Trude Drevland

EN LIVSLANG KJÆRLIGHET: Kjærligheten til matlaging har fulgt Trude Drevland gjennom hele livet

© Nikolas Gogstad-Andersen

Trude Drevland: – I de tyngste periodene i livet har jeg søkt trøst i matlaging

– Man kan faktisk løse noen verdensproblemer sammen rundt matbordet, sier Trude Drevland, som er aktuell med en personlig kokebok.

23. mai 2023 av Gunnhild Bjørnsti

Allsidige Trude Drevland har utgitt kokeboken «Trudes tradisjonsmat – Fra barndommens smaker i Melbu til festmåltider i Bergen» hvor hun deler alle sine favorittoppskrifter fra et langt liv. 

Interessen og kjærligheten til matlaging har alltid fulgt henne. 

– Jeg har mange minner fra da jeg vokste opp. Mamma bød på mye god mat, ja hun kunne diske opp med dessertbord klokken 3 på natten. Pappa lagde karbonadesmørbrød med glasert løk, åh, som det smakte. Spesielt hvis det var litt dårlig atmosfære hjemme, stemningen ble mye bedre etter hans karbonader. Den erfaringen har hengt i meg hele livet, for mat handler om følelser, påpeker Trude. 

Oppskriften på «Karbonade med løk à la min far Lars. A. Larsen» er med i kokeboken. Også «Mine hjemmelagde kjøttkaker». Tradisjonsmaten lenge leve

Trude Drevland

Alder: 76 år. 

Bor: I Bergen. 

Yrke: Pensjonist. Utdannet sykepleier. Tidligere politiker for Høyre og ordfører i Bergen fra 2011–2015. Leder for det regjeringsutnevnte «Rådet for et aldersvennlig Norge» fra 2019–2022. Utnevnt til honorær konsul for Georgia i 2019. I 2016 ga hun ut sin selvbiografi. Har deltatt i en rekke tv-programmer. Fast medlem av Kringkastingsrådet siden 2019 og fast skribent for magasinet «Vi over 60». Aktuell med: Kokeboken «Trudes tradisjonsmat». 

Trude Drevland

TO TRINNS-MORO: Å planlegge menyen og handle inn til store selskaper er halve moroa.

© Nikolas Gogstad-Andersen

– Da jeg vokste opp, var hjemmelagde kjøttkaker et skikkelig festmåltid, og jeg minnes med stor glede lukten av hjemmelaget brun saus når kjøttkakemåltidet skulle serveres. Jeg lager ofte disse kjøttkakene, innrømmer Trude. 

Hun koser seg virkelig på kjøkkenet, gjerne med et glass vin mens hun kokkelerer.

– Jeg tar meg tid, tradisjonsmat trenger forberedelser, jeg tenker på det som en motreaksjon mot det raske og flyktige livet. 

Hun liker den langsomme formen for matlaging, der man nyter selve prosessen. Helt i motsetning til vår moderne tid der alt skal gå fort.

Matlaging som oppmuntring 

Å lage mat er også blitt en form for terapi, og har hjulpet Trude gjennom mang en vanskelig stund. Hun har funnet ro og glede i å planlegge måltider, bake rundstykker og servere de lekreste festmåltider. 

– I de tyngste periodene i livet har jeg søkt trøst i matlaging! Det stemmer. 

Da har det vært positivt at hennes tradisjonsmat ikke er kjappe og slankende retter, men mat som først og fremt skal smake godt og være tilberedt med kjærlighet. Det skjer noe underveis på kjøkkenet når man skaper med hendene som en forlengelse av hjertet. 

Trude Drevland kokebok

PENSJONIST MED PUNCH: – Jeg vil heller bli vekket av et nachspiel enn å tusle rundt i tøfler sammen med bare andre gamle. Trude Drevlands foredrag vekker tanker om egen alderdom

© Nikolas Gogstad-Andersen

Mat er mer enn å spise 

– Mat er fellesskap, å samle folk rundt et bord. Det er ingen steder i verden hvor man kan løse både små og store problemer slik som når man sitter sammen med nydelig mat. Når vi er sosiale, åpner vi opp for hvem vi er. Vi blir mer sårbare, og stemningen hyggeligere. 

Trude som politiker har vært med i mange tøffe møter, men har lært at det er vanskeligere å være beinhard i forhandlinger når man spiser godt. 

– Mange har oppdaget det trikset, jeg også. Man kan faktisk løse noen verdensproblemer sammen rundt matbordet. 

Drevland er aktiv på sosiale medier, spesielt Instagram, hvor hun har over 46 000 følgere. Mange av dem er unge mennesker. Det liker Trude. Hun tar seg tid til å snakke med dem som kontakter henne.

– Vi har altfor lite tid i samfunnet. Derfor liker jeg å få med de unge på gode måltider. Når de setter seg ned rundt et pent bord, får de mer lyst til å snakke om hva de er opptatt av og hva de har opplevd. Slik som oss voksne. Måltider gir kjennskap til mennesker og deres historier som beriker. Mitt motto kan være: Se hverandre, lytt og spis!

trude drevland

I BESTE SENDETID: Trude snakker om kokeboken med Wenche Andersen på «God Morgen Norge» på TV 2.

Ha det gøy 

Kokeboken byr på oppskrifter til alle favorittrettene, og Trude inspirerer til personlig touch.

– Har du ikke alle ingrediensene, så prøv deg frem uten eller med noe annet. Det viktigste er å ha det gøy på kjøkkenet, eksperimentere og finne sin lille vri. 

Får man rester, er hennes råd å fryse dem ned. Hun vokste opp i en tid da man helst ikke skulle kaste mat. 

– Biter fra en søndagsstek kan tines opp på en onsdag. Vær fantasifull, og kombiner de restene du har på en ny måte. Kanskje litt kjøtt eller kylling kan serveres i en lefse, med nytt tilbehør?

FOREDRAG PÅ TARA-WEEKEND: Trude Drevland og Taras sjefredaktør Torunn Pettersen på scenen på Vestlia Resort.

© Nikolas Gogstad-Andersen

Favorittretter fra et langt liv 

Vi utfordrer Trude til å velge ut tre oppskrifter, og hun velger en meny. 

– Min gratinerte hummer som forrett. Hummeren vil mange ha naturell, men jeg elsker å mikse litt punch og gratinere den. Jeg serverer den alltid med champis, og den kan klargjøres dagen før og stå tildekket med plast i kjøleskapet. 

– Biff, helst av okse indrefilet, med blåskimmelsmør til hovedrett. Jeg må innrømme at jeg gjerne serverer denne. Retten har blitt en slags signatur hos meg. Ungene mine, barnebarn og venner ELSKER komboen! Det slår aldri feil. 

– Bjørnebær med vaniljesaus, krem og bringebærcoulis til dessert. Den er ikke komplisert. Hjemmelaget vaniljesaus kan lages både en og to dager før, for den skal serveres kald, også bringebærsausen. Bær smaker så friskt og herlig etter tunge retter. Og jeg elsker å lage denne fordi det også ser så proft ut. God fornøyelse, ønsker Trude Drevland. 

NORSKE KLASSIKERE: «Trudes tradisjonsmat –Fra barndommens smaker i Melbu til festmåltider i Bergen» er utgitt på Bonnier Norsk Forlag. Geir Håkonsund er medforfatter. 399 kr.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...