Helene Sandvig
Nysgjerrig:

 – Mitt oppdrag i «Helene sjekker inn» er å møte folk menneske til menneske, sier NRKs populære programleder Helene Sandvig.

© Agnete Brun

– Vi må lytte til magefølelsen

– Likestilling er som trening. Det er ferskvare. Vi må holde den ved like hele tiden, mener NRK-programleder Helene Sandvig (50) som tror det er viktig at vi tør å møte hverandre menneske til menneske.

26. september 2018 av Lene Wikander

Når Helene Sandvig flytter inn på asylmottak, i fengsel eller på en institusjon for tunge rusmisbrukere, så er det et likestillingsprosjekt. I den populære programserien «Helene sjekker inn», har journalisten og mennesket Helene møtt, snakket og levd med mennesker som i langt større grad enn de fleste, blir målt, dømt og vurdert ut fra ytre forutsetninger.

Menneske til menneske

– Mitt oppdrag i «Helene sjekker inn» er å møte folk menneske til menneske, ikke som deres diagnoser eller status. Jeg skal være nysgjerrig på menneskene bak diagnosen eller institusjonen. Åpen og nysgjerrig. Og på mange måter er det jo nettopp det likestilling handler om: Å møtes i likeverd, menneskeverd og medmenneskelighet.

At jeg må få være meg og du deg i kraft av at vi er hele mennesker. Da er det ikke akseptabelt at jeg blir vurdert og tillagt egenskaper bare fordi jeg er kvinne. Jeg er meg. Så kan du like meg eller mislike meg, men aldri dømme meg ut fra den rent ytre forutsetningen som er mitt kjønn.

Helene Sandvig Nrk
Innertier:

Med serien «Helene sjekker inn» har Helene Sandvig og NRK truffet blink. – Det er noe med de ekte møtene menneskene imellom som folk vil ha og trenger. Det er så mye som er uekte og falsk i dag.  

© Agnete Brun

Laget program om sin demente far

Da de begynte med «Helene sjekker inn», måtte hun gå noen runder med seg selv når det gjaldt det etiske.

– Jeg var skeptisk i starten. Skal jeg gå inn der og ta så mye plass? tenkte jeg. Men så kjente jeg at det ble ikke sånn. I stedet for å dominere disse møtene, ble jeg et øye inn i en verden som er delvis usynlig for mange. Jeg kjenner lukter, kan reflektere over ting jeg ikke forstår og som mange av seerne heller ikke skjønner. På den måten bidrar jeg til å bygge en bro mellom mennesker.

Første gang Helene virkelig så verdien av å vise frem slike intime møter mennesker imellom, var da hun laget et program om sin demente far i 2014.

– Folk responderte ekstremt positivt på det programmet. Det er noe med de ekte møtene mennesker imellom som folk vil ha og trenger. Det er så mye som er uekte og falskt i dag, sier Helene som den gangen var opptatt av å vise mennesket bak demensen.

– Det var jo pappaen min. Han hadde vært en fantastisk far for fem barn, en god ektemann for sin kone og en fabelaktig journalist. Overfor personalet ble jeg helt sånn: vet dere hvem han er? Det er pappaen min, et fantastisk menneske! Så hver gang jeg lusket inn på vaktrommet, var jeg veldig opptatt av å ha stukket til dem noen små historier om hvem han var. For det er så lett i systemer og institusjoner å bare behandle en sykdom, men det er jo hele mennesket som ligger bak. Det handler om livet, sier Helene som i høst også kommer med en bok om demens, der pårørende og pasient står i fokus som hele mennesker. Hun håper og tror den kan være til hjelp og trøst for mange.


Teksten er et utdrag av et større intervju fra Tara nr. 14 som er i salg frem til 19. oktober 2018.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...