Så enkelt lager du hjemmelaget marsipan – trinn for trinn
Marsipan er en skikkelig luksusvare som er overraskende enkelt å lage selv. Det viktigste er tålmodighet og en god mandelkvern.
Oppskrift på hjemmelaget marsipan
Det er ikke vanskelig å lage hjemmelaget marsipanen selv, men det krever at du har en skikkelig mandelkvern for hånden.
I første hånd får du mandelmasse som kan brukes som den er eller til marsipan.
TIPS! Mal mandlene to ganger hvorav den ene gangen med melis. Ikke jobb for lenge med marsipanen, da ender du opp med å presse mandeloljen ut.
Skroll deg nedover i dennne artikkelen for en detaljert steg-for-steg-oppskrift på hvordan du lager marsipan.
Ingredienser til marsipan:
Denne oppskriften gir deg marsipan som er lett å jobbe med - uansett om du tar utgangspunkt i din egen mandelmasse eller en ferdigkjøpt. Mandelmassen kan få en litt grovere konsistens, noe som avhenger av hvor fint mandelkvernen maler.
Greit å vite før du setter i gang:
Tid: 45 min. + 30 min. i kjøleskapet
Til ca. 350 g mandelmasse:
200 g mandler
3 dl melis
4 ss eggehvite, lettvispet
Til ca. 400 g marsipan:
Ca 350 g mandelmasse
evt 1 ss vann
2 dl melis
rød konditorfarge

1. Mandelmasse til marsipan
- Skåld mandlene og tørk skallet av med kjøkkenpapir.
- Mal mandlene i mandelkvern.
- Bland de malte mandlene med melis og mal en gang til.

2. Bland inn eggehvite
- Bland inn vispet, lett skummende eggehvite.
- Jobb massen sammen til den har fin konsistens.
- Pakk den inn i plastfolie, og la den hvile i 30 min. i kjøleskapet.

3. Fra mandelmasse til marsipan
- Arbeid den kalde mandelmassen sammen slik at den blir smidig. Hvis den smuldrer, kan du tilsette til vann for å binde den sammen.
- Arbeid inn melis i to omganger.
- Pakk inn marsipanen i plastfolie og oppbevar den i kjøleskapet frem til bruk.

4. Lage marsipangris
- Del marsipanen i 7 deler på ca. 50 g hver.
- Ta bort ca. 1/3 av delen på 50 g til føtter, grisenese, ører og hale.
- Rull en stor kule til griskroppen og fire små kuler til føtter til marsipangrisen.
- Form ører og føtter. Farg en del rød og lag nesen.
- Press eggen på en kniv litt ned i føttene for å lage klover og trykk to små hull i nesen.
- Monter alle delene sammen og marsipangrisen er ferdig.
- Gjenta med resten av marsipanen slik at du har 7 marsipangriser totalt.
- Pakk marsipangrisen pent inn i gjennomsiktig folie hvis du vil gi dem bort.
TIPS!
Når man farger marsipan, spesielt med rødfarge, er det viktig å bruke konditorfarge av god kvalitet. Det finner du hos Panduro og på cacas.no.
For mye væske i fargen gjør marispanen løs og klebrig. Det går fint å smaksette marsipanen med frø fra vaniljestang, rosevann eller finrevet appelsinskall. Oppbevar marsipanen lufttett i kjøleskapet. Den holder seg i opptil 3 uker.

Hjemmelaget marsipangris:
Hvorfor ikke lage marsipangris selv til mandelen i grøten i år? Supergodt og supersjarmerende!
