Du har kanskje en nabo som har "tatt helt av" med julebelysningen i hagen? Til irritasjon for noen, mens andre synes det er kjempegøy.
– Tidligere var det som regel bare ett tre i hver hage som hadde julelys. Men nå vil mange lyse opp mer, og det finnes mange flere produkter å velge blant, forteller Bodil Skaug Holte som er daglig leder i nettbutikken Designbelysning.no

UTSIKT: Tenk gjerne på at du skal kunne nyte lysene innenfra også – uten at de blender.
© Tore FjeldHun sier at det i hovedsak er to «retninger» innen julelys: Det er de som ønsker den amerikanskinspirerte stilen med fargede lys som blinker, julenisser og reinsdyr – kort sagt «mest mulig».
Og så er det de som gjerne ønsker å lyse opp hagen på en mer diskret måte med hvite lys og produkter som passer sammen.
– Det blir jo litt mørkt og trist i hagen på den mørkeste tiden av året, da er det fint å bruke litt lys, mener Holte.
Les også: De 10 fineste adventsstakene

IKKE FOR MYE: De fleste synes det er penest med hvite lys som ikke blinker – og ikke så sterkt lys at naboer og forbipasserende blir blendet.
© Tore FjeldNy teknologi og lavere priser er to viktige årsaker til at utendørs julebelysning blir stadig mer populært. Moderne julelys er basert på led og du kan få mange lyspunkter i én og samme lysslynge. Du trenger heller ikke å være redd for at hele anlegget slukker fordi én pære er gått, slik det var med gamle dagers juletrelys.
– LED-lys varer veldig lenge, og prisene er relativt lave selv på produkter av god kvalitet.
Du trenger heller ikke å bekymre deg for strømregningen, da LED- lys trekker veldig lite strøm, sier hun.
De tradisjonelle glødepærene bruker nemlig 95 prosent av energien på å utstråle varme, bare de stakkars siste fem prosentene er det vi får glede av som lys. Som utebelysning er glødepæren bokstavelig talt fyring for kråka.
Med LED-pærer er det hele 80 prosent som blir til lys, ergo langt mindre strømforbruk. LED-pærer tåler dessuten bedre å bli håndtert, det skal mer til før de blir ødelagt enn en glødepære som går i stykker av den minste ting.
LED-pærer har dessuten gode egenskaper for dimming – da slipper naboen et uønsket neonbelyst soverom.
Les også: Slik lager du julekonfekt.

Belysning er ikke lenger kun forbeholdt juletreet.
© Tore FjeldEt nytt produkt som har kommet for fullt de siste årene er såkalte laserlys. Dette fungerer som en slags prosjektor som lyser i et mønster, for eksempel snøkrystaller.
– Fordelen med dette er at det er langt enklere å montere dersom du ønsker lys på veggen. Det er også mange muligheter til å stille inn tiden det skal lyse, ulike mønster og så videre, forteller Bodil Skaug Holte.
Hvis du ønsker kan det blinke og lyse i ulike farger, og du slipper å sette det opp og ned lysanlegget hvert år. For det er ingen tvil om at det å montere og tenne «tusen julelys» tar ganske lang tid.
Det kan også være forbundet med fare – kanskje ikke den beste ideen å klatre øverst i stigen for å feste en lysslynge i takrenna? Det er bare å se den klassiske julefilmen «Hjelp, vi har juleferie» med Chevy Chase i rollen som familiefaren Clark Griswold.

