Forfatter Elizabeth Gilbert nyter prosessen når hun jobber med et nytt prosjekt.

© Shea Hembrey

– Jo flere kvinner som ser at andre kvinner er modige – jo mer mot sprer vi rundt oss!

Forfatter Elizabeth Gilbert mener damer har et ansvar for å slåss.

2. mars 2016 av Åshild Breian

– Jeg kan ikke gjenta «Spis, elsk, lev». Det jeg kan si, er at jeg én gang skrev en bok som rørte millioner av mennesker, men ikke be meg om å gjøre det igjen, for jeg vet ikke hvordan jeg gjorde det. Be meg heller ikke om å slutte å være kreativ selv om jeg ikke kan gjenta suksessen, sier forfatter Elizabeth Gilbert (46) til Tara.

– Det vil være som å ta bort den største kjærligheten i livet – det kreative arbeidet – glasuren på kaken.

Klokken er 11 i leiligheten hennes i Miami. Tara har fått en halvtime med Elizabeth på Skype fordi hennes nye bok, «Ekte magi – mot til å leve kreativt», kommer på norsk i disse dager. Selvhjelpsboken gir deg tips og mot til å leve ut din kreativitet.

Viktig kvinnekamp

Elizabeth har akkurat vært på joggetur og håret er satt løst opp med en strikk. Hun er blid, usminket og forteller at været er overskyet mens hun nipper til en flaske med probiotisk drikke som smaker av sitron og kajennepepper.

Ny bok
Ny bok

Gilbert er aktuell med selvhjelpsboken "Ekte magi".

© Shea Hembrey

Hvorfor forteller ikke kvinner om de gode ideene sine?

– Det er et problem, sier Gilbert og tilføyer: – Jeg har brukt store deler av livet mitt på å snakke om akkurat dette.

I flere tusen år har kvinner blitt fortalt i klartekst at de ikke egentlig har rett til å være her, unntatt under svært bestemte betingelser.

– I 1974 skulle moren min, som hadde jobb og tjente egne penger, åpne en ny bankkonto. Det fikk hun ikke uten sin ektemanns tillatelse. Det er vår nære historie!

Den rolige stemmen bærer over nettforbindelsen. Hun pleier å si til kvinner: «Det er ikke din feil at du føler at du ikke er invitert – at du tror du ikke kan fremme noe uten at det er perfekt. Men det er ditt ansvar å slåss

– Det er ikke nok å si at det er vanskelig å være kvinne. Ja, det er hardt, og hva så? Hvis du er en utdannet kvinne i den vestlige verden, så har du den beste sjansen noen kvinne noen gang har hatt til å ha et offentlig liv.

Når du holder ideene inni deg, så holder du deg selv som slave. Det er den ultimate tragedien, ifølge forfatteren.

– Hvis du er redd for å kringkaste arbeidet ditt for verden – så fortell det i alle fall til dine «søstre». Dess flere kvinner som ser at andre kvinner er modige – jo mer mot sprer vi rundt oss, sier hun ivrig.

Systematisk jobbing uten stress

Teaterlivet i New York på 1940-tallet er tema for hennes nye bok, fordi byen nærmest er en kjærlighetsaffære for Gilbert. Hun har bodd i New York fire ganger og har alltid følt seg velkommen.

– Nå holder jeg på med research. Det kaller jeg å jobbe. Jeg gjør litt hver dag og har holdt på i ett år med denne boken. Jeg skal i gang med skriveprosessen i september.

Hun liker å veksle mellom ulike sjangre. Da slipper hun å kjede seg.

– Mange begrenser seg selv. Jeg gjør bare ting til jeg kjeder meg. Vi har alle sterke og svake dager, men vi kan komme mye lenger dersom vi følger superhelten i oss. Vi har så kort tid her på jorden. Jeg vet at dette høres ut som en klisjé, men vi er virkelig bare på besøk her. Vi er alle nybegynnere, og vi kommer til å dø som nybegynnere.

Hun jobber systematisk, men stresser ikke. Mottoet er: Ikke skynde seg, men heller aldri stoppe.

– Jeg har aldri forstått kunstnere som glemmer å spise eller mister seg selv underveis. Hvem i all verden er det som glemmer å spise? Det har aldri gått fem minutter uten at jeg tenker på mat. Jeg er flink i jobben min. Det er den enkle delen i livet mitt.

