Hvis du starter dagen med yoghurt og fullkornmüsli eller havregryn, gjør du noe bra for lungene dine. De som spiser mye yoghurt og fiber, har nemlig mindre risiko for lungekreft.
Det viser en studie med cirka 1,5 millioner personer fra flere land. De som spiste mest yoghurt og mest fiber, hadde hele 30 prosent lavere risiko for lungekreft enn de som spiste minst av disse matvarene. Det har muligens sammenheng med at fiber og probiotika, som det er mye av i yoghurt, styrker tarmbakteriene og motvirker betennelse i kroppen.
Den positive effekten gjaldt selv om det ble tatt høyde for røyking og andre risikofaktorer blant deltakerne. Forskerne bak studien understreker imidlertid at du ikke kan motvirke skader på lungene av røyking bare ved å spise yoghurt eller fiber
Kilde: JAMA Oncology
Vil du lage din egen yoghurt? Her finner du den enkle oppskriften
Nedenfor finner du gode kilder til både fiber og probiotika

Gode kilder til fiber
- Havregryn
- Rugbrød
- Fullkornpasta
- Nøtter og bær
- Grønnsaker og poteter
Gode kilder til probiotika
- Cultura
- Kefir
- Surkål
- Kimchi
- Miso
Se også: Hva er miso?