Ressurs:
Ressurs:

– Jeg er opptatt av å kunne være til nytte i samfunnet etter trafikkulykken, sier Pernille Villekjær som har engasjert seg i Personskadeforbundet.

© Esten A. Borgos

Pernille ble hardt skadet: – Jeg har en livsoppgave

Pernille Villekjær (34) er erklært hundre prosent ufør, men hun er ikke hjemmeværende av den grunn.

20. september 2016 av Anne-Karine Strøm

Pernille Villekjær fra Stange ved Hamar føler at hun har vært heldig. Til tross for bilulykken for ti år siden, som har gitt henne varige skader. Hun var passasjer da ulykken skjedde. 

Pernille ble skalpert, den ene lungen ble knust, ryggen brakk på to steder, og det høyre øret og kjeven ble smadret.

Hun husker ingenting fra de første ukene etter ulykken. Men takket være dyktig legeteam på Ullevål Universitetssykehus, og rehabilitering på Sunnaas sykehus, slapp hun å ende i rullestol.

– At jeg fungerer såpass bra, er mye takket være at jeg kom på Sunnaas så raskt. Hadde jeg havnet på sykehjemmet i nærheten av der jeg bor, og som jeg tidligere jobbet på, ville jeg nok fått en helt annen skjebne. Rask rehabilitering var helt avgjørende for å komme tilbake til et normalt liv, sier Pernille.


Et arbeidsjern

Den ressurssterke 34-åringen var under utdanning til sykepleier da skjebnen rammet. Hun kommer opprinnelig fra Østerdalen, og er et arbeidsjern.

Foreldrene drev kafé, og Pernille var ofte med og hjalp til etter skoletid. At hun har et solid nettverk, med en støttende familie og en lojal kjæreste som hun i dag er gift med, har hatt stor betydning for livet etter ulykken.

I tillegg har det vært til stor hjelp at Pernille selv er mentalt sterk.

– Selv om jeg har en varig hjerneskade kan jeg være til nytte. Opplevelsen har gjort meg til en overlever, sier hun.

Nå har hun nye livsoppgaver i organisasjonslivet i Personskadeforbundet LTN, som brukerrepresentant i brukerutvalet på Sunn­aas sykehus og i Personskadeforundet LTNs landsstyre. Organisasjonsarbeidet startet hun i Midt- og Nord-Hedmarks lokallag i 2007. 

Pernille føler hun har mye å gi, selv om hun fort blir sliten og får smerter i hode, nakke og skulder og kan slite med å sove.


Unngår smertestillende medisiner

For fem år siden ble hun mor til en liten gutt, og er fullt kapabel til å ta seg av den viltre krabaten.

– Selv om jeg er mye plaget av smerter, forsøker jeg å unngå smertestillende medisiner. Jeg vil ikke bli avhengig. Isteden benytter jeg avspenningsteknikker. Jeg kan fort bli sliten i hodet og sliter med konsentrasjonen.

Bare hun får hvilt nok og sovet godt, og ikke har for mye bråk rundt seg, klarer Pernille seg bra.

– Jeg leser mye, det er en måte å samle tankene på. Jeg har lest noen bøker på nytt som jeg leste før ulykken for å se om de gir meg de samme tankene. Jeg har ikke mistet vettet. Jeg har jobbet mye med å komme gjennom mine indre sperrer, sier Pernille.

Hun bruker heller tid på å være opptatt av andre som har det verre enn henne. Pernille er i stand til å leve omtrent som før. 

Riktignok har hun ikke et ordinært, betalt arbeid, da hun er erklært hundre prosent ufør. Men hun fungerer både i morsrollen, som ektefelle og som nyttig samfunnsborger.


– Motiverende å være en giver

Nav har hun aldri hatt problemer med.

– At jeg meldte meg inn i Personskadeforbundet har hatt stor betydning. Der ble jeg engasjert i å jobbe for en sak hvor jeg kan vende blikket utover mot andre som trenger støtte, og til alle dem som har fått livet endret på grunn av skade.

Å bli varig skadet setter deg i en situasjon hvor rehabilitering, Nav og erstatning er en del av hverdagen. Det er mye å forholde seg til, både for enkeltmennesker og de pårørende.

Pernille vet hvordan systemet virker, og kan bruke egne erfaringer til nytte for andre.

– Det kjennes meningsfullt og gir perspektiver på min egen situasjon. Motivasjonen min er å kunne være en giver, sier Villekjær.


Vil hjelpe skadde

Personskadeforbundet het tidligere Landsforeningen for trafikkskadde. I 2012 ble organisasjonsnavnet endret, for å vise at foreningen var til for alle, uansett skade. 

Forbundet formidler kunnskap i et uoversiktlig system.

Lokale fylkeslag over hele landet arrangerer kurs, sosiale treff og jobber med trafikksikkerhet.

Mange i organisasjonen har varige skader og ønsker å hjelpe andre med rådgivning og tips til gode advokater. For mer informasjon, se personskadeforbundet.no.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...