I møte med Tara forteller den folkekjære totningen om den spennende veien fra rølpete dansebandkonserter på «lokkalet» til «Hver gang vi møtes», og ikke minst det fruktbare samarbeidet med Lars Saabye Christensen.
Hun er mer enn du tror.
Lars tenker at våre sanger skal bli hans ettermæle. Det er utrolig vakkert sagt, men jeg vil jo tru at folk vil huske bøkene hans for alltid.
Maj Britt Andersen er for tiden aktuell med platen «Et snev av evig», der hun synger nyskrevne tekster av Lars Saabye Christensen, kjent for romaner som «Beatles», «Herman» og «Byens spor».
Som vanlig er melodiene skrevet av ektemannen gjennom snart 40 år, Geir Holmsen. Dette er trekløverets andre plate sammen, spilt inn sammen med Kringkastingsorkesteret – KORK – under ledelse av Ingar Heine Bergby. Lars Saabye Christensen har sågar omtalt den som del to i en trilogi.
«Et snev av evig» er en samling sanger om å være voksen, en plate som inviterer til ettertanke og refleksjon. Men den utstråler samtidig en livsglede og entusiasme som bestandig har preget Maj Britt Andersens kunstnerskap, formidlinger av barnesanger eller Prøysen-viser, på plate, fjernsynsskjerm, konsertscene eller teatersal, foran barn eller voksne.
Maj Britt Andersen
Alder: 65.
Bor: I Asker.
Sivil status: Gift med Geir Holmsen, sammen har de barna Theo og Daniela.
Yrke: Artist.
Aktuell: Er med i «Hver gang vi møtes» på TV 2 og gir ut platen «Et snev av evig». Legger ut på en miniturné i mars.

AKTUELL: Maj Britt Andersen er aktuell på alle fronter i år, både med deltagelse i TV 2-suksessen «Hver gang vi møtes», ny plate og miniturné.
© Foto: Thomas Qvale / Styling: Maria Fuhre/Pudder Agency / Hår og makeup: Regine Lønning/Pudder Agency– Jeg spør aldri Lars hva han har tenkt, sier hun om de nye sangene.
– Det vil jeg ikke vite. Jeg vil gå inn i dem helt fritt og tolke dem på min måte, ellers hadde det blitt hans historie. Grunnen til at jeg kan tolke hans sangtekster er at jeg får full frihet til å gjøre akkurat det jeg vil med dem. Og hvis det er en tekst jeg ikke vil ha, kan jeg bare sende den tilbake til ham. Han er ikke noe jålete på det.
Det har bare skjedd én gang, men som hun presiserer lager de alltid flere sanger enn de ender opp med.
– Det gjelder også Geirs melodier. Hvis du skal velge ut ti låter, plukker du ut de du synes passer best i en helhet. Men jeg kan nesten se at Lars har tenkt på meg når han skriver, og det er det samme med Geir, på grunn av at han kjenner mitt leie. Han vet hvor stemmen min låter best.
– Han kjenner ditt musikalske univers like godt som deg selv?
– Ja, det vil jeg nesten si. Jeg trur ikke jeg hadde oppdaget det så veldig godt sjøl før jeg møtte Geir. Det kan ha noe med det å gjøre.
Med sitt avvæpnende smil og nærmest latterlig sjarmerende totendialekt har Maj Britt Andersen begeistret sitt publikum gjennom 60 år, et liv hun også har fått anledning til å se tilbake på i sesongens utgave av «Hver gang vi møtes». Allerede som femåring sang hun i kor hjemme på Skreia, den vesle bygda på Toten der hun tilbragte sine formative år.
Om dialekten er blitt en smule avslepen med årene, er det likevel ingen tvil om det geografiske opphavet. Maj Britt snakker et slags totenbokmål, bruker godt med a-endelser og sier gjerne «hu» i stedet for «hun» eller «henne».
– Jeg har ikke bodd på Toten siden jeg var 17 år, så jeg har et langt liv utenfor bygda, der jeg også i 40 år har bodd sammen med en fyr som snakker bokmål. Men når jeg synger de gamle sangene mine er det like naturlig som når jeg ringer til venninnene mine. Da hører jeg sjøl at jeg legger om til en mye breiere dialekt. Det er selvfølgelig en viktig del av identiteten min, men jeg har jo også på mange måter fått et nytt liv etter at jeg fløtta fra Toten.
