jørn hoel
© Esten Borgos

I Jørn Hoels nye kokebok møtes hans to lidenskaper, mat og musikk

Jørn Hoel er endelig ute med sin første kokebok, og tittelen er like god som den er selvfølgelig. «Mat som synger», selv om det ikke er en blå løk i sikte!

14. november 2022 av Erik Valebrokk

Den boka satt litt langt inne. Jeg ville ikke være enda en kjendisidiot som skulle lage kokebok, sier Jørn Hoel og ler med sitt sedvanlige glimt i øyet ved kjøkkenbordet hjemme på Nordstrand i Oslo. Her bor han i flotte omgivelser med sin kone Trine, deres datter Milla samt skogkatten Austin og puddelen Molly. De to siste er forbausende gode venner, om noen skulle lure. 

– Poenget med boken er at alle skal kunne lage maten. Der det er litt vanskeligere retter, er jeg tydelig på at man må konse litt ekstra. Jeg har også styrt unna alt fancy utstyr som sous vide-maskiner og den slags. Det eneste er at jeg har brukt en røykepistol, men jeg har også forklart hvordan du kan gjøre det uten.

jørn hoel kokk

SJEF PÅ KJØKKENET: Jørn Hoel er «egentlig» artist, men er en ivrig kokk som har laget mat såpass lenge og med så seriøs tilnærming at han neppe lenger kan kalles «hobbykokk». Her er han fotografert hjemme på kjøkkenet foran et bilde som inneholder en rekke legender fra musikkens verden. Hvor mange kjenner du igjen?

© Esten Borgos

«Mat som synger» gis ut på lille Vormedal Forlag som er basert i Haugesund. Det er et lite familieselskap som har holdt det gående i en årrekke og eies og drives av ekteparet Nina Heggertveit og Tor Inge Vormedal. Jørn har blitt spurt flere ganger tidligere av større forlag om å gi ut kokebok, men det var først nå han var interessert. Det var Vormedals entusiasme som var avgjørende. 

– Tor Inge tok kontakt da jeg var gjesteprogramleder i Nitimen, og han var så utrolig ivrig. Jeg kunne ikke si nei til ham. 

Boken inneholder et høyt antall av Jørns favorittretter, delt inn i fire hovedbolker: grønnsaker, fisk og skalldyr, kjøttretter og desserter. Han forteller små anekdoter underveis som gir litt ekstra krydder til innholdet, og har fått den kjente fotografen Trygve Indrelid til å ta bildene. 

jørn hoel kone

DET GODE LIV: Jørn og kona Trine er glade i å sitte i solen på terrassen. Her er de sammen med puddelen Molly.

© Esten Borgos

Når Tara besøker Jørn for å snakke om boken, er også hans kone gjennom tolv år til stede.

– Trine har en del retter hun liker å lage, sier Jørn og understreker at han synes det er stas også når hun lager middag til den lille familien. Dog er det han som står for matlagingen i det daglige. Når han er hjemme, altså.

– Vi hadde sultet i hjel hvis ikke jeg hadde kunnet lage mat, sier Trine og ler.

– Jørn er mye borte, så det er helt nødvendig, men han er jo mye flinkere enn meg. Det er muligens ikke så rart at det er slik. Allerede på 1980-tallet forsto Jørn Hoel at han måtte ta ansvar for egen gane om ikke livet på veien skulle ta livet av ham.

jørn hoel familie

ET KATTELIV: Skogkatten Austin er som katter flest av den egenrådige sorten.

© Esten Borgos

– Etter utallige turneer med dårlig mat, satte jeg i gang min egen søken. Det startet med at Steinar Albrigtsen og jeg hadde sittet på et spisested i Lofoten og sett fisken svømme i havet. Vi fikk ideen om å starte et sunnere turnéliv, slutt på junkfood. Nå skulle vi spise sunnere mat. Vi sa til servitøren at vi ville ha fersk fisk. «Fersk fesk spis vi bare hjemme på privaten her i Lofoten, men vi har nydelig biffsnadder, hvis det kunne smake?» svarte hun. 

Dermed startet et liv med omtrent like deler mat og musikk. I 1987 ble Jørn Hoel superstjerne da han ga ut platen «Varme ut av is» med de to hitsinglene «Har en drøm» og «Ei hand å holde i». Det førte i sin tur til at han i 1988 ble kåret til Norges mest sexy mann av Det Nye, «starten på en lang nedtur for meg som artist», har han uttalt. Han opplevde å ikke bli tatt seriøst, og det var sårt for en mann som praktisk talt puster musikk. 

jørn hoel mat

KJØKKENKOS: Når Jørn er hjemme, er det som regel han som står for matlagingen, men Trine sulter ikke når han er borte, og har noen spesialiteter på lur.

© Esten Borgos

Det er lenge siden nå, og han klarte heldigvis ganske raskt å reise kjerringa og få tilbake den kreden han følte han ble fratatt av kåringen. Den 65 år gamle utgaven av Jørn Hoel lever i dag et fredelig familieliv, vel å merke når han ikke er ute og spiller, ofte sammen med Albrigtsen, eller er på en eller annen matreise. Dem er det mange av.

Da Jørn begynte å lage mat for alvor selv, fantes det ikke så mange kokebøker på markedet som i dag, eller i hvert fall ikke så mange som inspirerte ham. Han brukte derfor stort sett kokkeskolens bøker av Kjell Innli, og søkte råd hos kokker han ble kjent med, som Arne Brimi, Frode Aga, Eyvind Hellstrøm og Øyvind Hjelle. De ga ham den veiledningen han trengte for å lykkes på kjøkkenet, og han kan ikke få rost dem nok. 

Nå møtes endelig hans to lidenskaper, mat og musikk, i kokeboken «Mat som synger», og det er over et godt måltid mat magien oppstår, mener han. 

– Det er rundt bordet man opplever at mat kan svinge. Den kan synge til deg, eller den får deg til å synge. Den rører ved sjela di som også annen kunst kan, sier han.

Her kan du finne et par smakfulle oppskrifter fra boken, som Jørn serverte da vi var på besøk - så vi kan gå god for kvaliteten! 

MAT TIL ALLE: «Mat som synger» er som et greatest hits-album – en samling av Jørn Hoels favorittoppskrifter, som alle kan klare å lage. Vormedal Forlag, 399 kr.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...