Programleder for TV-aksjonen 2016, Puls og Helene sjekker inn, Helene Sandvig (48).
Populær programleder:

Helene Sandvig (48) er kjent fra TV-programmer som Puls og «Helene sjekker inn». Søndag leder hun tv-aksjonen for fjerde gang, hvor inntekten går til Røde Kors.

© Johs Bøe

Helene Sandvig (48): – Ingen er bare det du ser

– Jeg synes ikke man skal dømme folk på utseende, og penger og glitter og stas. Det er et menneske bak der.

21. oktober 2016 av Kathrine Johns

Hele Helene stråler av positivitet. Mange kjenner henne som programleder i «Puls» hvor hun har formidlet helsejournalistikk, sunnhet og trening gjennom en årrekke. 

Nå skal 48-åringen lede tv-aksjonen for fjerde gang. Og dokumentarserien «Helene sjekker inn» har vært en suksess, og nye episoder er under arbeid.

– «Helene sjekker inn» er det mest spennende og fineste journalistiske prosjektet jeg har jobbet med. Jeg kjenner at jeg brenner for dette, fordi menneskemøter er den beste måten å redusere fordommer på. Slik som vi lever nå så er det jo mye posering. Og mye fasade. Derfor synes jeg det er litt deilig å være litt stygg og stå på, skjønner du? Og jeg kunne aldri gått inn på disse stedene og vært en styla og stram programleder. Da hadde jeg blitt kastet ut av dem jeg skulle møte. For å få noe, må du by på deg selv. Du må tørre å vise sårbarhet, du må vise medmenneskelighet, sier den populære programlederen.

– Jeg har blitt mer og mer glad i en setning som var tittelen på en bok som Kirkens Bymisjon ga ut for noen år siden. «Ingen er bare det du ser». Den setningen oppsummerer alt. Ingen er bare det du ser i en gammel kropp, eller et rynkete fjes, eller en kvinne med knekk i knærne på Plata. Det handler også om det glossy Facebook-bildet, de kule kara i Porsche. Jeg synes ikke man skal dømme folk på utseende, og penger og glitter og stas. Det er et menneske der, bak den fasaden. Og jeg er nysgjerrig på det mennesket.


Risikerer livet

Søndag kveld leder Helene tv-aksjonen sammen med Misgina Ghebremeskel og Jenny Skavlan. I år går pengene til Røde Kors, og det er ni land som er øremerket: Syria, Libanon, Sør-Sudan, Afghanistan, Myanmar, Somalia, El Salvador, Guatemala og Honduras.

Når Tara møter Helene har hun akkurat kommet hjem fra en reise til Libanon. 

– Det er så lett å tenke at krig er bomber og kuler. Men krig er så mye mer. Det er håpløshet. Fortvilelse. Det er nød. Og det er mennesker på flukt. De som er i Syria nå – hjelpearbeidere som blir bombet når de skal hjelpe. Hva er det som får mennesker til å risikere livet for andre? Alle de frivillige i Røde Kors som gjør en innsats, som strekker ut hånda for andre. Det er de vi skal hjelpe å hjelpe med årets tv-aksjon. De er helter.


Sterke opplevelser

Helene Sandvig er for mange kjent fra NRK-programmet Puls, men nå er 48-åringen å se på TV-skjermen i en helt annen setting. Som programleder i dokumentarserien «Helene sjekker inn», flytter Helene inn på ulike institusjoner og bor tett på beboere og ansatte i fem dager.

Hospitset var det stedet der Helene var mest redd. 

– Det kunne gå fra helt stille og rolig, til fullt rabalder på et øyeblikk. Min frykt var å møte en rusa person som var i en eller annen form for psykose. Som bare hoppa på meg. Stakk en sprøyte i meg eller noe.

Å bo sammen med mennesker som har holdt på å dø av spiseforstyrrelser, var også en sterk opplevelse.

– Sykdommen er så mye mer alvorlig enn jeg noen gang kunne forestille meg. Og jeg ser mange likhetstrekk mellom rusavhengighet og spiseforstyrrelser. Det er mennesker som strever med noe inni seg – de har et problem de døyver ved å sulte seg. En av jentene forklarte meg at hun følte seg deilig bedøvet av sult.


– Jeg skammer meg virkelig

Og i fengselet er programlederen i en kjempekonflikt med seg selv, følelsesmessig, fordi hun møter folk som har gjort så jævlige ting mot andre. 

– Jeg sitter med åpen munn og hører dem fortelle. Men den største mentale reisen var nok på asylmottaket. Jeg hadde mange flere fordommer enn jeg egentlig liker å tenke på. Fy faen. Jeg skammer meg virkelig, forteller 48-åringen ærlig. 

– Jeg forestilte meg traumatiserte flyktninger som var ustabile. Muslimske menn med et forkvakla kvinnesyn. Og så kommer jeg inn og møter mennesker som er så rause og gode. Det eneste de fleste av dem vil, er å komme i gang med livet sitt – bidra, føle mening. Noen har ventet i årevis.  

Les hele intervjuet med Helene Sandvig, hvor hun snakker ut om å bli dumpa av kjæresten gjennom 12 år til fordel for en annen, tapet av faren og om plastisk kirurgi, i Tara nr. 15, i salg nå!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...