«Hver kveld etter middag tok far fram trekkspellet. Det var hans pause, han fant ro i å sitte og spelle»
Maj Britt Andersen ble født som den tredje av fire søsken en novemberdag i 1956, inn i et usedvanlig musikalsk hjem. Faren spilte trekkspill og bestefaren spilte trekkspill, moren klimpret gitar, og bestemoren hadde en nærmest teatralsk tilnærming til hvordan hun formidlet sine historier til barnebarnet. Storesøster Inger Lise (senere Rypdal) ble i likhet med Maj Britt en av våre store artister, og både storebror Frank og lillebror Anders er svært musikalske, men har ikke gjort musikken til levebrød.
– De speller fint gitar begge to og synger veldig fint, sier Maj Britt, før hun beskriver sine tidligste musikalske minner.
– Hver kveld etter middag tok far fram trekkspellet. Det var hans pause, han fant ro i å sitte og spelle. Han hadde et installasjonsfirma som han drev sammen med faren sin, som het K. Andersen & Sønn, så han var rundt i bygda og jobba med å installere forskjellige ting på fabrikker og i hus. Bestefars ønske var at han skulle ta over det firmaet, og det gjorde han. Det var sånn det var på den tida, men hjertet hans var i musikken. Han hadde et jazzband som han spelte med i hæljene, og så spelte han alltid hjemme da, minnes Maj Britt.
– Mor spelte gitar og sang sine egne sanger, og bestefar spelte også trekkspell. Jeg var mye på besøk hos bestemor og bestefar. De hadde fått to gutter, og far var på Skreia sammen med dem, men onkel Arvid fløtta til Amerika i 1956, så de mista liksom den ene sønnen sin litt. Vi barnebarna ble veldig viktige. Jeg trur bestemor alltid ønska seg en datter, som hu aldri fikk, så når jeg kom var det en lykkestund for henne.
Maj Britt forteller varmt om en barndom preget av kjærlighet og godhet, musikalske oppdagelser og enkle kår, og hvordan bestemoren var en historieforteller av rang.
– Hu hadde en forferdelig trist barndom, og jeg satt og gråt hver gang hu fortalte, men jeg ville høre historiene igjen og igjen. Sånn er jo barn. Og mens hu satt og fortalte, satt bestefar og hørte på, som om han skulle hørt historiene for første gang han også. Det var så nydelig at han levde seg inn i det på samme måte som meg. Så kunne hu plutselig begynne å synge, sånne skillingsviser på 18 vers, inni historien sin, så begynte hu å fortelle mellom hvert vers. Så gråt hu litt, og så lo hu litt. Hu var litt teatralsk til å være oppvokst på Skreia.

ÅRETS «HVER GANG VI MØTES»-GJENG: Disse artistene kommer til å få deg til både å gråte og le under «Hver gang vi møtes» på TV 2. Bak f.v. Jarle Bernhoft, Arif, Maj Britt Andersen, Anna of the North og Stig Brenner. Foran f.v. Myra, Øystein Greni og Andreas «TIX» Haukeland.
© Vegard Breie/TV 2Det er altså ikke det minste rart at to av fire Andersen-søsken fikk musikken som levevei. Storesøster Inger Lises historie tør være godt kjent, men for ordens skyld kan vi nevne at hun ble popstjerne allerede på 60-tallet, og da hun giftet seg med gitaristen Terje Rypdal tok hun hans navn og ble et av de helt store navnene her hjemme utover 70-tallet.
Siden både Inger Lise og storebror Frank var på skolen på dagtid, hadde Maj Britt moren for seg selv de første leveårene, og hun beskriver oppveksten som «veldig fredfull».
– Jeg hadde søskenbarn som jeg lekte mye med, og onkel Filip hadde bakeri på Skreia. Vi kunne gå inn og smake på eggekremen på kjølelageret og få ferske boller og skolebrød. Du kan si jeg hadde alt det jeg trengte rundt meg på Skreia. Jeg begynte på skolen da jeg var seks og et halvt, og da fikk jeg en klasseforstander som også var en innmari varm og snill lærer. Hu syntes at sang var like viktig som regning og lesing, så vi åpna hver dag med en sang. Når vi skulle ha naturfag tok hu oss med ut i naturen og lærte oss ting derfra, og hu hadde kosetime en gang i uka hjemme hos seg sjøl, hvor vi fikk kakao. Hu var et eventyr av en lærer.
Fra hun var fem til hun var ti sang Maj Britt i kor.
