Christel Alsos artist

MITT BESTE JULEMINNE: – Et deilig kaos av twist og multekrem, forteller Christel Alsos om barndommens jul.

© Fred Jonny

Christel Alsos: – Julestrømpen er hellig

Artisten Christel Alsos (35) synes julaften er mest stas om morgenen, og særlig julestrømpen. En julaften morgen så hun filmen «The Snowman» helt alene sammen med juletreet og julestrømpen.

3. desember 2020 av Bjørnhild Fjeld

Med julekonserter i desember, synes sangstjernen Christel Alsos at det er luksus å komme hjem til Fauske og stupe inn i pysjen, etter å ha stått stivpyntet på scenen. Barndommens juler var litt mindre avslappet, som hun minnes dem.

– Jeg husker generelt at det var knyttet ekstremt mye spenning til feiringen fordi jeg har bursdag fire dager før jul, noe som ofte resulterte i at når julaften først kom var jeg utslått og blek på sofaen før vi hadde rukket å åpne gavene! Det var også ekstra stas med de gavene som ikke lå under treet, men var så store at de måtte stå i yttergangen. Der har det blitt hoppet opp og ned i gledesrus over alt fra saccosekker til sykler.

Forøvrig husker hun barndommens familiejuler som et deilig kaos av twist og multekrem.

– Vi feiret med hele storfamilien, farmor, farfar, tante, søskenbarn og hunder med rød sløyfe, hvor vi fortsatt annethvert år står for selve middagen. I de senere år har vi begynt å gå hver til vårt etter desserten, noe som gir en fin og rolig avslutning på kvelden med bedre tid til oppakning og prat.

Usikker fremtid

Som andre artister føler Christel seg usikker på fremtiden. På Instagram skriver hun: «Dessverre får vi ikke spilt for så mange som vi ønsket i år». Som følge av korona-restriksjoner er konsertene i Bergen og Oslo avlyst og flyttet til 2021. Den gode nyheten er de øvrige konsertene som Christel skal holde i desember, går per i dag som planlagt.

– Dette er dypt alvorlig. Det er en stor krise for bransjen og vi trenger hjelp og støtte for å komme igjennom dette uten ytterligere konkurser. Ellers vil det bli en fryktelig grå og trist verden uten et levedyktig kulturliv på andre siden av denne pandemien. Musikk vever oss litt tettere sammen, det håper jeg ikke vi gir slipp på. Jeg prøver å ta en dag av gangen, fortsette å skrive ny musikk og ha tro på at behovet for musikk ikke vil endre seg.

At musikk vever oss sammen og beveger oss, er Christels fremføring av «Sommerfuggel i vinterland» på TV 2s jubileumssending av Hver gang vi møtes nylig et god eksempel på.  Hennes stille, vakre tolkning Halvdan Sivertsens låt fra 1987 fikk ham til å gråte.

Julekonserten, som Christel skulle holdt i Oslo Konserthus, er avlyst, men første del av «I den kalde vinter – Live Oslo Konserthus» ligger tilgjengelig på Spotify. Blant perlene av julesanger finner du blant annet Trygve Hoffs «Nordnorsk julesalme»:

Selve julefeiringen med familien og forloveden ser hun derimot frem til med glede.

– Jeg tror behovet for tradisjoner vil bli desto viktigere for oss i år. Vi trenger å samle oss rundt vår felles historie. Julen er et forstørrelsesglass på livet, på godt og vondt, vi blir tynnhudet og ting gjør mer inntrykk. Det er nok en av grunnene til at jeg opplever det som givende å gjøre julekonserter, musikken bringer frem minner fra livet og vi blir samtidig minnet på at her er vi, midt i det. 

Julefilmene du bare må se!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...