Rigmor galtung livsstil

TILBAKE I TOPPFORM: Etter å ha falt ned fra humortronen som følge av en depresjon, er komiker Rigmor Galtung tilbake på scenen.

© Foto: Thomas Qvale / Hår, makeup og styling: Kjersti Andreassen/Style Management / Location: Bogstad Gård i Oslo

Rigmor Galtung: - Jeg har gått ned førti kilo på åtte måneder

Komiker Rigmor Galtung er tilbake i rampelyset etter 20 år – 40 kilo lettere og med et nytt show på trappene.

3. november 2021 av Gry Thune

Da sammenbruddet kom, i 2001, var hun på toppen av karrieren. Som en av landets første kvinnelige standupkomikere, hadde hun herjet med sine parodier gjennom det meste av 1990-tallet, i tv, radio og på humorscenen. Da hun kom seg opp fra knestående, fortalte hun ærlig om den bipolare lidelsen, om det fulle lyset og det stummende mørket som hadde rammet så hardt. Om hvordan hun trodde hun var død, der hun lå i sengen, mens moren og tanten lå på hver sin side og holdt rundt henne. 

Hun ble hyllet for åpenheten, men mistet humorkarrieren. 

Tjue år senere, det året hun fylte 50, kunne hun feire med et nytt stort humorshow, «Syltynn, topptrent og dønn ærlig». 

Hun var på full fart ut på turné, da det lille viruset fra Kina stengte hele verden ned. På to dager mistet Rigmor Galtung alt av jobber. 

– Smellen nå var kort og fyndig. Jeg er rar der også. Jeg er ikke så lenge deprimert av gangen. Det kan gå årevis mellom hver gang. Nå er det mer som et anfall. Da jeg var på besøk hos søsteren min sist, løp jeg to timer på natta. Så var det over. 

Hun setter opp et forfjamset uttrykk, mens hun ser seg over skulderen. «Herregud, så fort dette gikk da». 

Rigmor Galtung er et menneske det er lett å spasere rett inn til. I det lille rødmalte huset i Tønsberg sentrum ønsker hun varmt velkommen, og i neste øyeblikk har hun fortalt om øyelokkoperasjonen hun tok for en uke siden. Den var på medisinsk grunnlag, de var så tunge at hun måtte gå med oppsperrede øyne for å kunne se noe som helst. Om vil vi ha frokost? Bordet er dekket

«Det er nesten fælt å si det, men korona har vært veldig bra for meg»

Rigmor galtung kreativ

SLUTT PÅ FLINK PIKE: – Jeg har alltid vært veldig konkurransedrevet, og har sluttet med det jeg ikke var best på. Nå er jeg ikke så opptatt av å være flink lenger. 

© Foto: Thomas Qvale / Hår, makeup og styling: Kjersti Andreassen/Style Management / Location: Bogstad Gård i Oslo

Etter en depresjon, blir hun ofte kreativ. Etter den lille duppen, som hun kaller den, fant hun ut at hun kunne sette opp humorshowet i sin egen hage. I 2020, etter alle gjeldende smittevernsregler, inviterte hun til HageLatter ute på terrassen. I sommer gjentok hun suksessen med Marianne Krogness som gjest. Utpå nyåret skal de to nye humorvenninnene ut på turné sammen med nytt show. 

– Vi har det veldig gøy sammen. Hun kaller meg Vesla. Hun er litt storesøster og mamma. Også har vi med oss musiker Haavard Flaaten. Det er godt å være en liten trupp. 

Rigmor smører seg en skive med speltbrød. På bordet står et stettefat med grønne druer, blåbær og bringebær i hver sin etasje. 

Hun smiler, og ler igjen den latteren som sitter så løst. 

– Det er nesten fælt å si det, men korona har vært veldig bra for meg. Det var da jeg kunne ta tak i livsstilen min og få til en endring. Jeg har gått ned førti kilo på åtte måneder. 

– Etter den voldsomme endringen, har jeg kjent mest på lykke og glede. 

Hadde hun vært barn i dag, hadde hun trolig fått noen bokstaver, mener Rigmor. Moren var bautaen for henne og de to yngre søstrene. Varm og klok og med det Rigmor beskriver som en veldig sterk psyke. Noe som kom godt med. 