– Det var et ganske stort kor, og der møtte jeg også en person som var så utrolig flink med barn. Vi var i hvert fall 40 stykker i koret, og tre som sang altstemme. Hu fikk oss alle til å føle at vi var så gode. Far spelte jo hver eneste hælj, så hjemme hos oss var det veldig stille på søndager. Han jobba hele uka, og så spelte han på lørdager og kom seint hjem, og da ville mor at vi skulle være veldig stille på søndagsmorran, og tok oss med ut etter hvert som vi våkna. En søndag skulle vi til Hamar på korstevne, og så hadde jeg forsovi meg. Da kommer Gerd og ringer på døra vår og vekker meg. Hu måtte ha meg med. Det var selvfølgelig fordi vi bare var tre altstemmer da, men jeg følte meg jo veldig, veldig viktig for at hu kom og henta meg. Det er stort for en 5-åring.
Maj Britt vokste opp med sangene til Alf Prøysen, men er selv fra Skreia, 45 minutters kjøring fra den store dikterens Ringsaker. Sett fra Oslo kan hele egnen virke som samme sted, «på landet», men forskjellene er der. Er Skreia likevel også del av Prøysens rike for henne?
– Nei, egentlig ikke, men jeg lærte meg veldig tidlig å bli glad i Prøysen. Bestemor var veldig stolt av ham. Jeg kommer jo fra et arbeiderklassehjem, og han var arbeidernes store dikter. Han hadde en fin politisk snert i sangene sine, på en sånn lavmælt måte som gjorde at ikke alle tok det til seg heller, men det lå alltid mange lag i dem. Der var det ting de rike gårdbrukerne ikke likte, så når Prøysen ble spelt på radioen, skrudde de av, men da skrudde bestemor opp lyden. Da var det endelig en som snakket vår sak, liksom, og Prøysen glemte aldri hvor han kom fra.
– Når oppdaget du popmusikken?
– Det var gjennom storebroren min Frank. Jeg var cirka ti, og Beatles var veldig store, og da kom han hjem med singler som han hadde kjøpt på Gjøvik. Jeg ble helt bergtatt av den fine musikken og av sangene, av råheten i stemmen til John Lennon og den andre sida til Paul McCartney, og bredden i musikken deres. Det var det første jeg hørte på som ikke hadde noe med foreldra mine å gjøre, kan du si. Far spelte Billie Holiday og Ella Fitzgerald, flotte jazzsangerinner, og så var det jo Prøysen, men Beatles var det første jeg oppdaget. Så ble det soulmusikken, og det var gjennom Inger Lise, da hadde hu fløtta hjemmefra.
Jeg var på besøk hos henne i Oslo, der hu bodde på en hybel på Røa hos tanta vår, og da husker jeg alle platene til Aretha Franklin som lå der på gølvet. Hu skulle ut om kvelden og møte Terje, så for at det skulle være litt koselig for meg hadde hu kjøpt inn masse kyllingvinger, og jeg kunne få spelle alle platene jeg ville og prøve alle de fine klærne hennes. Jeg satt der og var helt bergtatt av Aretha Franklin. Jeg hadde aldri hørt noen synge sånn.

PRISER PRØYSEN: Maj Britt har et nært forhold til Alf Prøysen. – Det var kanskje noe med språket, at jeg skjønte at han var en av oss.
© Foto: Thomas Qvale / Styling: Maria Fuhre/Pudder Agency / Hår og makeup: Regine Lønning/Pudder Agency«Jeg lærte meg veldig tidlig å bli glad i Prøysen. Bestemor var veldig stolt av ham»
– Du var akkurat fylt 14 da Prøysen døde. Hvordan husker du dødsbudskapet?
– Jeg husker det var veldig rart, sier Maj Britt, og nevner automatisk dødsdagen hans, så godt sitter det i minnet: – 23. november 1970. Da hadde jeg på en måte distansert meg litt fra ham. Jeg hadde jo vokst opp med barnesangene hans, og når du kommer i tiårsalderen er ikke det noe særlig lenger. Det var ikke det jeg hadde mest lyst til å høre på, men plutselig kjente jeg en sorg inni meg da jeg fikk budskapet.
Det var den første stemma på radio som jeg ble glad i, med Barnetimen for de minste som var hver lørdag. Når han kom på, var det mye større for meg enn når alle andre kom på. Det var en eller annen troverdighet i det han gjorde som jeg ble veldig glad i. Det var kanskje noe med språket, at jeg skjønte at han var en av oss. Det var nesten som en nær slektning skulle ha gått bort.
– Men du møtte ham aldri?
– Nei, jeg gjorde ikke det. På samme tid startet også Maj Britts profesjonelle karriere. Hun ble med som vokalist i dansebandet Bruno fra Gjøvik, sammen med blant andre Viggo Sandvik, som noen år senere skulle bli medlem av Vazelina Bilopphøggers, og de to var også sammen i dansebandet Howards. Hvordan var det å være ung jente og spille til dans?
