introvert
Respekt til de sjenerte:

Vår tid beundrer mennesker som er utadvendt, det mener forfatter Susan Cain går på bekostning av de introverte.

© Getty Images

- Introverte fortjener mer respekt

Suksessforfatteren av boken "Stille" er lei av at de ekstremt sosiale nyter større respekt enn de introverte i samfunnet.

1. mars 2016 av Nina Kraft

Forfatteren av suksessboken ”Stille” er glad for at hun er introvert.

- Jeg er den stille typen - og absolutt ikke kul, sier Susan Cain. Hun vil starte det hun kaller ”en verdensomfattende bevegelse for å få introverte mer akseptert i skolen, arbeidslivet og akademia". 

Susan Cain
Stillferdige personer er ikke regnet som ”kule”:

Cain mener at mennesker som er naturlig stille og innadvendte er blitt en glemt gruppe i samfunnet.

© Aaron Fedor

Utadvendte mer beundret

- Vår tid beundrer mennesker som er utadvendt i en nesten ekstrem grad, de som kan snakke med hvem som helst i enhver sammenheng, og ikke har noen problemer med å blottlegge privatlivet sitt, sier Cain.

- Litt bombastisk: Vi foretrekker deltageren i et reality-show på TV fremfor en person med det man i gamle dager kalte ”karakter”. Utvendig ”mediapersonlighet”, ikke indre kvaliteter.

De introvertes egenskaper

- Grunnen til at vi som er innadvendte ikke har fått større oppmerksomhet, er at alt er lagt opp for dem som snakker høyest og er mest synlig i landskapet.

- Men utadvendte personer er ikke mer samfunnsnyttige eller produktive enn oss, sier Susan Cain til Tara.

Cain er på ingen måte er taus eller vanskelig å snakke med. Den amerikanske suksessforfatteren bak boken ”Stille”, som nå er utgitt i 34 land, er lyttende, humoristisk og empatisk. Nettopp slike egenskaper som introverte personer gjerne har. Men den ytre støyen kan gjøre det vanskelig å høre den indre stemmen.

Introverte egenskaper:

  • dragning mot den indre verden mer enn mot den ytre
  • spesielt interessert i og oppmerksom på egne og andres følelser
  • tappes for energi av for mange impulser (som man ikke har valgt selv)
  • faller lett i dyp konsentrasjon, og liker ikke å bli forstyrret
  • liker å lese, og trives med stillferdige aktiviteter som de selv kontrollerer

- Introverte er ikke nødvendigvis sjenerte. Men introverte som stadig får høre at de ikke er flinke sosialt - at de ikke er bra nok - kan bli sjenerte, sier Cain.

Introverte er sjeldnere utro

Introverte er ofte familiekjære og generelt like glade i mennesker som ekstroverte. Vennskap er ofte særlig viktig for introverte - men de foretrekker dype relasjoner til noen få, nære venner i stedet for mange, perifere bekjente. I store selskaper finner man de introverte i periferien - i konsentrerte og dyptpløyende samtaler med en eller to sjelefrender.

Introverte ha en fordel ved oppgaver som fordrer kreativitet fordi de går inn i sitt eget univers og kan ha en mer uavhengig tankegang enn ekstroverte. Intelligente introverte kan være svært nyskapende og originale. Store kunstnere er ofte introverte, pionerer blant vitenskapsfolk likeså.

Fordi introverte har en velutviklet samvittighet, og gjerne ekstra god evne til empati, begår de statistisk sett færre lovbrudd, og er sjeldnere utro mot sin partner. De har i snitt færre seksualpartnere, fordi de ofte opplever hvert forhold dypere og mer forpliktende enn ekstroverte, og fordi de reagerer ekstra sterkt på svik.

Synes du kategoriseringen er for bastant, og mener at du selv ligger omtrent i midten? Da har du helt rett; midt-imellom-mennesker - ambiverte - finnes også.

Bruk introverte egenskaper i jobben!

I boken dissekerer Cain amerikansk forretningsliv, som hun mener er blendet av såkalte ”karismatiske” ledere - det vil si ekstremt utadvendte, veltalende mennesker som ikke alltid har like mye å varte opp med under overflaten. Det er denne typen ledere som førte oss ut i finanskrisen, mener hun, og belegger det med en rekke eksempler.

Da Cain jobbet som advokat i næringslivet, oppdaget hun at de beste resultatene kom når hun spilte på sine innadvendte egesnakper: Hun forberedte seg grundig, hadde alltid nye forslag og utveier parat og fikk alltid roet gemyttene. Forhandlingene gikk ikke i stå, og hun oppnådde det hun ønsket. På samme vis kan naturlig introverte mennesker gjøre lykke som selgere, skuespillere og journalister, og i nær sagt hvilken som helst jobb - hvis de vet hvordan de skal bruke egenskapene sine.

Gift med en ekstrovert

Å være samvittighetsfull og ærlig er heller ikke dumme egenskaper når det gjelder å holde et ekteskap ved like. Cain er selv gift med en ekstrovert, og for henne fungerer kombinasjonen introvert-ekstrovert optimalt. Hun er nærmere følelsene, han er bedre tilpasset det hektiske samfunnet. Men hun avviser påstanden om at kvinner er fra Venus og menn fra Mars. Det kan like gjerne være mannen som er den mest introverte partneren.

- Introverte er svært hengivne overfor de som de virkelig elsker. Ken og jeg er ofte ute og reiser sammen, og på flyplassene har jeg en tendens til å bli langsom og treg. Jeg blir overstimulert, for flyplasser er fulle av visuell og auditiv støy. Ken derimot er rask og effektiv. Når vi er ute og kjører bil i Mexico støter vi ofte på et reklameskilt som sier: ”Juntos somos mas …”, dvs. ”Sammen er vi mer”. Da ser vi på hverandre og ler. Vi er jo så enige. Sammen er vi mer enn summen av de to delene. Vi komplimenterer hverandre, sier Susan Cain. Hun understreker:

- Essensen i boken min er at kjærligheten er viktigst, for alle, både for introverte og ekstroverte. Mens hvor mye du ønsker å omgås en masse mennesker som ikke er dine nærmeste, bør få være valgfritt. Hvis du vil vite mer, og kanskje bli aktiv selv, gå inn på bloggen hennes, The Power of Introverts.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...