Rigmor galtung skuespiller

SOLID FUNDAMENT: Egentlig er Rigmor Galtung utdannet skuespiller, og drømte om å bli seriøs skuespiller på Nationaltheatret. For henne er humor og alvor tett forbundet med hverandre.

© Foto: Thomas Qvale / Hår, makeup og styling: Kjersti Andreassen/Style Management / Location: Bogstad Gård i Oslo

– Jeg var veldig vill og veldig kreativ. Jeg var ikke slem, men jeg fant på mye gærent. Tre og et halvt år gammel stakk hun av fra barnehagen som lå i Frognerparken. Ingen av de ansatte klarte å finne henne. Moren, som var høygravid, holdt på å nedkomme av frykt. Så ringte de fra Briskeby politikammer. Der satt Rigmor med en politilue på snei på hodet, ei bolle i hånda og var i sitt livs form.

– Jeg hadde det helt topp. Jeg var klar for livet og kjørte full underholdningspakke.

– Å stå alene på en scene foran 200 andre, gjorde meg ingenting. Men jeg kunne være redd for andre barn.

Bipolariteten ligger i slekten. En onkel hadde samme symptomer, han steppet på Chat Noir som fireåring. Han ble holdt i tømmene av familien til å bli juveler, lagde smykker til dronning Sonja og omgikk revylegendene Elisabeth Grannemann og Dag Frøland.

– Det er litt der jeg kommer fra. Vi hadde et veldig nært bånd. Jeg kjente meg igjen i ham.

Faren dro da hun var elleve. Det var første gangen hun fikk et angstanfall – og forsto at dette også var litt mer enn en vanlig reaksjon.

– Jeg følte meg annerledes, det hadde jeg alltid gjort. Men det gjorde meg ikke noe – jeg hadde scenen, og der ga jeg alt. Jeg gikk på en skole med et ganske ensartet miljø, men ga faen i de jentene som prøvde å hakke meg ned.

Hos BUP møtte hun en forståelsesfull psykolog, Borghild. «Dette med å være litt annerledes kan være litt vanskelig nå, men det kommer til å bli din styrke», sa hun.

– Og det ble det jo.

Rigmor galtung vekttap

DE MØRKESTE TANKENE: Når depresjonen kommer, er det dette hun tenker: «Jeg er en dritt, jeg er ikke verdt noe. DENNE gangen går det ikke over». 

© Foto: Thomas Qvale / Hår, makeup og styling: Kjersti Andreassen/Style Management / Location: Bogstad Gård i Oslo

«Her er Borghild», proklamerte Rigmor høyt til de andre barna da psykologen kom på besøk til skolen – og ble skuffet da hun forsto at Borghild også møtte andre barn for samtaler. 

Rigmor setter opp et forbløffet ansikt. «Hæ – har du andre der?» 

– Jeg ville gjerne være eksklusiv. Det er ikke rart jeg har fått en diagnose. Jeg skulle sikkert ha hatt flere. 

Og så, rett bak latteren – alvoret. 

– Den enorme skuffelsen var nesten ikke til å bære. Jeg kan trigges av det. Jeg er sårbar på relasjoner. Å bli avvist eller ved tap. 

Den første store avvisningen opplevde hun da faren dro. Da hun brøt sammen på toppen av karrieren, 32 år gammel, skjedde det etter at samboeren dro. 

– Jeg hadde hatt en flott tid, der jeg fikk en karriere, barn og mann. Det var når det ble borte, at jeg falt ned i den mørke kjelleren uten trapp opp igjen. 

Hun har fortalt åpent om den store livskrisen mange ganger. Det var først da hun fikk diagnosen bipolar lidelse. 

– Jeg var livredd for å være alene. Jeg var sikkert veldig slitsom, jeg snakket og snakket og snakket. Men mamma var der og var der og var der. Hun har alltid vært der for meg 110 prosent.

Rigmor galtung vektnedgang

LIVSSTILSENDRING: Hun har mistet 40 kilo på åtte måneder. I Tønsberg by har Rigmor og venninnen Kari nærmest blitt en attraksjon, der de bakser på med hvert sitt traktordekk. Bildet er tatt rett før julen 2020.