– Jeg syntes jo det var ganske rølpete og fikk litt sjokk. Vi var ikke noe typisk danseband. Vi spelte litt Carole King og Chicago, musikk vi likte sjøl, men så hadde vi lært oss noen listelåter også, da. Vi måtte kunne noen Grand Prix-låter og andre ting som var forventa av oss, «Rose Garden» og sånt.
Spelte du på Studentersamfundet i Trondheim var det kjempegøy, da var det ikke rølpete på den måten, men når du kom på «lokkalet» på bygda satt alle jentene på den ene sida og alle guttene på andre sida. Vi begynte å spelle klokka åtte, og skulle spelle fem sett, med et kvarters pause mellom hver time. Første sett satt alle bare og hørte på, var veldig sjenerte og sa ingenting og var helt stille, og etter første pausa kom de inn igjen og hadde tydeligvis vært ute og drikki litt og sånn. Da begynte guttene å by opp jentene og det var litt dans i andre settet, men så ble det mer og mer rølpete. Under fjerde eller femte settet lå dem nærmest foran scena og ropte opp hva dem skulle høre av musikk, minnes hun og ler.

DEN GANG DA: I mange år samarbeidet Geir og Maj Britt med Trond Brænne. Trond døde i 2013.
© NTB– Hadde det ikke vært for Bruno-gjengen hadde jeg ikke gjort det, men vi syntes det var veldig gøy å spelle sammen.
– Du spilte også i Howards?
– Ja, og det var mye mer kommers. Howards hadde skjønt markedsverdien av å spelle popmusikk som folk ville ha, så da spelte vi bare sånne listelåter. Jeg var på en turné med dem, jeg var kanskje 18, og vi dro fra Oslo og kjørte opp til Kirkenes, og besøkte alle militærleirene på veien. Det var turneen vår. «Du må ta på deg kort kjole og høye sko, det er bare gutter, og de synes det er gøy», fikk jeg beskjed om. Jeg var så ung og uerfaren på alle måter at jeg gjorde det, og gutta var kjempefornøyd. Så slutta vi i Kirkenes da, etter fem ukers turné, og kjørte Finland hjem igjen, og da tenkte jeg at dette her er søren ikke noe for meg.
I 1975 ga Maj Britt ut sin første soloplate, «Et lite under», og tre år senere fulgte hun den opp med «Det svinger i meg», plater hun ikke er flau over i dag, men var det da. Hun ble i stor grad fortalt hva hun skulle gjøre, som å synge på bokmål, og følte at hele prosjektet manglet troverdighet. – Noen ord er veldig fremmede for totninger. «Ikke» er nesten som et fremmedord i vårt språk når du er vant til å si «itte». Jeg syntes jeg hørtes ut som en annen, jeg følte ikke at det var meg. Det var det ikke helt heller.
Det var på tide å få seg et liv, tenkte Maj Britt, og besluttet å gjøre alvor av noe hun hadde fortalt moren sin som liten, å få praksis i barnehage og bli barnepleier.
– Det var morsomt. Jeg hadde bodd i Oslo et år mens jeg spelte med Howards, men dro tilbake til Gjøvik og spelte med Bruno. Men så fløtta jeg tilbake til Oslo i 1980 og begynte på Ullevål sjukehus og jobbet i barnehage der. Når du jobber med unger, går alt oppover. Det er ingenting som stagnerer. Jeg elska å sitte og tegne med dem, synge med dem, lese eventyr for dem, da fant jeg ut at dette her, det passer jeg til.
Avdelingslederen Grethe viste seg å være gift med skuespilleren og tekstforfatteren Trond Brænne. Da Maj Britt ble flyttet til en avdeling med større barn, kom han for å hente barna der, og slik ble hun kjent med den ene av sine to mest sentrale samarbeidspartnere.
– Han hadde fått med seg de to soloplatene mine, så han visste hvem jeg var, og han skrev en tekst til meg som het «Ballongvisa» som han lurte på om jeg kunne tenke meg å skrive en melodi til. På den tida hadde jeg også møtt Geir. Jeg prøvde å lage en enkel melodi til den sangen, men det ble litt sånn Prøysen-aktig, litt for trad, så jeg fikk Geir til å skrive den fine melodien. Dermed var vårt samarbeid i gang.
Parallelt med arbeidet i barnehagen sang Maj Britt i soulbandet Chipahua. De fungerte blant annet som et slags husband på legendariske Club 7 i Vika i Oslo.
