Mari Maurstad, Guri Schanke, Marianne Krogness Rigmor Galtung

AVGJØRENDE FOR JULESTEMNINGEN: Mari Maurstad, Rigmor Galtung, Guri Schanke og Marianne Krogness mener julemusikk er en viktig del av julestemningen.

© Trude Westby og Thomas Qvale

– Ingen jul uten disse julesangene!

Mari Maurstad, Guri Schanke, Marianne Krogness og Rigmor Galtung er skjønt enige om at det ikke blir jul uten julemusikk. Her avslører de hvilken julemusikk som gir dem julestemning!

1. desember 2021 av Cecilie Espensen og Torunn Pettersen
Mari Maurstad
© Trude Westby

Mari Maurstad: – Jeg tror jeg kan ALLE julesangene.

Skuespiller Mari Maurstad har alltid hatt et nært forhold til julesangene.

– «Deilig er jorden» hadde vi som salme både i begravelsen til faren min og bestemoren min, forteller Mari, som bare var 10 år den gangen.

– Jeg lærte meg å synge andrestemmen, så den ble ekstra fin. Etter det har den vært et vakkert og litt trist minne for meg.

Mari setter julesangene høyt i høytiden.

– Jeg har jo gitt ut boken «De gode, gamle julesangene», opplyser hun og fortsetter: – Så jeg tror jeg kan ALLE julesangene. Når familien min samles på julaften må vi synge 10 sanger før vi pakker opp gavene. Det er viktig for meg å holde på den tradisjonen, så guttene mine, Scott, Aslak og Stinius, tar denne tradisjonen med seg videre. En av favorittene er «Det kimer nu til julefest». Den er lite brukt, men veldig fin, sier Mari.

Julebrev er også tradisjon

En annen tradisjon hos familien Maurstad/Kvalbein, er å lage det årlige julebrevet. Rettere sagt: det er Mari som skriver, men alle er med på å klekke ut ideene til familiebildet som føler med.

– I fjor var vi preget av en ny hverdag med kohort. Og på bildet var vi kledd for «Teams» fra livet og opp, sier Mari om motivet hvor alle har pysj eller kosebukse i kombinasjon med dressjakke eller bluser, som jo seg hør og bør på digitale møter.

– Vi sender ut 500 julebrev, opplyser Mari, som gjennom hele året noterer episoder fra familiens liv på mobilen.

– Hvis ikke går det i glemmeboken, sier muntre Mari, som ikke er i tvil om at det morsomste julebildet familien har tatt til det tradisjonsrike årlige brevet var da de var under vann iført bunader, spillende på musikkinstrumenter.

Guri Schanke
© Trude Westby

Guri Schanke: – Mitt forhold til julesanger er sterkt, varmt, langt og godt. 

For skuespiller, sanger og danser Guri Schanke er det de gode balladene og de uventede arrangementene i julemusikken som fenger.

Av musikkfavoritter, trekker Guri frem julealbumene til blant annet en jazzpianist og en svensk sangstjerne:

– Jeg elsker Bugge Wesseltofts plate «It´s Snowing On My Piano» – den er så nydelig. Det er en juleplate som kan man sette på uansett om man vil ha musikken i bakgrunnen eller om man virkelig vil lytte til julemusikk. Og så må jeg bare høre på Peter Jöback, Carola, Marian Aas Hansen og Silje Nergård til jul.

Typiske amerikanske julesanger hører derimot ikke Guri så mye på.

– Jeg er ikke så opptatt av de veldig svulstige amerikanske julesangene. Jeg foretrekker heller de gode balladene og de uventede arrangementene.

Familievennen Per Asplin

En plate – og musikal som har fulgt Guri siden hun var liten, er skrevet av en familievenn:

– Jeg bare må spille «Putti Plutti Pott». Jeg har elsket Per Asplins musikk helt fra jeg var liten, og jeg gjør det fremdeles. Jeg har presset barna mine til å høre på musikalen hvert år – og dratt dem med i Spektrum mange ganger for å se den, forteller Guri.

– Det er ingenting som gir meg så julestemning som å høre «Hei hå – nå er det jul igjen» og alle de andre julesangene til Per Asplin. Han har skapt barnesanger med egen kvalitet, med en litt jazz-touch som jeg liker veldig godt. Jeg blir rett og slett myk i sjelen av julemusikken hans, sier Guri med innlevelse.

I 1995 spilte Guri rollen som Sonja i «Reisen til julestjernen» på Nationaltheatret, og har naturlig nok også et nært forhold til disse sangene i juletiden.