Rigmor galtung livsstilsforandring

BYR PÅ SEG SELV: Det viktigste hun formidler i foredragene? – Det går over. Livet står aldri stille. Når du opplever mørke, vil du oppleve lyset også. I stillstanden er det vekst. Jeg er underveis. Det er veldig fint å være underveis. 

Humorjobbene forsvant. Men mange ville ha henne til å holde seriøse foredrag om psykisk helse. Hun utdannet seg samtidig til vernepleier, jobbet innen psykiatri og med rus, mens hun så mange av humorkollegaene oppnå stor suksess. 

Lenge strevde hun med tankene om at når det lyktes for andre, var hun mislykket. 

– Jeg har alltid vært veldig konkurransedrevet og opptatt av å være best. 

– Men jeg hadde vekst. Å sitte her nå og se at herregud, jeg kom meg over hver eneste dump – og så har jeg klart det kunststykket å lage et levebrød av det. Det er utrolig deilig å kjenne på. Hun begynner å le. 

– Slik er det akkurat i dag i hvert fall. Etter hvert begynte hun å flette inn humor i foredragene om det å leve med en psykisk sårbarhet. «Tur retur knestående» er tittelen på et av dem. For Rigmor er humor og alvor like tett forbundet med hverandre, slik lys og mørke er. 

– I min verden eksisterer ikke det ene uten det andre. Har du mye humor, har du også alvor. 

Det er bipolariteten som gjør at jeg kan oppleve følelsene sterkere. Jeg vet godt hvor mørkt det kan være, og nettopp derfor også hvor lyst det kan være. 

– Når jeg blir syk … det er ikke noe gøy, men etter alt mørket, så kommer lyset. Og det er så mye læring i det mørket og stillstanden. Det er som med trening – i restitusjonen så er det vekst. Livet står aldri stille. Det ligger vekst i stillstand.

– Så er det å prøve å ønske det velkommen. Sånn er det når jeg jobber med show også, og det ikke er en eneste tanke. Så har jeg skjønt at det er da det mest kreative skjer. 

– Jeg kan få panikk om de tankene kommer på scenen. «Å herregud, det er bare bomull i hodet, alt er borte.» Da prøver jeg å si til meg selv: «Bare vær i det. Det går over.» Det var det Ludvig som lærte meg. 

Rigmor galtung familie

KLOK LITEN MANN: Sønnen Ludvig opplevde tidlig i livet at mamma ble syk, og har alltid ment at hun ikke kan noe for det. Og at det går over.

Da hun hadde vært syk og innlagt for andre gang, var hun redd for at sønnen kunne ha tatt skade av det. En barnepsykolog spurte ham. «Er du sint på mamma, som blir syk?» «Nei», svarte seksåringen. «Hun kan ikke noe for det, og det går jo over.»

– Han hadde sett at jeg ble syk da han var tre år og seks år. Så det lærte jeg av min sønn. Det går over. Du kommer alltid videre.

– Han har også levd med en mor som er kreativt gæren. Det er latter og humor – han vet at det alltid skjer noe rundt moren hans. Jeg vet han er stolt av meg.

Når hun har vært syk, har faren hans og Rigmors søstre alltid stilt opp 110 prosent for både henne og sønnen. I dag er han 24, og ifølge Rigmor mer fornuftig enn hun noen gang kommer til å bli.

Det var etter at sønnen flyttet ut, at hun bestemte seg for å flytte til Tønsberg. Hun ønsket seg mer vann og mer luft. 

Rigmor galtung gravid

OOPS: En høygravid Rigmor i 1997, i rollen som Gro Harlem Bruntland (med lille Ludvig i magen).

Rigmor galtung

LETTERE NÅ: – Og så er jeg tre år og sitter i et hjørne og bare skjelver. Men jeg er ikke så ofte syk, det går årevis imellom.

© Foto: Thomas Qvale / Hår, makeup og styling: Kjersti Andreassen/Style Management / Location: Bogstad Gård i Oslo

– Jeg ble sliten av pulsen i Oslo. Tønsberg er lite samtidig som det er en by. Jeg har funnet en større ro inni meg. Det føles veldig riktig. Jeg koser meg så i dette huset. 

Det sier noe om oppdriften, at hun som ikke kjente en sjel i Tønsberg da hun kom dit, nå har det hun vil beskrive som sju nære venner i byen. 