– Jeg tror det var i ‘81, men først med «Lille» Chipahua. Vi hadde spelt på Club 7 med Bruno i åra før det, og Ole Henrik Giørtz, som var kapellmester i Chipahua, kom bort til meg på en konsert og lurte på om jeg kunne tenke meg å ta over som vokalist etter Sidsel Endresen. Hu er et av mine store forbilder og har vært det siden jeg var veldig ung, så jeg ble i fyr og flamme og sa selvfølgelig ja.
– Så spelte vi litt rundt i Norge, men ikke så mye, så jeg fortsatte å jobbe i barnehagen. Men så var det en konsert vi hadde på Club 7, og Freddy Dahl og Sidsel og Inger Lise kom for å høre på oss. På slutten av konserten kommer de opp på scenen, og så blir de med og korer for meg. Da ble vi til Chipahua.
Chipahua utvidet besetningen med enda flere av landets beste musikere, blant andre Nils Petter Molvær, Jon Eberson og Torbjørn Sunde, som Maj Britt spilte med i Bruno.
– Det ble virkelig et morsomt band å spelle i. Vi reiste rundt på alle mulige festivaler og klubber, og vi spelte mye på Club7 og tok opp en plate der nede, «The Soul Survivors».
«Når du jobber med unger, går alt oppover. Det er ingenting som stagnerer»

KJENTE SØSTRE: Storesøster Inger Lise (Rypdal) og Maj Britt har delt mange musikkopplevelser sammen. — Det var gjennom Inger Lise jeg oppdaget soulmusikken, sier Maj Britt.
© NTB– Hvordan syntes du det var å henge der og være en del av det miljøet?
– Club 7 var et vanvittig bra sted for meg å komme til. Da jeg var 14–15 og spelte med Bruno, dro vi jo inn for å høre på Thad Jones & Mel Lewis eller Dee Dee Bridgewater, de flinke, store internasjonale musikerne som kom inn. Jeg var jo for liten, men jeg hadde fått et sånt kort så jeg fikk komme inn. Det var sikkert litt fordi jeg spelte der med Bruno også. Jeg ble veldig glad i det stedet allerede da, og da jeg fløtta til Oslo var det sånn at du kunne gå aleine på Club 7. Du møtte alltid masse musikkvenner, og det var et veldig fint sted å gå for å treffe folk sosialt. Det var et samlingssted for alle som var over gjennomsnittet glad i musikk.
Der møtte hun også Radka Toneff, som døde i 1982, og tok sangtimer hjemme hos henne på Frogner.
– Hu var også en sånn person som jeg har sterke, gode minner fra. Det var ikke mange timer jeg fikk hos henne før hu døde, men nok til at jeg fikk bekreftelsen på å stole på meg sjøl. «Du har det du trenger i stemma di, stol på uttrykket ditt. Jeg har tru på deg», sa hu. Det er det viktigste, at du er troverdig. Hu prøvde aldri å si «gjør sånn eller sånn», hu bare ga meg låter som hu trudde ville passe for meg, og som jeg øvde på til neste time.
Men aller viktigst var at da hun ble med i Chipahua, så møtte hun Geir Holmsen. Han var bassist i bandet og ble Maj Britts ektemann i 1983, og altså musikalsk samarbeidspartner fra da hun og Trond Brænne trengte en melodi til «Ballongvisa». For det var aldri noen tvil om at det var artist Maj Britt Andersen skulle bli. Barnehagekarrieren varte kun i fem år. –
Det var så rart da Trond plutselig kom med «Ballongvisa». Den kom som bestilt. Jeg tenkte at herregud, for en tekst. Her har jeg alt inne som jeg har lyst til å formidle til barn. Og jeg hadde innmari tru på ham som tekstforfatter og på Geir som komponist da han skrev den melodien. Vi lagde en single med «Ballongvisa», og Trond gikk rundt oppe i NRK og solgte den for 25 kroner stykket, og folk kjøpte den som bare det. Så ble vi spurt av CBS om vi ville lage en barneplate. Da lagde vi en plate som het «Har du hørt det?» under navnet Mabben Max, der Freddy Dahl også var med som Fred Avsted. Jeg hadde fått veldig mye oppmerksomhet for de to soloplatene mine, men når det var musikk for barn, var det liksom ikke så interessant.
Om Mabben Max-prosjektet ikke ble noen stor suksess der og da, var det en aldri så liten skandale som måtte til for at Maj Britt Andersens navn skulle bli kjent. «Har du hørt det?» ble nominert til en Spellemannpris, men da Trond Kirkvaag, Knut Lystad og Lars Mjøen i full Brødrene Dal-mundur feilaktig leste opp Maj Britt og co. som vinnere, ble mange lange i maska. Men aldri så galt at det ikke er godt for noe.