LED-GELENDER: Med LED-lys kan du få mange lyspunkter for en billig penge, og en lysslynge som dette er enkel å montere.
© Tore FjeldOg apropos montering: Hvor lenge er det egentlig greit å la julelysene stå på? Noen begynner å lyse i oktober og holder ut til april – det er kanskje å overdrive julegleden?
– Mitt inntrykk er at flere begynner å pynte tidlig til jul, de starter gjerne til 1. advent eller enda tidligere. Men til gjengjeld er de ferdige med jula på nyttårsaften, de lar ikke julepynten stå til langt ut i januar slik det var vanlig tidligere, sier Holte.
Tidligere tradisjoner tilsa for eksempel at juletreet skulle stå til 20. dag jul – eller 13. januar – det kan holde hardt hvis du har satt det inn i stua til 1. desember ...
Lysslynger som du henger opp i trær, busker eller på huset er fortsatt det de fleste bruker, men nå kommer det også mer og mer av ulike opplyste figurer som kan pryde hagen eller inngangspartiet. Clas Ohlson-kjeden er en av de som har merket at denne trenden er økende.
– De siste årene har vi merket stor etterspørsel etter mer variert belysning til jul, både innen- og utendørs. Vi selger mye av alt fra reinsdyr som lyser til lysslynger med fargepærer. Vi ser at det er en trend nå hvor det er lov å være litt mer vågal i valg av belysning, forteller Kine Dreyer som er kommunikasjonsrådgiver i Clas Ohlson.

Kine Dreyer er kommunikasjonsrådgiver i Clas Ohlson og har gode råd til julebelysningen.
© Morten RakkeI år er sortimentet blant annet utvidet med en lysende flamingo og snømann, samt en 100 meter lang lyslenke med 630 lys.
En annen trend er batteridrevne lysprodukter. Har du for eksempel en dørkrans som du ønsker å lyse opp er det upraktisk med ledning. Men med en liten batteridrevet slynge får du en koselig dekorasjon.

Juletre: Dette juletreet gjør seg i hagen, alene eller i par ved inngangsdøren. Star Trading/ Ellos.no, 819 kr.
Julestjerne: Montana heter denne lysslyngen du kan henge på vegg eller dør. Markslöjd, 459 kr.
Lysende Rudolf: Det er trendy med dyr som pynt inne – og nå også ute. Dette reinsdyret i metall er 120 cm høy og 60 cm bred. Jotex.no, 1199 kr.
© Ellos, Markslöjd, JotexTA HENSYN TIL NABOEN – OG NATUREN
• Tenker du at du kan sette opp så mange julelys du vil? Da bør du i så fall bo langt fra nær meste nabo. Nabolovens § 2 av 1961 slår nemlig fast at «Ingen må ha, gjera, eller setja iverk noko som urimeleg eller uturvande (unødvendig) er til skade eller ulempe på granneeigedom.» Et blinkende lys utenfor naboens soveromsvindu vil nok i rettsvesenet være gjenstand nettopp for nabolovens paragraf 2. Slå derfor av lyset om natten – og spør før du monterer.
• Det finnes også forskning som viser at kunstig lys nattestid kan ha store konsekvenser for dyre- og planteliv. Det virker for eksempel som en felle for insekter som trekkes mot lyset, og fugler og flaggermus kan også bli «fanget» av kunstige lyskilder.
Forsker Arne Follestad ved Norsk Institutt for naturforskning (NINA) har studert internasjonal forskning på lysforurensning, og mener det kan ha negative konsekvenser for alt fra encellede dyr til mennesker. For eksempel kan frosker bli blendet i flere timer av korte lysglimt fra en forbipasserende bil.

800 LYSGLIMT: Med 16 meter slynge med 800 LED-lyspærer kan du lyse opp et større område i hagen. Star Trading, 449 kr.
© Tore FjeldTRYGG BELYSNING I HAGEN
• Selv om produktene er LED-basert, er det viktig at du følger anbefalingene fra elektrikeren om bruk av utendørs julebelysning – for å unngå brannfare.
• Bruk kun produkter som er godkjent for utendørs bruk. Det skal opplyses fra produsenten, og innebærer blant annet at alle ledninger er gummierte.
• Koble utelysene til en utendørs stikkkontakt, og absolutt ikke gjennom et åpent vindu. Må du bruke skjøteledning, bruk en som er godkjent for utendørs bruk. Kontakt eventuelt elektriker der- som du er i tvil.
• Hvis du ikke har en utendørs stikkkontakt, finnes det flere batteridrevne produkter du kan bruke.
Les også: Hjemmelaget marsipan - trinn for trinn