En av dem er Kari, som hun satte i gang den store livsstilsendringen sammen med. De to, som satt på terrassen og røykte som skorsteiner, klarte å slutte med det. 

Så bestemte de seg for å ta tak i kosthold og trening. Rigmor, som har kjempet med kiloene i mange år og prøvd alt av slankekurer, var kommet til det punktet der hun hadde gitt opp, til det punktet at en sjokoladeplate fra eller til ikke spiller noen rolle. 

På en hyttetur, et stykke ned i rødvinsglasset, det skal sies, lagde de to en video der de ikke la en finger mellom valkene, og etterlyste desperat en kjekk personlig trener. 

Rigmor ler. 

– Det var like mye en kontaktannonse. 

Kort tid etter ringte Odd, personlig trener og eier av et av byens treningssentre. Åtte måneder og førti kilo senere, er det lett å fastslå at Odd vet hva han driver med. 

– Han har vært helt avgjørende. Han kunne både trening, kosthold og mental trening. 

Rigmor galtung bok

ALVOR OG HUMOR: Rigmor er ettertraktet som foredragsholder om psykisk helse. Hun blander inn humor i alt alvoret. – I min verden eksisterer ikke det ene uten det andre.

© John Andersen
Rigmor galtung show

NY HUMORDUO: På nyåret skal Marianne Krogness og Rigmor ut på turné med nytt materiale.

– Og så har jeg og Kari hatt hverandre. Her en dag gadd jeg ikke å gå tur, det regnet ute. Så kom jeg på at da får jo ikke Kari heller gått tur. Så stoppet det å regne også, så da var det jo greit. 

Nå lager venninnene podkasten «Herfra går det bare nedover», der de deler sine erfaringer om hva som skal til for å lykkes med en livsstilsendring. 

For Rigmor handler det nå mest om å stabilisere vekten. For som Odd sier: «Kroppen vil alltid søke seg til maksvekten den har hatt». 

Hun som en gang var livredd for å være alene, har fått andre utfordringer. 

– Min største frykt nå, er å legge på meg igjen. 

Hun er glad for den store energien det lettere livet har gitt, men er litt redd også. For hvem er hun nå? Da hun skulle opptre med en parodi av Erna her en dag, måtte hun for første gang «støffe seg». 

– Jeg er redd for å miste scene-Rigmor. Du blir sett på en annen måte når du er overvektig, det er mange fordommer ute og går. Jeg leter litt etter Rigmor.

rigmor galtung depresjon

STÅR STØTT NÅ: Ut fra den psykiske sårbarheten burde Rigmor helt opplagt ha valgt seg et annet yrke med mer struktur. – Men det er viktigere for meg å være her – så får jeg heller ta den depresjonen.

© Foto: Thomas Qvale / Hår, makeup og styling: Kjersti Andreassen/Style Management / Location: Bogstad Gård i Oslo

– Hvor i livet er du nå – som du vet?

– Jeg er tryggere, det vet jeg. Når det gjelder følelser og relasjoner. Og selv om jeg er litt usikker og spent på hvordan det blir å være en «annen» Rigmor på scenen, elsker jeg å stå der. Det er der jeg får ut både galskap, klokskap og humor.

– Nå er jeg også så mye mer klar over egen usikkerhet og negative selvsnakk. Når du får nei og avslag – sånn er bransjen – da er det viktig med godt selvsnakk. Si til seg selv at «Rigmor, du er god nok». Å gjøre seg selv til offer og å være bitter, det nekter jeg.

– Du har nevnt ordet bitter flere ganger – er du litt bitter?

Rigmor Galtung, som alltid har et svar på rede hånd, blir tenksom.

– Kanskje når det kommer til menn. Jeg synes det er litt urettferdig at jeg ikke har klart å finne en ny livspartner. Jeg gir mye av meg selv i relasjoner, og er veldig redd for avvisning. Jeg tror jeg har polstret meg litt når det kommer til det.

– Nå har jeg ikke den polstringen lenger. Jeg er litt redd, altså. Kanskje han finnes, han som tåler hele meg?

Hun svarer selv på spørsmålet, mens alvoret forsvinner bak et smil.

– Han gjør nok det. Jeg har bare ikke truffet ham ennå.

Les også: Sonja Hennie - det som aldri ble fortalt

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...