– Vi fikk hele førstesiden på VG dagen etter, og noe mer enn det trengte vi ikke. Stakkars de som vant, de fikk jo ingen oppmerksomhet.
Her plukket reklamemannen Nils Petter Nordskar opp tråden.
– Han hadde hørt «Ballongvisa» og syntes den var veldig, veldig fin, så han lurte på om vi hadde lyst til å lage en plate som han kunne betale og markedsføre og gjøre alt med. Trond og Geir og jeg hadde sitti på Spellemannfesten og sagt at folk er rare, vi må bare glemme dette her, og dermed hadde vi tittel til neste plate.
«Folk er rare!» som ble utgitt i 1986 ble en dundrende suksess. Trond og Maj Britt laget tv-programmer, solgte 100 000 plater, spilte på alt av sommerfestivaler og andre steder, og denne gangen fikk de virkelig en Spellemannpris.
I 2007 innledet Geir og Maj Britt også et samarbeid med Ingunn Aamodt, på initiativ fra Ellen Horn, som på den tiden ledet Riksteatret. Det førte til at de reiste landet rundt med Maj Britt i rollen som Pulverheksa, som også fikk en oppfølger i «Pulverheksas jul», som de reiste med helt til 2013.
Samarbeidet mellom Maj Britt, Trond og Geir holdt frem til Trond døde i 2013, med de siste utgivelsene i 2010 og 2012. Det var «Indranis sang» og «Landsbybarna i Bawatele», som ble laget etter at Maj Britt besøkte India og Malawi i regi av FORUT Barneaksjonen. Det er to erfaringer hun i dag beskriver som noe av det mest minnerike hun har opplevd i hele sitt lange artistliv.
– Reisene til India, inn i Bangalore, til slumområder jeg aldri hadde sett annet enn på tv eller lest om, er sånt du aldri glemmer. Det er veldig sterkt å møte en familie som har et bittelite hus på åtte kvadratmeter, der de bor mor, far, bestemor, bestefar, Indrani pluss to brødre i det lille huset, og de er veldig fornøyde. Nå er Indrani blitt 15 år og skal bli lege, forteller Maj Britt.
– Året etter dro jeg til Malawi, som også ble en veldig sterk opplevelse. Landsbyen Bawatele ligger en liten times kjøring fra hovedstaden Lilongwe, og der var det ei lita jente som tok imot meg. Det var Lines på fire år, i litt slitt gul kjole. Hu var utrolig søt, og skulle ta meg med rundt i landsbyen og vise meg hvor hu bodde. Hu hadde mista faren sin, og mora skulle gifte seg igjen. Hu fikk ikke lov å ta med seg Lines og søstera Damali til landsbyen der den nye mannen bodde, og bestemor Aleta tok vare på barnebarna sine. Indrani var elska av foreldrene sine og hadde nok av kjærlighet i livet sitt, mens Lines trengte og savnet mammaen sin veldig. Det var trist å reise fra henne, vi hadde hatt to sterke og fine uker sammen.
«Reisene til India, til slumområder jeg aldri hadde sett annet enn på tv eller lest om, er sånt du aldri glemmer»

SAMARBEID: Ektemann Geir Holmsen har komponert musikken, Lars Saabye Christensen har skrevet tekstene, Maj Britt synger og KORK spiller. Ikke rart det blir vakkert.
© Jo MichaelMaj Britt og Geir ble gift i 1983, har jobbet tett sammen hele veien, og det er fortsatt de to. Det har nok mange årsaker, men en av dem tror Maj Britt er at de har hatt dyp respekt for hverandre i bånn, tillegg til at de alltid har vært profesjonelle på jobb og ikke oppført seg som kjærester i den settingen.
De har to barn, Theo på 26, som er nyutdannet sivilingeniør i datateknologi, og Daniela på 22, som er artist og musiker, og sist høst ga ut sin første plate, den bemerkelsesverdige «Engangsdager», som er blitt entusiastisk mottatt av kritikere og musikerkolleger. Hun er også med på akkordeon (trekkspill) på Maj Britts to nyeste plater, men nå foregriper vi begivenhetenes gang. Vi må atter en gang sette oss i tidsmaskinen og reise tilbake til midten av 90-tallet.
