© Christina Jansen Photography / Aschehoug

Skriver om de kongelige skandale-kvinnene

Skotske Gill Paul syntes prinsesse Diana og Wallis Simpson var blitt så dårlig behandlet at hun skrev en roman om det britiske kongehusets skandalekvinner – og båndet dem imellom. I mai kan du få møte suksessforfatteren på hagefest i Aschehoug-villaen i Oslo.

12. april 2019 av Lisbeth Skøelv

GILL PAUL 

Alder: Noen-og-femti. Bor: I London i England. Familie: Partneren Karel og stedatteren Daisy. Yrke: Forfatter. Sosiale medier: @GillPaulAuthor (Twitter), Gill Paul Author (Facebook) og gillpaul.com (hjemmeside). Aktuell: Med romanen «En kongelig affære» (Aschehoug). Har gitt ut ni romaner og en rekke sakprosabøker, og er blitt oversatt til 20 språk.

SUKSESS I FJOR: Taras sjefredaktør Torunn Pettersen (stående) introduserte de to britiske forfatterne Amanda Prowse (t.v.) og Gill Paul under fjorårets lesertreff. Bokbader var Anne Margrethe Hummelsgård Aandahl fra Aschehoug (i midten). 

© Aurora Leonor Jimenez Lorente

Den britiske bestselgerforfatteren Gill Paul har så trofaste norske lesere at hun velger å besøke Norge to ganger på ett år. 23. mai er hun hovedgjest under Tara og Aschehougs forfatter-hagefest, der dere lesere også er invitert (se egen sak). – Jeg var begeistret – og litt nervøs – over å se at så mange dukket opp på arrangementet i fjor. 

Nordmenn elsker åpenbart bøker! Favorittdelen av besøket var å snakke med Tara-leserne på slutten av kvelden mens jeg signerte bøker. Det håper jeg å få tid til å gjøre nå også. Vi snakket om alt fra skriving og det varme været til vår felles kjærlighet for hunder, sier hun. 

Det er i anledning utgivelsen av hennes nye roman «En kongelig affære» at hun returnerer til Norge. I romanen skriver hun om den britiske kongefamiliens «utstøtte» kvinner, Wallis Simpson og prinsesse Diana. – Jeg hadde lenge ønsket å skrive om Wallis. Hun er blitt baksnakket og fremstilt som en forfører med uærlige hensikter. Jeg var sikker på at det ikke kunne være hele sannheten, så jeg ønsket å revurdere oppfatningen og komme med min egen mening.

Vil du være med med på Royal Garden Party med Gill Paul? Meld deg på her! OBS begrenset med plasser. 

TRAFF LESERNE: Det ble god tid til å snakke med leserne under arrangementet i fjor. Gill Paul håper på gjentagelse i år.

© Aurora Leonor Jimenez Lorente

Jeg var på utkikk etter en måte å gjøre historien mer aktuell på, og kom over det faktum at prinsesse Diana besøkte Wallis’ hus samme dag som hun døde, av grunner som aldri har vært helt klare. Så det var et mysterium som skulle løses, sier forfatteren og fortsetter:

– Og mens jeg skrev, begynte Meghan Markle å date prins Harry, og etter kort tid skulle altså en ny fraskilt amerikansk kvinne gifte seg inn i den britiske kongefamilien. Det aktualiserte historien. Så langt har heldigvis Meghan blitt behandlet ganske mye bedre enn det Wallis ble på 1930-tallet, sier Gill som selv var ekspertkommentator for britiske BBC World Service da prins Harry giftet seg med sin Meghan i fjor. Selv om hun elsker å skrive om den britiske kongefamilien, er hun litt delt i spørsmålet om hun er en rojalist.

– På den ene siden er det vanskelig å rettferdiggjøre arvelige privilegium når vi ser båtflyktninger på nyhetene og har hjemløse som sover i gatene våre. Men monarkiet har en spesiell plass i britisk kultur som jeg vet at de norske kongelige har i deres land. Vår nåværende dronning gir en følelse av kontinuitet: hun har sett tretten statsministere komme og gå, hun har sett det siste av imperiet bryte opp og hun har jobbet hardt for å holde samveldet sammen. 

Gills lesere finnes i alle aldersgrupper, det ble tydelig for henne da hun begynte å få tilbake meldinger på boken. – Noen var så unge at de ikke husket prinsesse Dianas død i 1997, og noen var så gamle at de husket skandalen rundt kong Edvards abdisering i 1936. Og jeg fikk flere e-poster fra lesere som fortsatt tror på konspirasjonen rundt Dianas død, at den ikke var en ulykke, sier hun.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...