Prinsesse Diana i The Crown
© Des Willie / Netflix

17 overraskende ting du kanskje ikke visste om The Crown

Serien The Crown har tatt verden med storm og bakom serien finnes det mange morsomme fakta. Visste du alt dette om serien?

22. desember 2020 av Henny Müller Dahl

Serien The Crown har vært en stor hit helt siden den første sesongen ble lansert på Netflix i 2016. Vi forstår godt hvorfor – for serien som følger den engelske Dronning Elizabeth II's vei mot tronen er både spennende, informativ og fylt med drama! 

Fire år etter at de første episodene kom ut er de fleste av oss allerede ferdig med sesong 4 som hadde premiere for et par uker siden. 

Mens vi venter i spenning på sesong 5 og den nye rollebesetningen så har vi samlet noen unike fakta som du kanskje ikke visste om The Crown

1. Den ekte Dronning Elizabeth har visst selv sett en del av The Crown 

Vent litt... Så den engelske dronningen har Netflix? Det synes vi er ganske gøy å tenke på. Faktisk så liker dronningen serien, selv om hun mener at noen deler er overdramatisert. 

2. Andre i dronningens familie liker også serien – men noen gjør absolutt ikke 

I tillegg til dronningen er Prins Harry og Meghan Markle også fan av The Crown, men dronningens mann Prins Philip har tidligere uttalt at han ikke har sett serien. 

Faktisk så har Prins Philip nektet å se serien. Han har blant annet uttalt “Don't be ridiculous” da han ble spurt om han hadde sett serien.

3. The Crown er en av de dyreste serieproduksjonene noensinne 

Elsker du også de overdådige slottene og de flotte kjolene som er en del av serien? Da kan vi fortelle at det altså ikke har vært helt billig. Den første sesongen kostet nemlig over 130 millioner euro å produsere. Og det var kun den første sesongen! 

4. Sesong tre og fire er spilt inn samtidig 

Det betyr at ventetiden mellom disse to sesongene har vært en del kortere enn ellers, og det er vi veldig glad for. Til tross for at sesong fire likevel endte med å bli litt forsinket på grunn av korona.

Har du sett ferdig en serie og ikke vet hvilken du skal begynne på neste? Sjekk ut vår liste med de beste seriene på HBO

Dronning Elizabeth og Prins Philip i The Crown
Tredje og fjerde sesong av The Crown er spilt inn samtidig. © Des Willie / Netflix

5. Skuespilleren Claire Foy spilte inn alle scenene i den første sesongen iført ett korset 

Claire Foy som spiller Dronning Elizabeth i de første to sesongene av serien ble nødt til å spille inn alle scenene iført ett korset. Hvorfor? Hun hadde akkurat født en baby.  

6. Claire Foy fikk mindre i lønn enn Matt Smith 

Mens vi i sesong en og to hadde fornøyelsen av å se Claire Foy i rollen som Dronning Elizabeth, spilte Matt Smith dronningens mann, Prins Philip. Og Matt Smith fikk faktisk mer i lønn end Claire Foy – angivelig fordi han den gangen var en mer kjent skuespiller. 

7. I sesong tre og fire tjener hovedpersonen mest 

Olivia Colman som tok over rollen som den litt eldre Dronning Elizabeth, og hun er nå den som tjener mest av alle skuespillerne i serien. 

8. Matt Smith hadde på seg en parykk under innspillingen 

Skuespillerens naturlige brune hår passet ikke til rollen som Prins Philip, og derfor bruker han faktisk en blond parykk i alle scenene. 

Skuespiller Matt Smith som Prins Philip
Skuespiller Matt Smith var nødt til å ha en blond parykk under innspillingen.© Mark Mainz / Netflix

9. Matt Smith hadde en nær-døden opplevelse under innspillingen 

Under innspillingen satt skuespilleren på en hest som plutselig besluttet seg for å galoppere nedover en kløft og med retning mot en flokk zebraer. Underveis holdt de også på å treffe en stor gren. 

10. Skuespiller John Lithgow måtte ta spesielle metoder i bruk for rollen sin

Skuespilleren som har rollen som den engelske statsministeren Winston Churchill, hadde nemlig bomull stappet opp i nesen under innspillingen. Formålet var å oppnå Churchills nasale stemme. Tja, hvorfor ikke? 

11. Helena Bonham Carter har møtt Prinsesse Margaret

Den dyktige skuespilleren har møtt Dronning Elizabeths yngre søster, Prinsesse Margaret, som hun spiller i The Crown. Skuespillerens onkel var nemlig venn med prinsessen, som ifølge Helena Bonham Carter var ganske skremmende. 

12. Skuespiller Emma Corrin var livredd for å spille Prinsesse Diana

I sesong fire får vi endelig lov til å se den folkekjære Prinsesse Diana. Og det var uten tvil også noen store sko den unge skuespilleren skulle fylle. Vi synes hun klarte det utmerket.  

13. En tro kopi av Prinsesse Dianas brudekjole er med i sesong fire

Designerne bak kjolen har frigitt kjolens mønstre. Kjolen de bruker i serien er spesialsydd til Emma Corrin. 

Emma Corrin som Prinsesse Diana i The Crown
Prinsesse Dianas kjole i serien ligner den virkelige kjolen på en prikk. © Des Willie / Netflix

14. En av Prins Charles' scener i Wales har nær tilknytning til virkeligheten 

Når Prins Charles i sesong tre får sin offisielle tittel som Prins av Wales er scenen tatt opp på nøyaktig samme sted som seremonien fant sted for mer enn 50 år siden. 

15. Ingen scener er spilt inn på det ekte Buckingham Palace 

Som en del av forberedelsene til serien måtte filmteamet ta flere offentlige turer rundt på slottet. Det vil si sammen med turister og andre besøkende! 

16. Corgi-hundene elsker ost 

Seriens søte Corgi-hunder er Dronning Elizabeths foretrukne hunderase og de elsker tydeligvis ost. Ifølge skuespillerne i serien spiser hundene massevis av cheddarost hver eneste dag. 

17. Serien får seks sesonger 

Planen er at The Crown skal få seks sesonger i alt. Selv om de senere sesonger kommer til å foregå tett på nåtiden, så er det dessverre ikke mye som tyder på at vi kommer til å få se Prins Harry og Meghan Markle. Det hadde vi ellers håpet på! Kanskje kunne vakre Meghan til og med spilt seg selv? 

Oliva Colman i rollen som Dronning Elizabeth med corgi-hunde
Seriens corgi-hunder elsker ost© Sophie Mutevelian / Netflix

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...