– Det er ikke før etter bursdagen min 14. desember, at julen begynner for meg og at jeg begynner å spille julemusikk hjemme. Men den er absolutt en stor del av den hyggelige førjulstiden. Mitt forhold til julesanger er sterkt, varmt, langt og godt, avslutter Guri.

Marianne Krogness
© Trude Westby

Marianne Krogness: – En ting er levende lys og juletre, men julemusikken er jo også en del av stemningen.

For skuespiller, sanger og revyartist Marianne Krogness er Alf Prøysens juleviser og barnebarna som synger «Så går vi rundt om en enebærbusk» på julaften lyden av jul.

Marianne, kjent som Sandra Salamander i Pelle Parafins Bøljeband og Shell-dama, har også spilt i julefilmer, senest i «Den vesle bygda som glømte at det var jul« (2019) som er basert på Alf Prøysen bok med samme navn.

– Alf Prøysens sanger er så fine, sier hun og trekker frem «Julekveldsvisa». På utpusten begynner Marianne å nynne på «Musevisa».

– Vi satte engang opp «A Christmas Carol» som teaterforestilling, og brukte mange av de fine gamle engelske julesangene. Der er det noen skatter som jeg kunne ønske vi brukte litt mer i Norge, som «O Come All Ye Faithful», forteller hun mens hun synger de første strofene.

Ingen jul uten julejazz

Og i førjulstiden er det en plate som hun alltid spiller:

– Den svenske jazzgitaristen Jojje Wadenius, som nå egentlig har gjort nordmann av seg, har gitt ut et vakkert instrumentalt julealbum sammen med Arild Andersen og Jan Lundgren. Han har samlet kjente norske, svenske og engelsk julemelodier på albumet «Jul på Svenska» som jeg hører på hvert år. En ting er levende lys og juletre, men julemusikken er jo også en del av stemningen, sier hun.

På julaften samles storfamilien. Barn, barnebarn, barnas svigerfamilie og barnebarnas kusiner. Og etter at de har besøkt gravlunden og kost seg med Disney-kavalkaden, er det de klassiske norske julesangene som hentes frem:

– Jeg har barnebarn og da er det selvfølgelig stas med «Så går vi rundt om en enebærbusk» mens vi går rundt juletreet på julaften. Og så synger vi også «På låven sitter nissen», avslutter Marianne. 

Rigmor Galtung
© Thomas Qvale

Rigmor Galtung: – «Santa Lucia» gir meg assosiasjoner til at jeg aldri fikk lov til å være Lucia fordi jeg var så mørk i håret – og rampete!

Komiker og skuespiller Rigmor Galtung synger gjerne med når favorittlåtene dukker opp på juleradioen.

– Jeg synes det er så mye koselig julemusikk på radioen. En av julefavorittene mine er «Mary´s Boy Child», den synes jeg er veldig fin, forteller hun før hun begynner å synge på en annen: «Last Christmas», Whams monsterhit fra 1984 som er blitt en juleklassiker.

Og plutselig dukker det opp minner fra barndommen:

– En sang jeg husker fra jeg var barn er «Den gamle nissen», sier hun og synger de første strofene av Margrethe Munthes dikt.

– Den var så trist. Jeg syntes så synd på nissen at jeg nesten ble ulykkelig, husker jeg.

«Santa Lucia» er annen julesang som Rigmor liker godt og som bringer frem et litt annerledes minne:

– Den gir meg assosiasjoner til at jeg aldri fikk lov til å være Lucia fordi jeg var så mørk i håret – og rampete!, forteller hun og ler.

Ny julefavoritt

I fjor til jul opptro Rigmor med juleshowet «Åh du gale jul!» på Papirhuset i Tønsberg og i den anledningen fikk komikeren en julefavoritt til.

– Da sang jeg en sang som jeg egentlig ikke hadde merket meg ved før og som er veldig fin: «I´ll Be Home For Christmas».

I førjulstiden blir det juleradio og julekakebaking hjemme hos Rigmor mens hun venter på at sønnen Ludvig skal komme hjem til jul:

– Jeg og en venninne har en tradisjon som vi kaller bakeuke. Da baker vi julekaker mens vi hører på julemusikk. Et år lagde vi 19 slag mens julemusikken surret og gikk. Akkurat da følte jeg vel at jeg hadde fått min dose av både kakebaking og julemusikk, sier en lattermild Rigmor og fortsetter:

– Når det kommer til julemusikk går det i alt mulig. Jeg er generelt glad i musikk og så blir det jo en egen stemning med julemusikken – spesielt før jul.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...