jeg gjennom min kamp for å lykkes er et godt forbilde for dem. Jeg ønsker å lære dem det samme som jeg lærte av mine foreldre: At det nytter om man har tro på det man gjør og er villig til å bruke tid og krefter. Hadde det ikke vært for foreldrene mine, ville jeg aldri visst hvor effektfullt det er å bare brette opp ermene og gå i gang selv om man blir avvist, sier hun.

Droppet TV og sosiale medier

Med 100 prosent stilling og to små barn sto Emelie Schepp en periode opp kl. 04.30 for å skrive. Det fungerte dårlig. Derfor tok hun et drastisk valg: Hun kuttet ut tv-titting og sosiale medier.

– Det er utrolig hva man får gjort om man kutter ut alle skjermene som stjeler så utrolig mye tid. Alle snakker om alt de ikke har tid til, et kurs de vil ta, en hobby de vil drive med, men de tar seg alltid tid til å følge med på enda en ny tv-serie. Skal man prioritere noe, må man nedprioritere noe annet. Så enkelt er det. For meg ble TV og sosiale medier en trussel mot drømmen min!

Med solide salgstall i ryggen, valgte hun til slutt å signere kontrakt med et større forlag. Hittil har debutboken solgt i hele 250 000 eksemplarer bare i Sverige, og skal utgis i 27 land. Nå er hun klar med sin tredje roman om statsadvokat Berzelius, «Skjult agenda». Og det stopper ikke her.

– Målet mitt er å skrive åtte bøker og ha et samlet salgstall på en million. Jeg håper og tror jeg skal klare det. Jeg forstår fortsatt ikke at å skrive er jobben min, ikke bare en hobby. Jeg nyter hver eneste dag. Det var verdt alt jeg måtte gjennom for å komme dit jeg er i dag! 

Emelie Schepp (37)

Bor: I Motala i Sverige.

Familie: Gift med Henrik, barna Philip (8) og Filippa (11). 

Yrke: Forfatter. 

Sosiale medier: Emelie Schepp (Facebook) og @emelieschepp (Instagram). 

Aktuell: Med sin tredje krimroman «Skjult agenda». 

Krimbok «Merket for livet» av forfatter Emelie Schepp.
Gave til deg:

Debutboken «Merket for livet», som solgte 250 000 eksemplarer i Sverige og er utgitt i 27 land, er vedlagt Tara nr. 10 – som er i butikk nå.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...