– Det tok ganske lang tid før vi gikk til skrittet å adoptere et barn, forteller Maj Britt. – Jeg syntes det var veldig alvorlig, veldig skummelt, og jeg tenkte på om jeg var sterk nok til å skulle få tenåringsbarn som ville bruke historien sin mot meg. Jeg tenkte om jeg var sterk nok til å høre ting som «du er ikke mora mi», ting i den gata der, men så tenkte jeg også at jeg passer til å være mamma. Det har jeg aldri vært i tvil om, og jeg tenkte at Geir kommer til å bli den beste faren barna mine kunne få. Hvis ikke vi kan gjøre det, hvem kan da gjøre det? spør Maj Britt retorisk.
– Da var det masse ting vi måtte gjennom, men så fikk vi telefon om at vi hadde fått en liten gutt som venta på oss. Han var bare sju uker, og vi heiv oss rundt og fikk flybilletter. Vi skulle reise til den andre siden av jordkloden, og det er veldig spesielt å hente et lite barn som du ikke veit noen ting om. Men da jeg fikk Theo i armene mine og han så på meg og tok tak i håret mitt og smilte til meg, så kjente jeg at noen større lykkefølelse har jeg aldri opplevd. Det var det største som kunne skjedd.
Dette var i 1995, og fire år senere skjedde det igjen. – Er det mulig å være så heldig en gang til? tenkte jeg. Jeg syntes det var like skummelt da, men så er det akkurat det samme som skjer. Da er det Theo på fire år som tar imot lillesøstera si som den beste storebroren han kunne være, og så er vi plutselig en familie på fire.
Både Theo og Daniela ble født i Colombia, og Maj Britt og Geir hadde lært seg litt spansk i tilfelle barna ville være store nok til å ha sitt eget språk. De hadde ikke trengt å bekymre seg. Daniela var ni uker gammel da hun ble del av familien.
– Jeg begynte bare å synge for dem med en gang, og det hadde ikke noe å si hvilket språk jeg sang på. Det er rett og slett en solskinnshistorie. De har fønni hver sin plass i samfunnet og er trygge på seg sjøl i det de driver med. Jeg har ikke snakket så mye om dem før fordi jeg ikke har villet utlevere livene deres, men da jeg skulle være med på «Hver gang vi møtes» tenkte jeg at det er forventa at du åpner opp litt. Du kan ikke bare sitte og holde kortene tett inntil brystet der. Jeg måtte spørre Daniela og Theo hva de syntes før jeg takka ja til å være med, og da sa de at jeg sto helt fritt.

LYKKE: — Jeg kjente at noen større lykkefølelse har jeg aldri opplevd. Det var det største som kunne skjedd, forteller Maj Britt om da de adopterte sønnen og datteren fra Colombia.
© Foto: Thomas Qvale / Styling: Maria Fuhre/Pudder Agency / Hår og makeup: Regine Lønning/Pudder AgencyMaj Britt Andersen er veldig kjent for barnesangene sine, og hun er veldig kjent som Prøysen-tolker, men hun har også sunget tekster av Ove Røsbak, og på de siste to platene, Lars Saabye Christensen. Er det vanskelig å få oppmerksomhet for disse andre platene? – Ja, på en måte er det nok det. Du kan si at de platene jeg har gjort for folk på min egen alder, det er så mye færre plater. Jeg har inntrykk av at når jeg jobber med familieforestillinger, så har jeg tre generasjoner i salen. Da kommer mammaene som var små da jeg begynte å synge barnesanger, og besteforeldrene kommer gjerne, for de hadde jo kjøpt disse platene, og så er det barna som blir kjent med meg for første gang. Men når jeg skal gjøre ting for voksne, føler jeg at det publikummet ikke er så stort.
– For du er jo ikke like kjent for de tingene?
– Nei, det er kanskje mest det. Nå hadde vi en tv-konsert med «Et stille sted», som ble vist ti ganger etter hvert, så jeg trur en del har sett den. Vi hadde noen fine konserter med det konseptet. Men uansett, du har «Vinterkropp» som jeg er glad for at jeg fikk gjort, og så er det «Kjærtegn» og «Dørstokken heme» som er Prøysen for voksne, så er det «Et stille sted» og «Et snev av evig». Også er det de to første som jeg også regner med i den pakka der. Så du kan si at det er sju plater som er for voksne, og resten er for barn.
Det er klart at litt ekstra oppmerksomhet blir deg til del når du har Lars Saabye Christensen som tekstforfatter. Da den kjente forfatteren ble kreftdiagnostisert for noen år siden, ga han uttrykk for at han ikke hadde lenge igjen, men han ser heldigvis ut til å være over kneika. Men sykdommen har gitt ham mye rom for refleksjon, så det at mange av sangene på den nye platen «Et snev av evig» handler om livets siste faser, er ikke underlig. Hvordan forholder Maj Britt seg til at hun selv en dag skal dø?
