© Getty Images

Slik får du normalt blodtrykk – for alltid

Eksperten avslører hvordan du kan senke blodtrykket uten medisiner!

6. august 2017 av Gitte Høj

Blodtrykket har dessverre en tendens til å stige med alderen, med det følger en høyere risiko for blodpropp, hjertesvikt, demens og nyresykdommer. 

Her gir vi deg hjelp til hvordan du senker blodtrykket en gang for alle.

Eksperten: Wasim Zahid er spesialist i kardiologi og tilknyttet Kardiologisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus. Han har skrevet bøkene «På liv og død – en leges bekjennelser» og «Hemmeligheten – slik lever du godt lenge».

Hva er det?

Tenk på blodårene dine som et stort nettverk av store og små tunneler, som alle begynner i hjertet. 

Hjertet pumper blod ut, som transporteres rundt til hele kroppen via disse tunnelene. Til musklene, huden, hjernen og alle organene. Hjertet pumper blodet ut med et visst trykk, og dette trykket forplanter seg i blodårene. 

Helt på samme måte som i en hageslange. Når du skrur på vannet, blir slangen hard og spent på grunn av trykket inne i slangen. Det er dette trykket i blodårene som kalles for blodtrykket.

Hvor skjer det?

I de store pulsårene like ved hjertet er trykket like høyt som inne i hjertet. Trykket blir gradvis lavere ettersom blodet kommer ut i de små årene. 

Når vi snakker om blodtrykket, snakker vi alltid om trykket i pulsårene som frakter blodet fra hjertet og ut til organene. 

Og altså ikke om trykket i venene, som er blodårene som fører blodet tilbake til hjertet.

Hvordan fungerer det?

Blodtrykket bestemmes av hjertets pumpekraft og av motstanden i blodårene. Det er mange faktorer som påvirker disse tingene. 

Når du for eksempel trener, så trenger musklene mer blod. Da pumper hjertet både raskere og hardere og derfor blir blodtrykket høyere en liten stund. Men det er kun forbigående. Denne formen for blodtrykkdstigning er altså ikke farlig.

Hvis du er redd, nervøs eller stresset aktiveres en bestemt del av nervesystemet – det sympatiske nervesystemet – og det fører også til et økt blodtrykk. Men det er heller ikke farlig.

Til gjengjeld er det farlig hvis du år etter år har et høyt blodtrykk, fordi det både skader blodårene dine og de organene som blodårene forsyner med blod. 

Et høyt blodtrykk øker risikoen for apopleksi – blodpropp eller blødning i hjernen. Hvis det gjennom flere år er ubehandlet, kan det skade øynene, gi nyresvikt og føre til blodpropp i hjertet.

Når skjer endringen?

Kvinner rammes oftest av høyt blodtrykk etter 65-årsalderen, mens menn rammes etter fylte 45 år. 

Det kan være mange forskjellige årsaker til et høyt blodtrykk, og ofte kjenner vi ikke den direkte årsaken. 

Men vi vet at det er en rekke risikofaktorer som kan føre til et høyt blodtrykk, og det er særlig alder, overvekt, røyking, fysisk inaktivitet, stress, høyt inntak av salt og stort alkoholkonsum. I tillegg kan høyt blodtrykk også være arvelig.

Hva kan jeg gjøre selv?

Det er mye du kan gjøre både for å forebygge og senke et høyt blodtrykk. 

Fysisk aktivitet er viktig, og derfor bør du ha en aktiv livsstil i hverdagen. Det handler ikke om å gå på treningssenteret tre ganger i uken, men mer om dine faste vaner. 

  • Sørg for å gå eller sykle til jobben hvis det er mulig. 
  • Gå turer, jobb i hagen, dans. 
  • Ta alltid trappene fremfor å ta heis eller rulletrapper. 
  • Er du overvektig vil det å gå ned i vekt, senke blodtrykket. Effekten ser du allerede etter 4–5 kilo. 

Sliter du med å gå ned i vekt? Slik lykkes du med vektnedgangen – én gang for alle

I Norden spiser vi også for mye salt. Du bør ikke spise mer enn 5 gram daglig – det tilsvarer en teskje. Vær obs på at mange bearbeidede varer som pølser, pålegg, dressinger og supper inneholder mye salt, som skal med i regnskapet.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...