Det er likevel ikke slik at hun er en rolig og avslappet person.

– Hvis jeg hadde beskrevet meg selv som rolig, ville hele familien min ha ledd. Jeg er en følelsesmessig veldig kaotisk person. Jeg gjorde og sa forferdelige ting til meg selv. Depresjon er vold som utøves innover. Det gjør jeg ikke mer.

Digital
Digital

Gilbert har millioner av følgere på sosiale medier.

© Instagram

Liz innrømmer at hun ikke alltid vet hva hun skal gjøre. Da snakker hun med søsteren, moren, en terapeut som hun betaler 100 dollar timen for å snakke med, en venninne som har kommet seg ut av heroinavhengighet, eller forfatter Brené Brown som hun tekster, ringer og skriver til på Twitter.  

– Jeg stoler ikke på noen som sier at de elsker meg, men hater seg selv. Å hate seg selv er så destruktivt. Jeg vil være en snill og sjenerøs person og en god venn, men vi har lett for å glemme at det omfatter å være venn med seg selv. Vi har alle utfordringer, men jeg tror at vi løser dem bedre sammen enn om man står alene med et sverd klar til kamp.

Dronningen av sosiale medier

Sisterhood eller «søsterskap» har blitt et viktig ord for henne. Hver eneste morgen tilbringer hun gjerne en time på sosiale medier.

– Jeg har god tid. Jeg har jo ingen barn!  

Hun har nesten 1,5 millioner som liker siden hennes på Facebook, 162 000 følgere på Instagram, og hun er en ivrig twitrer.

– Ofte lever diskusjonene sine egne liv. Jeg setter dem bare i gang. Et tema om å tilgi seg selv engasjerte mange. En kvinne visste ikke hvor hun skulle begynne for å bygge opp livet sitt igjen. Da skrev jeg under innlegget: «Er det noen andre som har noe å si om dette?» Flere hundre personer skrev til henne. Det hjelper på den ensomheten vi alle føler på. Verden har alltid vært et hardt sted. Men Facebook har vist seg å være et godt sted å åpne opp sårede hjerter i en sårbar verden.

Elizabeth husker fortsatt det hun lærte på sin livsreise til India: Vi må alle utforske egne erfaringer.

– Vær villig til å eksperimentere. Alle som besøker en psykolog er villige til å se hva som skjer. Du kan utforske det spirituelle i kirken, i en indisk ashram eller et buddhistisk tempel. Alle som har tatt sjansen på å bli forelsket i et annet menneske, utforsker seg selv. I stedet for å våkne hver dag og late som om alt er fint når livet virkelig suger. Stopp opp og si det høyt: Dette fungerer ikke!

Blir du kritisert for å være veldig selvsentrert?

– De verste angrepene kommer gjerne fra kvinner som ikke er komfortable. Det mest aggressive brevet kom fra en kvinne som skrev «Fuck you! Du ble skilt fordi ekteskapet ditt ikke fungerte, tror du ikke mitt ekteskap er elendig?»

– Jeg tror ikke jeg kom hit til verden for å lide når det er noe jeg kan forandre. Noen ganger må jeg lide fordi jeg ikke kan gjøre noe. Men alt jeg har innflytelse over, forsøker jeg å fikse, eller så forlater jeg det. Hvis jeg vil ha en offentlig stemme, må jeg tåle å bli kritisert. Den beste måten å ikke bli kritisert på, er å aldri si eller gjøre noe – men selv det fungerer ikke. Da vil folk kritisere deg for at du aldri gjør eller sier noe. Å leve i stillhet er kjedelig. Så lenge jeg gjør det jeg ønsker her i livet, så finnes det ikke noe jeg kan mislykkes i. Ærlig talt – hva vil det si å mislykkes? Har du mislyktes når du har brukt tre år på et prosjekt som har gitt deg så mye lykke? spør Gilbert.

Hun flakker forsiktig med blikket på skjermen. Ektemannen Jose, som hun traff på Bali, står i døren. Han har laget lunsj.

Er du fortsatt forelsket?

– Jeg er fortsatt veldig forelsket. Vi har det veldig bra sammen. Dette er virkelig en happy ending på en happy ending.

 

 

Filmversjonen
Filmversjonen

Julia Roberts spiller i filmversjonen av Gilberts suksessbok "Spis elsk lev".

© Filmweb

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...