– Jeg har dessverre mista en del gode venner og familie, blant annet av kreft. Du får et perspektiv på livet ditt. Jeg teller ikke mine dager, men jeg tar vare på livet, som jeg synger i «Et snev av evig». Det kan man jo lett ta til seg sjøl om man ikke har noen alvorlige sjukdommer eller sånne triste ting å fortelle om. Men jeg har for så vidt alltid tenkt at døden er en naturlig del av livet. Jeg har aldri vært redd for å dø, og det henger kanskje sammen med at jeg ikke har hatt den diagnosen som en del av venna mine har fått altfor tidlig. Det har kanskje alltid vært et mål for meg å prøve å leve i nuet, at hver dag er veldig viktig å ta vare på, at ikke du gjør ting du angrer på, at du prøver å komme deg vekk fra ting som ikke er viktig. Og at du tar tak i livet ditt og gjør ting som du tenker skal være bra for deg og familien din.
«Hu skjønner at det ikke nytter å være en sånn furten tenåringsdatter»

PERSPEKTIV PÅ LIVET: –Jeg har dessverre mista en del gode venner og familie, blant annet av kreft. Du får et perspektiv på livet ditt. Jeg teller ikke mine dager, men jeg tar vare på livet, sier artisten.
© Foto: Thomas Qvale / Styling: Maria Fuhre/Pudder Agency / Hår og makeup: Regine Lønning/Pudder AgencyFamilien Andersen/Holmsens solskinnshistorie innebærer også at stafettpinnen er sendt videre til i hvert fall ett av barna. Theo skrinla eventuelle musikkplaner da han begynte på videregående, men Daniela spiller nå på Maj Britts plater.
– Hu har jo på en måte gått i skole hos Geir og meg. Hu har sett hvordan vi jobber sammen, og det er litt det samme med henne. Hu skjønner at det ikke nytter å være sånn furten tenåringsdatter. Hu begynte å spelle med oss da hu var 13, og at hu må være profesjonell for å spelle med oss, det lærte hu allerede da. Men det er klart at da jeg tok henne med på «Et stille sted», som var den første ordentlige plateinnspillingen hu var med på med Kringkastingsorkesteret, var det et stort ansvar. Da måtte jeg ta en prat med henne, om hu var klar over hvor mye hu måtte øve? Da er det ikke snakk om å spille feil, og det mente hu at hu var voksen nok til å skjønne, forteller Maj Britt.
Hun understreker at datterens tilstedeværelse ikke har med nepotisme å gjøre.
– Jeg liker veldig godt å jobbe med henne, fordi jeg synes hu speller så fint. Det er rett og slett så enkelt. Det har jeg også prøvd å si til Daniela, at det å spelle med musikere, skal aldri være for kameraderiets skyld. Selvfølgelig må det gå bra sosialt, men det er alltid det musikalske som bestemmer hvem du skal spelle med. Det er det viktigste. Det er kanskje noe med kjærligheten til trekkspell som jeg har vokst opp med, med faren min som spelte for meg og bestefaren min. Nå er det Daniela som speller for meg, og jeg har vært gjennom sånne femtimers øvinger med henne hjemme, hvor Theo har måttet gå ut. Han ble «allergisk» mot trekkspell, som han sier det, på den tida der, mens jeg synes det er helt greit. Jeg er så vant til det.
– Du vet hva som er definisjonen på en gentleman? En som kan spille trekkspill, men ikke gjør det.
– Ha-ha-ha, den vil Theo like å høre. Det kan likevel tenkes at Theo vil komme og se resten av familien når de skal på en miniturné i mars med materialet fra «Et snev av evig».
– Det er Lars som leser diktene sine, og jeg synger, så er det Geir på kontrabass og Daniela på akkordeon. Christian Lundqvist fra Kork er med på slagverk, Frida Fredrikke Waaler Wærvågen på cello, og så er det Ivar Anton Waagaard, den faste pianisten min. Vi drar som et lite ensemble, der Geir har skrevet nye arrangementer til sangene. Da er det ikke de tre generasjonene som kommer for å se oss, jeg må klare meg med én, men uansett er det utrolig deilige jobber å gjøre. Det er sånt jeg ikke gjør så mye av, så å få lov å jobbe med Lars på scena, kjøre i turnébuss med ham? Å ja, det er koselig. Vi gleder oss til det.
Les også: Linda Johansen fra lek til alvor: – Slik ble jeg en del av verden, igjen